Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κίνα Πολίτες: Αναλαμβάνουν κινδύνους για τα φάρμακα της μαύρης αγοράς καθώς η COVID αυξάνεται

Κίνα Πολίτες: Αναλαμβάνουν κινδύνους για τα φάρμακα της μαύρης αγοράς καθώς η COVID αυξάνεται

Ένας διαμεσολαβητής του φαρμακοποιού με έδρα τη Σενζέν δήλωσε ότι δεν βλέπει "κανένα ηθικό δίλημμα" στον καθορισμό υψηλών τιμών για το δυνητικά σωτήριο φάρμακο, προσθέτοντας ότι ανησυχούν περισσότερο για τα νομικά προβλήματα. Στο chat room, οι αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία των γενόσημων βασάνιζαν αρκετούς χρήστες. Είπε μια γυναίκα: "Δεν ξέρω ποιον να πιστέψω".

Κίνα Πολίτες: Απελπισμένες οικογένειες που αναζητούν τα κρίσιμα φάρμακα COVID-19 στην Κίνα, αντιμέτωπες με τα άδεια ράφια των φαρμακείων και την έκρηξη των κρουσμάτων, οδηγούνται σε σκοτεινές διαδικτυακές αγορές που είναι γεμάτες με υπερτιμολογήσεις και απάτες. Το Πεκίνο τον περασμένο μήνα κατέρριψε απότομα την πολιτική περιορισμού της COVID, η οποία αποτελεί σήμα κατατεθέν του, αίροντας τους εκτεταμένους περιορισμούς που είχαν προκαλέσει διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο και είχαν καταπνίξει την οικονομία. Η κίνηση αυτή εξαπέλυσε έναν χείμαρρο μολύνσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Το σημερινό κύμα COVID έχει οδηγήσει στην απογύμνωση των φαρμακαποθηκών από προμήθειες, καθώς οι άνθρωποι αγοράζουν θεραπείες για το κρυολόγημα και τον πυρετό. Πολλοί αναγκάστηκαν να στραφούν σε επιπόλαιους διαδικτυακούς πωλητές με μικρή εγγύηση ότι θα πάρουν αυτό που πλήρωσαν. Ο λαός της Κίνας έχει υπομείνει εδώ και καιρό σκάνδαλα που αφορούν μολυσμένα φάρμακα, κατασκευασμένες κλινικές δοκιμές και χαλαρή ρύθμιση της ιατρικής βιομηχανίας – γεγονός που ωθεί πολλούς να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα εγχώρια παραγόμενα φαρμακευτικά προϊόντα.

Ψάχνοντας απεγνωσμένα για θεραπεία για άρρωστα μέλη της οικογένειάς της, η Qiu, 22 ετών, δήλωσε στο AFP ότι ξόδεψε χιλιάδες ευρώ για φάρμακα COVID που δεν έφτασαν ποτέ, αφού ήρθε σε επαφή με κάποιον στο διαδίκτυο που ισχυριζόταν ότι εκπροσωπούσε την Φαρμακευτική εταιρεία Ghitai με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Το άτομο είπε ότι είχε πρόσβαση σε αποθέματα του Paxlovid – μιας εγκεκριμένης από το Πεκίνο θεραπείας COVID που αναπτύχθηκε από τον αμερικανικό φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer – και μπορούσε να ταχυδρομήσει μερικά από την ημιαυτόνομη πόλη στην ηπειρωτική Κίνα. Αφού κατευθύνθηκε σε έναν κομψό “επίσημο” ιστότοπο, η Qiu έδωσε 12.000 γιουάν (1.740 δολάρια) για έξι κουτιά Paxlovid, σύμφωνα με τα αρχεία πληρωμών που είδε το AFP. Τα χάπια, ωστόσο, δεν ήρθαν ποτέ και ο αντιπρόσωπος διέκοψε την επικοινωνία, αφήνοντάς την “πληγωμένη, αβοήθητη και εξαιρετικά θυμωμένη”. “Πρόκειται για αηδιαστική συμπεριφορά”, δήλωσε η Qiu. “Κάθε δευτερόλεπτο μετράει όταν προσπαθείς να σώσεις τη ζωή κάποιου”.

Οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη

Σε δήλωσή της προς το AFP, η Ghitai είπε ότι γνώριζε για μια ψεύτικη έκδοση του ιστότοπού της που ισχυριζόταν ότι παρείχε φάρμακα COVID, προσθέτοντας ότι περιπτώσεις απάτης είχαν αναφερθεί στην αστυνομία. “Η εταιρεία Ghitai δεν προσέφερε ποτέ φάρμακα… για την COVID-19 και παρακαλεί τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί για να αποφύγουν την απάτη και τις οικονομικές απώλειες”, ανέφερε η εταιρεία. Οι αρχές στην Κίνα δήλωσαν ότι έχουν αρχίσει να στέλνουν το Paxlovid σε ορισμένα νοσοκομεία και κοινοτικές κλινικές, αλλά το φάρμακο παραμένει εξαιρετικά δύσκολο για πολλούς να το προμηθευτούν. Πολλές κλινικές σε διάφορες πόλεις -συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου και της μεγαλούπολης Σαγκάη- δήλωσαν στο AFP ότι δεν προσφέρουν επί του παρόντος τη θεραπεία και δεν γνωρίζουν πότε θα μπορούσαν να το κάνουν. Τα περιορισμένα αποθέματα στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν επίσης εξαντληθεί γρήγορα, αφήνοντας τους scalpers να κάνουν ταμείο. Ένας πωλητής με τον οποίο ήρθε σε επαφή το AFP αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι χρεώνει 18.000 γιουάν (2.610 δολάρια) για ένα μόνο κουτί – περίπου εννέα φορές την επίσημη τιμή. Ισχυρίστηκαν ότι το φάρμακο θα αποσταλεί από τη νότια πόλη Shenzhen, αλλά είπαν ότι οι αγοραστές θα πρέπει να “περιμένουν” για την παράδοση. Οι πωλητές δεν είπαν πώς είχαν προμηθευτεί τα χάπια και σταμάτησαν να απαντούν αφού ένας δημοσιογράφος του AFP αναγνώρισε τον εαυτό τους.

