ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κρύο ασθένεια γρίπη: Οι χαμηλές θερμοκρασίες μας κάνουν όντως να αρρωσταίνουμε;

Κρύο ασθένεια γρίπη: Οι χαμηλές θερμοκρασίες μας κάνουν όντως να αρρωσταίνουμε;

Κρύο ασθένεια γρίπη: Οι ιοί μπορεί να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν πιο εύκολα στον κρύο, ξηρό αέρα του χειμώνα. Επιπλέον, ο κρύος καιρός κρατά τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους και οι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν πιο εύκολα σε κοντινή απόσταση.

“Κουμπώσου, γιατί θα κρυώσεις!” Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα έχουν ακούσει κάποια παραλλαγή αυτής της γονικής έκκλησης ενώ μεγάλωναν, ή ακόμη και έχουν απευθύνει τέτοιες συμβουλές στα δικά τους παιδιά. Είναι ένα εύλογο αίτημα, αν και όσον αφορά την αποφυγή ασθένειας, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. “Είναι πολυπαραγοντικό. Το κρύο από μόνο του δεν σας κάνει να αρρωσταίνετε, είπε η Δρ Βιρτζίνια Μπανκς του Infectious Disease Associates στο Youngstown. “Υπάρχουν απλώς πολλές μεταβλητές”. Πρώτον, οι ιοί μπορεί να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν πιο εύκολα στον κρύο, ξηρό αέρα του χειμώνα. Επιπλέον, ο κρύος καιρός κρατά τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους και οι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν πιο εύκολα σε κοντινή απόσταση. Και παρόλο που η εργαστηριακή έρευνα δείχνει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να κάνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος λιγότερο αποτελεσματικά, η Banks είπε στο τέλος, οι ιοί – όχι ο κρύος καιρός – είναι αυτοί που σας αρρωσταίνουν.

Ενώ πολλοί διαφορετικοί ιοί του αναπνευστικού προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, οι ρινοϊοί είναι το πιο κοινό έναυσμα για αυτές τις ρινικές καταρροές, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι ρινοϊοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος και έχουν συνδεθεί με μολύνσεις των κόλπων και των αυτιών. Οι περισσότερες εκδόσεις ρινοϊών αναπαράγονται πιο δυνατά στις ρινικές οδούς, όπου η θερμοκρασία είναι συνήθως περίπου 91 έως 95 βαθμούς, χαμηλότερη από τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος των 98,6. “Οι ιοί τείνουν να εισέρχονται στο σώμα μέσω των ρινικών οδών και η χαμηλότερη θερμοκρασία τους επιτρέπει να αναπαράγονται”, είπε η Banks. Οι ιοί της γρίπης και ο ιός που προκαλεί την COVID-19 μπορούν επίσης να εισέλθουν στο σώμα μέσω της μύτης.

Πώς προστατευόμαστε από τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα;

Η Banks ανυπομονεί να δει πόσο ενεργή θα είναι η περίοδος γρίπης του φετινού χειμώνα, αφού τα CDC δήλωσαν ότι η δραστηριότητα για τη σεζόν 2020-21 ήταν «ασυνήθιστα χαμηλή». Οι πιθανές εξηγήσεις περιελάμβαναν την εισαγωγή μέτρων μετριασμού της πανδημίας. Για να αποφύγετε να αρρωστήσετε αυτόν τον χειμώνα, η Μπανκς είπε πως ένα σημαντικό στρώμα προστασίας παρέχεται από αυτά τα μέτρα:

  • μάσκες και ειδικά σε εσωτερικούς χώρους
  • κοινωνική αποστασιοποίηση
  • πλύσιμο των χεριών

 

Προέτρεψε επιπλέον τους ανθρώπους να κάνουν τα εμβόλια κατά της γρίπης και της COVID. Άλλες συμβουλές για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό περιλαμβάνουν την άσκηση, την υγιεινή διατροφή και τον αρκετό ύπνο. Παρακάλεσε επίσης τους ανθρώπους να προγραμματίσουν εξετάσεις με το γιατρό τους εάν έχουν αποφύγει τις επισκέψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιοί δεν είναι το μόνο πρόβλημα υγείας που πρέπει να σκέφτονται οι άνθρωποι αυτόν τον χειμώνα. Ορισμένες έρευνες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ των ψυχρότερων θερμοκρασιών του αέρα και των δυσμενών επιπτώσεων στην καρδιαγγειακή υγεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 στη Σουηδία που δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology διαπίστωσε ότι περισσότερα εμφράγματα συνέβησαν σε ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες αέρα, χαμηλή πίεση αέρα, υψηλότερους ανέμους και μικρότερη διάρκεια ηλιακού φωτός.

