Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καθηγητής Ιατρικής Στάνφορντ: “Η κάλυψη και η κοινωνική απόσταση προκαλούν μακροπρόθεσμη βλάβη στο ανοσοποιητικό μας σύστημα”

Καθηγητής Ιατρικής Στάνφορντ: “Η κάλυψη και η κοινωνική απόσταση προκαλούν μακροπρόθεσμη βλάβη στο ανοσοποιητικό μας σύστημα”

Παρά το γεγονός αυτό, σημείωσε, οι πληθυσμοί των αντισηπτικών βλέπουν αυξανόμενα επίπεδα άσθματος, αλλεργιών, διαβήτη τύπου 1, νόσου του Crohn και άλλων ασθενειών με σημαντικό αυτοάνοσο συστατικό. «Μελέτες σε ζώα, εργαστηριακά πειράματα και μικρές δοκιμές σε ανθρώπους όλα δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση: Η αποφυγή της έκθεσης σε ορισμένα μικρόβια εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να εκπαιδεύεται καλά και προδιαθέτει για αυτοάνοσα νοσήματα», έγραψε ο Bendavid.

Καθηγητής Ιατρικής Στάνφορντ: Ο Δρ Eran Bendavid, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, υποστηρίζει ότι η συνεχιζόμενη κάλυψη και η κοινωνική αποστασιοποίηση ως μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού στην πραγματικότητα προκαλούν μακροπρόθεσμη βλάβη στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σε ένα άρθρο της Τρίτης για τη Wall Street Journal, ο Bendavid υποστήριξε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού έπρεπε να επαναξιολογηθούν επειδή μειώνουν την έκθεση των ανθρώπων σε μικρόβια, επομένως εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να εκπαιδεύεται καλά έναντι άλλων ασθενειών.

“Η διατήρηση της καλής υγείας είναι συχνά μια πράξη εξισορρόπησης. Η υπερβολική ποσότητα φαγητού φέρνει παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Το πολύ λίγο φαγητό και παρατηρούμε ανεπάρκεια και  σπατάλη”, έγραψε ο Bendavid.

“Αυτό το είδος της ισορροπίας ισχύει για τις αλληλεπιδράσεις μας με βακτήρια, ιούς, παράσιτα και άλλα μικρόβια.

Η υπερβολική έκθεση σε ορισμένα μικρόβια οδηγεί σε ασθένειες, και το ίδιο κάνει και η πολύ λίγη.”

“Η εντατικοποίηση των πολιτικών υγιεινής με την έλευση της Covid-19 ήταν κατανοητή. Όμως, η μακροχρόνια κάλυψη, ο βαθύς καθαρισμός, η απομάκρυνση και η απομόνωση μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία, ειδικά για τα παιδιά, ακριβώς επειδή μειώνει την έκθεση σε μικρόβια.

Οι πρακτικές υγιεινής έχουν κινδύνους υγείας αλλά και οφέλη», πρόσθεσε. Ο Bendavid έγραψε ότι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του πολιτισμού ήταν η «μεγάλη απόδραση» από μολυσματικές ασθένειες, καθώς ασθένειες όπως η φυματίωση, ο τυφοειδής πυρετός, η πολιομυελίτιδα και η ευλογιά εξημερώθηκαν με καθαρό πόσιμο νερό, εμβολιασμούς, αντιβιοτικά και αποχέτευση.

Παρά το γεγονός αυτό, σημείωσε, οι πληθυσμοί των αντισηπτικών βλέπουν αυξανόμενα επίπεδα άσθματος, αλλεργιών, διαβήτη τύπου 1, νόσου του Crohn και άλλων ασθενειών με σημαντικό αυτοάνοσο συστατικό. «Μελέτες σε ζώα, εργαστηριακά πειράματα και μικρές δοκιμές σε ανθρώπους όλα δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση:

Η αποφυγή της έκθεσης σε ορισμένα μικρόβια εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να εκπαιδεύεται καλά και προδιαθέτει για αυτοάνοσα νοσήματα», έγραψε ο Bendavid.

“Ο κίνδυνος δυσμενών συνεπειών από την υπερβολική υγιεινή είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός για τα παιδιά.

Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει τον πιο αποτελεσματικό συντονισμό κατά την παιδική ηλικία και η μείωση της ικανότητάς του να διακρίνει τους εισβολείς που προκαλούν ασθένειες από τους καλοήθεις στόχους είναι ένας κοινός μηχανισμός που προτείνεται για τις αλλεργίες, το άσθμα και το ανοσοποιητικό -μεταξύ άλλων μεσολαβούμενων παθήσεων του εντέρου», πρόσθεσε.

Ο Bendavid υποστήριξε ότι οι τρέχουσες πολιτικές και πρακτικές υγιεινής έπρεπε να εξισορροπηθούν εκ νέου, ειδικά όταν πρόκειται για τον βαθύ καθαρισμό και τον περιορισμό της επαφής.

«Τα στοιχεία ότι η κάλυψη μειώνει την εξάπλωση είναι ισχυρότερα, αλλά περιορίζει επίσης την ανταλλαγή άλλων μικροβίων, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή, ειδικά για τα παιδιά», έγραψε. Εξήγησε ότι ήταν πολύ νωρίς για να δούμε αυξήσεις στις αυτοάνοσες διαταραχές λόγω των αλλαγών, αλλά οι πολιτικές για την COVID στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς θα σήμαιναν τελικά μεγαλύτερη ζημιά στα παιδιά.

«Η ακραία ανησυχία για την υγιεινή κατά την έναρξη της Covid-19 ήταν διαισθητική και κατανοητή», έγραψε ο Bendavid.

“Αλλά οι πολιτικές που ήταν εύκολο να υποστηριχθούν πριν από δύο χρόνια χρειάζονται επαναξιολόγηση.

Η αποστασιοποίηση, ο βαθύς καθαρισμός και η κάλυψη δεν είναι τα καλύτερα είδη αγαθών”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Τα μέτρα προστασίας και η επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα

Μπορεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αναγνωρίσει τον κοροναϊό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νόσος του Crohn - Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στην εύρεση εξατομικευμένων θεραπειών

Τα οργανοειδή, επισημαίνουν οι ερευνητές, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και δοκιμή νέων θεραπειών και για την προσαρμογή των θεραπειών σε μεμονωμένους ασθενείς

Προσδόκιμο Υγιούς Επιβίωσης - Χαμηλότερο μετά τα 65 στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ

Η ανθεκτικότητα είναι μία έννοια, την οποία είδαμε πολύ καλά και εμείς από κοντά το προηγούμενο διάστημα με τον covid και έχει να κάνει με την ικανότητα του συστήματος να μπορεί να απορροφά κρίσεις. Δηλαδή, όταν έρχεται μια υγειονομική κρίση από κάθε αιτία, να μπορεί το σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί» εξηγεί ο καθηγητής.

Μπορούν τα λειτουργικά τρόφιμα να σας κρατήσουν υγιή ή είναι απλώς διαφημιστικά;

Λειτουργικά τρόφιμα: Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα σκούρα πράσινα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Αυτοδεκτικότητα, η λεπτή 6η αίσθηση 

Αυτοδεκτικότητα: Όταν είμαστε συντονισμένοι με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις μας, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα υποκείμενα κίνητρα και τα πρότυπα συμπεριφοράς μας. Αυτή η αυτογνωσία μας επιτρέπει να απελευθερωθούμε από παλιά πρότυπα που δεν μας εξυπηρετούν πλέον και να κάνουμε συνειδητές επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τους στόχους μας.

Γλυκοπατάτες: Ο καλύτερος φίλος του παγκρέατός σας

Γλυκοπατάτες: Ένας νόστιμος και απλός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία του παγκρέατος. Χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, οι γλυκοπατάτες μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία σας.

Αισθήσεις: Το 73% παραβλέπουν την ακοή και ευνοούν την όραση

Αισθήσεις: Η ενθάρρυνση σε όλους να δώσουν προτεραιότητα στην ακοή τους είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση του στίγματος και τη βελτίωση της κατανόησης της απώλειας ακοής και του τρόπου αντιμετώπισής της.

Close Icon