ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θάλασσα: Τα οφέλη του θαλασσινού νερού στην ψυχική και δερματική υγεία [vid]

Θάλασσα: Τα οφέλη του θαλασσινού νερού στην ψυχική και δερματική υγεία [vid]

Θάλασσα: Η Νεκρά Θάλασσα, ειδικότερα, είναι γνωστή για τις υψηλές συγκεντρώσεις μαγνησίου και υπήρξε δημοφιλής προορισμός για όσους θέλουν να δοκιμάσουν μια εναλλακτική οδό θεραπείας για να βοηθήσουν στη διαχείριση της κατάστασης του δέρματός τους. 

Η θάλασσα είναι εδώ και πολύ καιρό δημοφιλής προορισμός για άτομα που αναζητούν θεραπεία διαφορετικών παθήσεων και για ασθενείς που αναρρώνουν. Στην Αγγλία του 19ου αιώνα, τα λουτρά με θαλασσινό νερό κέρδισαν σε δημοτικότητα ως μια αντισυμβατική θεραπεία ανάρρωσης για μια ποικιλία παθήσεων, που κυμαίνονται από την κατάθλιψη έως τις αναπνευστικές ασθένειες. Ωστόσο, η ιστορία της χρήσης του θαλασσινού νερού στην ιατρική πηγαίνει πολύ πίσω. Υπάρχουν στοιχεία, για παράδειγμα, ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία σοβαρών τραυμάτων και εγκαυμάτων. Μέχρι σήμερα, η ποσότητα της επιστημονικής βιβλιογραφίας για το θέμα παραμένει ποσοτικά σημαντική, αλλά η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τα θεραπευτικά οφέλη του θαλασσινού νερού ποικίλλει. Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας έχει επικεντρωθεί στον αντίκτυπό του στις δερματικές παθήσεις και την ψυχική υγεία.

  • Θαλασσινό νερό και δερματικές παθήσεις

Εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχουν αναφορές για άτομα με ψωρίαση που ανακουφίζονται από το να περνούν χρόνο σε αλατόλουτρα ή γενικότερα σε νερό πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία. Η Νεκρά Θάλασσα, ειδικότερα, είναι γνωστή για τις υψηλές συγκεντρώσεις μαγνησίου και υπήρξε δημοφιλής προορισμός για όσους θέλουν να δοκιμάσουν μια εναλλακτική οδό θεραπείας για να βοηθήσουν στη διαχείριση της κατάστασης του δέρματός τους. Αυτό έχει σε κάποιο βαθμό υποστηριχθεί από έρευνα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας έδειξε ότι οι ασθενείς με χρόνια, σταθερή ψωρίαση τύπου πλάκας επωφελήθηκαν από το χρόνο τους στη Νεκρά Θάλασσα, κάνοντας θαλάσσια μπάνια και από την έκθεση στον ήλιο, γεγονός που οδήγησε σε περιόδους ύφεσης που διαρκούσαν περισσότερες από τρεις μήνες κατά μέσο όρο. Αυτά τα αποτελέσματα στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν από μεταγενέστερες και πιο πρόσφατες μελέτες, αν και καμία δεν διευκρίνισε ποια συστατικά του θαλασσινού νερού είχαν αυτόν τον αντίκτυπο. Είναι επίσης πιθανό ότι δεν είναι μόνο το θαλασσινό νερό αυτό καθεαυτό που έχει αντίκτυπο. Μπορεί το γεγονός ότι βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον, με διαφορετικό κλίμα, δίπλα στην παραλία, να βοηθά ορισμένους ασθενείς.

  • Βελτίωση της ψυχικής σας υγείας

Η ψυχική υγεία είναι ένας άλλος σημαντικός τομέας όπου οι επιστήμονες έχουνστρέψει την προσοχή τους όσον αφορά τη μελέτη των επιδράσεων της κολύμβησης στη θάλασσα. Αυτό το είδος έρευνας έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, ιδίως χάρη στην έναρξη του BlueHealth, μιας πανευρωπαϊκής ερευνητικής πρωτοβουλίας που διερευνά τις σχέσεις μεταξύ περιβάλλοντος, κλίματος και υγείας. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες στο πρόγραμμα εξετάζουν πώς η θάλασσα και άλλα περιβάλλοντα με βάση το νερό μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία. Υπάρχουν άφθονα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η σωματική άσκηση είναι πολύ ευεργετική για την ψυχική υγεία, ιδίως για τον έλεγχο του στρες και του άγχους, εν μέρει επειδή προάγει την απελευθέρωση ενδορφινών (τις ορμόνες της «καλής διάθεσης»). Αυτό, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται να ισχύει ακόμη περισσότερο για τους ανθρώπους που ασκούνται σε φυσικά, υπαίθρια περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένου του ωκεανού.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί το αλάτι της Νεκράς Θάλασσας είναι τόσο ευεργετικό για την δερματική υγεία;

Η ζωή δίπλα στη θάλασσα τονώνει την ψυχική σου υγεία και ευημερία

Τα οφέλη του αλατιού της Νεκράς Θάλασσας για το δέρμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυτό είναι το Νο. 1 σύμπτωμα του διαβήτη που οι άνθρωποι αγνοούν

Διαβήτης: Ο διαβήτης μπορεί να συνοδεύεται από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως συχνοουρία, αυξημένη πείνα και δίψα, θολή όραση, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα, ξηρό δέρμα, αργή επούλωση πληγών και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Τι κάνει ένας οδοντιατρικός θεραπευτής;

Οδοντιατρική: Ακριβώς όπως ο γιατρός σας μπορεί να απασχολήσει έναν βοηθό γιατρού για να αναλάβει ορισμένα καθήκοντα, ορισμένοι οδοντίατροι προσλαμβάνουν οδοντιατρικούς θεραπευτές για να επεκτείνουν την ποιοτική πρακτική τους στοματικής φροντίδας.

Ποια είναι τα αίτια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια: Μια μελέτη έδειξε ότι η απώλεια εγκεφαλικού ιστού σε νεαρά άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν από την ασθένεια συνδέθηκε με ψυχωτικά συμπτώματα όπως παραισθήσεις.

Τι είναι τα αδενοειδή και πότε πρέπει να αφαιρεθούν;

Αδενοειδή: Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ενός παιδιού μπορεί μερικές φορές να διογκωθούν ή να διευρυνθούν. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη ή αφού μια ουσία προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.