Παλαιότερες μελέτες

Μια μελέτη του 2016 στο Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases διαπίστωσε ότι οι χαμηλότερες μέσες θερμοκρασίες του αέρα και οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας 24 ώρες σχετίστηκαν με νοσηλεία για εγκεφαλικό. Οι συγγραφείς ανέφεραν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για να προσδιορίσουν το γιατί. Η Theresa Beckie, καθηγήτρια στο Κολέγιο Νοσηλευτικής και Ιατρικής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα στην Τάμπα, προέτρεψε όσους έχουν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο κρύο. “Ένα πραγματικά καλό παράδειγμα είναι ότι έχουν γίνει αρκετές μελέτες με άτομα που καθιστούσαν το χιόνι μετά από μια έντονη χιονόπτωση. Αυτοί οι πολεμιστές του Σαββατοκύριακου, εάν έχουν ισχαιμική καρδιακή νόσο, διατρέχουν κίνδυνο να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή”.

Η ξαφνική προσπάθεια διεγείρει την αδρεναλίνη και μια απόκριση στρες στο σώμα σας που μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, είπε η Beckie. “Λοιπόν, ναι, υπάρχει κίνδυνος, αλλά δεν οφείλεται τόσο στο κρύο, αλλά στην ξαφνική σωματική δραστηριότητα του να κρατάς την αναπνοή σου, να φτυαρίζεις το χιόνι και να δημιουργείς ξαφνικό στρες στην καρδιά”. Είναι ακόμα σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι το χειμώνα, αν και η Beckie είπε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν τη φυσική τους κατάσταση πριν πηδήξουν κατευθείαν σε μια πολύ έντονη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, κάποιος που δεν είναι τόσο δραστήριος θα πρέπει να κάνει διαλείμματα ενώ καθαρίζει ένα πόδι από το χιόνι από το δρόμο του ή να πληρώσει μια υπηρεσία για να το κάνει.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι 5 συνηθέστερες ασθένειες στην παιδική ηλικία

Μια ζεστή συνταγή με παραδοσιακή κοτόσουπα για χειμωνιάτικο καιρό

Πώς να επανέλθετε γρηγορότερα μετά από ένα κρυολόγημα;

Οι καλύτερες τροφές για να καταπολεμήσετε τη γρίπη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η άσκηση ανακουφίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης & άγχους

Αθλητισμός: Τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους συχνά βελτιώνονται με την άσκηση. Ακολουθούν μερικές ρεαλιστικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε και να παραμείνετε κινητοποιημένοι.

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Πώς προκαλεί προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Ανωμαλίες στις πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων στην καρδιά πιθανότατα προκαλούν μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς σε ασθενείς με μυϊκή δυστροφία Duchenne (DMD), δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο eLife. Τα ευρήματα εξηγούν γιατί έως και το 60% των ασθενών με DMD έχουν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή τους ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού και προτείνουν πιθανές παρεμβάσεις θεραπείας.

Νέο κεφάλαιο στην ανοσολογία η ανακάλυψη Β κυττάρων στους πνεύμονες

Ανοσολογία: Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως η γρίπη και ο COVID-19; Επιστήμονες από το Inserm, το CNRS και το Aix-Marseille Université στο Κέντρο Ανοσολογίας Marseille-Luminy ανοίγουν νέες προοπτικές στον τομέα, με την ενεργοποίηση των κυττάρων Β μνήμης απευθείας στους πνεύμονες. Η έρευνά τους, που ενισχύει τις θεμελιώδεις γνώσεις στον τομέα της ανοσολογίας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Immunity.

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.