Απελπισία και αδυναμία

Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας διέταξε τη Δευτέρα την πάταξη της “παράνομης και εγκληματικής δραστηριότητας που αφορά την παραγωγή και πώληση πλαστών φαρμάκων και συναφών ειδών που σχετίζονται με επιδημίες “. Παρά τους κινδύνους αυτούς, η μαύρη αγορά παραμένει μια συνηθισμένη έσχατη λύση για ανθρώπους όπως ο Xiao, του οποίου ο ηλικιωμένος παππούς αρρώστησε τον Δεκέμβριο. Ο διαχειριστής επιχειρήσεων, 25 ετών, ήταν “εντελώς μπερδεμένος” όταν ένας διαδικτυακός πωλητής απαίτησε 18.000 γιουάν για το Paxlovid. Δεν μπορούσε να το αντέξει οικονομικά και η απελπισία του μετατράπηκε σε “απόγνωση και αδυναμία” όταν ο παππούς του πέθανε λίγες μέρες αργότερα. “Απλώς δεν καταλαβαίνω πώς κάποιοι άνθρωποι κατάφεραν να αποκτήσουν το φάρμακο”, είπε. “Άνθρωποι σαν εμάς δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε ένα κουτί. Πώς έχουν τόσα πολλά;”

Με τα εγκεκριμένα φάρμακα να είναι σχεδόν απρόσιτα, κάποιοι παίρνουν το ρίσκο των παράνομα εισαγόμενων γενόσημων εναλλακτικών φαρμάκων. Τα υπερπόντια φάρμακα συνήθως κοστίζουν ένα κλάσμα του κόστους, αλλά οι εισαγωγείς μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικές ενέργειες για την εισαγωγή μη ρυθμισμένων φαρμάκων. Οι ινδικές παραλλαγές του Paxlovid είναι φθηνότερες, αλλά εξακολουθούν να απαιτούν υψηλά ποσά. Σε μια διαδικτυακή συνομιλία αυτή την εβδομάδα, ένας δημοσιογράφος του AFP συνάντησε ένα άτομο που ισχυριζόταν ότι ήταν Ινδός φαρμακοποιός, ο οποίος προσέφερε γενόσημα αντι-COVID για 1.500 γιουάν (217 δολάρια) ανά κουτί σε δεκάδες υποψήφιους Κινέζους αγοραστές. Περιελάμβαναν μια παραλλαγή του Paxlovid που πωλείται με την εμπορική ονομασία Paxista και δύο γενόσημα για τη θεραπεία του φαρμακευτικού κολοσσού Merck που ονομάζονται Movfor και Molaz. Το Πεκίνο έδωσε την περασμένη εβδομάδα υπό όρους έγκριση έκτακτης ανάγκης στο αντιιικό της Merck -που πωλείται διεθνώς ως Lagevrio- για χρήση σε ευάλωτους ενήλικες με COVID. Ένας διαμεσολαβητής του φαρμακοποιού με έδρα τη Σενζέν δήλωσε ότι δεν βλέπει “κανένα ηθικό δίλημμα” στον καθορισμό υψηλών τιμών για το δυνητικά σωτήριο φάρμακο, προσθέτοντας ότι ανησυχούν περισσότερο για τα νομικά προβλήματα. Στο chat room, οι αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία των γενόσημων βασάνιζαν αρκετούς χρήστες. Είπε μια γυναίκα: “Δεν ξέρω ποιον να πιστέψω”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μειωμένος επιπολασμός της γρίπης που ενδεχομένως σχετίζεται με μέτρα δημόσιας υγείας κατά της COVID-19 στην Κίνα

Κίνα Covid: Οι ιατρικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ήδη υπό σοβαρή πίεση

Η Κίνα σταματά την καραντίνα για τους ταξιδιώτες

Ο Xi παροτρύνει να ληφθούν μέτρα για την "προστασία" ζωών καθώς η Κίνα μάχεται το κύμα Covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να προκαλέσουν διαταραχή προσωπικότητας Oistrian; 

Οι άνθρωποι που περνούν υπερβολικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποσυνδεθούν από τις πραγματικές σχέσεις και δραστηριότητες, οδηγώντας σε μια αίσθηση αποσύνδεσης και απομάκρυνσης από τον κόσμο γύρω τους.

Πώς η online αυτοβοήθεια είναι ευεργετική για τη διαταραχή υπερφαγίας;

Υπερφαγία: Μια διαδικτυακή παρέμβαση γνωσιακής συμπεριφοράς αυτοβοήθειας οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στα επεισόδια υπερφαγίας και βελτιώσεις στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Close Icon