ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κολύμβηση διαβήτης: Ζωτικά τα οφέλη της κολύμβησης στη διαχείριση του διαβήτη [vid]

Κολύμβηση διαβήτης: Ζωτικά τα οφέλη της κολύμβησης στη διαχείριση του διαβήτη [vid]

Κολύμβηση διαβήτης: Η κολύμβηση καλεί όλους τους κύριους μύες του σώματος να εργαστούν για να το κρατήσουν στην επιφάνεια του νερού. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα μυϊκά κύτταρα απορροφούν τη γλυκόζη πιο αποτελεσματικά, απομακρύνοντάς την γρήγορα από την κυκλοφορία του αίματος. Μάλιστα, τα οφέλη από τον έλεγχο της γλυκόζης μέσω της άσκησης μπορεί να διαρκέσουν για ώρες - ή μερικές φορές ημέρες - αλλά δεν είναι μόνιμα.

Η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική φυσική δραστηριότητα για άτομα με διαβήτη. Όχι μόνο είναι διασκεδαστικό σπορ, αλλά ως καρδιαγγειακή προπόνηση η κολύμβηση έχει πολλά οφέλη που την καθιστούν κατάλληλη για τη διαχείριση του διαβήτη. Στην πραγματικότητα εκτός από την πρόσβαση σε μια πισίνα ή στη θάλασσα, δεν απαιτείται κανένας άλλος εξοπλισμός. Εάν δεν ξέρετε κολύμπι, μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα ή να συμμετάσχετε σε μαθήματα άσκησης στο νερό που δεν απαιτούν ειδικές δεξιότητες.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το κολύμπι έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενισχύουν τον καρδιακό μυ και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Οφέλη της κολύμβησης για τον διαβήτη

  • Βοηθά στον έλεγχο του βάρους

Το κολύμπι καίει θερμίδες, συνεπώς μπορεί να διευκολύνει την απώλεια κιλών, καθώς και να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Για τα άτομα με διαβήτη, αυτό είναι ένα ζωτικό όφελος, καθώς η έρευνα δείχνει ότι η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ειδικότερα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έχασαν 5% έως 10% του βάρους τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αντίστοιχη μείωση 0,5% στα επίπεδα A1C -γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, εκτός από άλλους βελτιωμένους μεταβολικούς δείκτες, όπως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

  • Βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης

Η κολύμβηση καλεί όλους τους κύριους μύες του σώματος να εργαστούν για να το κρατήσουν στην επιφάνεια του νερού. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα μυϊκά κύτταρα απορροφούν τη γλυκόζη πιο αποτελεσματικά, απομακρύνοντάς την γρήγορα από την κυκλοφορία του αίματος. Μάλιστα, τα οφέλη από τον έλεγχο της γλυκόζης μέσω της άσκησης μπορεί να διαρκέσουν για ώρες – ή μερικές φορές ημέρες – αλλά δεν είναι μόνιμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τακτική άσκηση είναι πιο σημαντική για τα άτομα με διαβήτη από το να ασκούνται πιο έντονα αλλά λιγότερο συχνά.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κολύμβηση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία ή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Επίσης, καθώς το αίσθημα κόπωσης που προκαλείται από την άσκηση μπορεί να μοιάζει με υπογλυκαιμία, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το σάκχαρό σας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Aκολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

4 λόγοι που οι κολυμβητές έχουν καλή καρδιαγγειακή υγεία

Το κολύμπι είναι αποδεδειγμένα σύμμαχος υγείας και ευεξίας

Γιατί η κολύμβηση είναι μια από τις πιο υγιεινές ασκήσεις για την καρδιά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο εύκολο είναι να μην ανησυχούμε και να νιώθουμε ευτυχισμένοι;

Ευτυχία: Είναι η ευτυχία κάτι για το οποίο πρέπει να εργαστείτε σκληρά και να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου ή είναι κάτι παροδικό και φευγαλέο που πρέπει να απολαμβάνετε αυτή τη στιγμή;