Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΡΠΑ: Όλοι μπορούν να σώσουν μια ζωή, ακόμα και τα παιδιά

ΚΑΡΠΑ: Όλοι μπορούν να σώσουν μια ζωή, ακόμα και τα παιδιά

ΚΑΡΠΑ:  Η βασική υποστήριξη της ζωής περιλαμβάνει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και χρήση φορητού απινιδωτή (AED) εάν απαιτείται.

Με περισσότερες από 26.000 καρδιακές ανακοπές να συμβαίνουν κάθε χρόνο στην Αυστραλία και πάνω από το 76% από αυτές να συμβαίνουν στο σπίτι, μερικοί από τους νεότερους Αυστραλούς μας μαθαίνουν πώς να βοηθούν. Αλλά γιατί παιδιά; Είναι απλό. Ο καθένας μπορεί να μάθει να σώζει μια ζωή. Η βασική υποστήριξη της ζωής περιλαμβάνει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και χρήση φορητού απινιδωτή (AED) εάν απαιτείται. Αυτές οι διαδικασίες έκτακτης ανάγκης στοχεύουν να σώσουν τις ζωές ατόμων σε καρδιακή ανακοπή.

Τι είναι η καρδιακή ανακοπή;

Μια καρδιακή ανακοπή συμβαίνει όταν η καρδιά σταματά να χτυπά. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά σταματά να λειτουργεί σαν αντλία, η οποία εμποδίζει το οξυγόνο να φτάσει στον εγκέφαλο. Όταν συμβεί αυτό, το άτομο χάνει γρήγορα τις αισθήσεις του και σταματά να αναπνέει. Χωρίς άμεση ΚΑΡΠΑ, το άτομο είναι πιθανό να πεθάνει. Η εκτέλεση CPR περιλαμβάνει ώθηση προς τα κάτω στο στήθος, η οποία μιμείται την άντληση της καρδιάς και ωθεί το αίμα και το οξυγόνο γύρω από το σώμα και, κυρίως, στον εγκέφαλο.

Ένας AED λειτουργεί αναλύοντας τον καρδιακό ρυθμό του ατόμου και προκαλώντας ηλεκτροσόκ, εάν είναι απαραίτητο, για να αποκαταστήσει τον φυσιολογικό καρδιακό παλμό. Οι AED έχουν σχεδιαστεί για χρήση από το κοινό και συνήθως παρέχουν ηχογραφημένες ηχητικές οδηγίες και οπτικές οδηγίες για να καθοδηγούν τους χρήστες στη διαδικασία. Ο καθένας μπορεί να εκτελέσει αυτές τις δεξιότητες που σώζουν ζωές και όσο πιο γρήγορα εκτελούνται, τόσο πιο πιθανό είναι το άτομο να επιβιώσει. Η διδασκαλία των βασικών δεξιοτήτων υποστήριξης της ζωής, της ΚΑΡΠΑ και του τρόπου χρήσης ενός AED στα σχολεία είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε και να εκπαιδεύσετε ολόκληρες γενιές πώς να σώσουν μια ζωή.

Μια αποσπασματική προσέγγιση στα σχολεία

Το τρέχον πρόγραμμα σπουδών της Αυστραλίας υποστηρίζει τη βασική εκπαίδευση υποστήριξης της ζωής σε μερικά χρόνια. Όμως τα σχολεία ποικίλλουν ως προς την εφαρμογή του. Ορισμένα σχολεία έχουν οργανώσεις που έρχονται για να διδάξουν μαθητές, όπως ο Ερυθρός Σταυρός ή το Ασθενοφόρο του Αγίου Ιωάννη, αλλά οι δάσκαλοι είναι επίσης σε καλή θέση για να παρέχουν αυτήν την εκπαίδευση. Το πρόγραμμα Aussie Kids Save Lives, μια πρωτοβουλία που διεξάγεται από το Αυστραλιανό Συμβούλιο Αναζωογόνησης και τους εταίρους, στοχεύει να παρέχει στους δασκάλους τους πόρους για να μπορούν να διδάξουν μαθητές γυμνασίου.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια πιλοτική μελέτη στη Βικτώρια. Οι δάσκαλοι καθοδηγούνται στη διδασκαλία και οι μαθητές εξασκούν δεξιότητες χρησιμοποιώντας κιτ Ambulance Victoria’s Call, Push, Shock που καθοδηγούν τους νέους πώς να καλούν για βοήθεια, να εκτελούν ώθηση (συμπιέσεις) και να προσφέρουν σωτήρια σοκ με απινιδωτή. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 550 μαθητές της βικτωριανής χρονιάς 7 και 8 έχουν διδαχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα, με περισσότερους από 3.000 αναμένεται να διδαχθούν το 2023. Τα πρώτα στοιχεία από τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση αυτού του προγράμματος είναι ενθαρρυντικά, με τους δασκάλους και τους μαθητές να βρίσκουν το υλικό ενδιαφέρον και αποτελεσματική.

Πόσο νέος είναι πολύ νέος;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εγκρίνει δύο ώρες διδασκαλίας ΚΑΡΠΑ σε παιδιά κάθε χρόνο από την ηλικία των 12 ετών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα μικρότερα παιδιά δεν πρέπει να διδάσκονται πώς να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών μπορούν να διδαχθούν πώς να αναγνωρίζουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πώς να καλούν ένα ασθενοφόρο.

Η προοδευτική ετήσια μάθηση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά όλων των ηλικιών να μάθουν πώς να σώσουν μια ζωή. Η αρχική μάθηση θα πρέπει να χρησιμοποιεί απλοποιημένες μεθόδους διδασκαλίας, όπως Call, Push Shock. Οι μεγαλύτεροι μαθητές μπορούν να διδαχθούν το πιο τεχνικό ακρωνύμιο DRSABCD που τους καθοδηγεί να αναζητούν κινδύνους και απαντήσεις, να ζητούν βοήθεια και να ελέγχουν τους αεραγωγούς και την αναπνοή πριν ξεκινήσουν την ΚΑΡΠΑ και την απινίδωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΚΑΡΠΑ ΗΠΑ: 50% δεν είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε ιατρικά επείγοντα περιστατικά

Γιατί οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν από μια καρδιακή ανακοπή;

Οι εθελοντές σπεύδουν συχνά πρώτοι να βοηθήσουν στην καρδιακή ανακοπή

Τι βιώνουν οι άνθρωποι στα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η περιτομή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV

Ενώ η εθελοντική ιατρική περιτομή των ανδρών VMMC μπορεί να παρουσιάζει υψηλή προστατευτική αποτελεσματικότητα, οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι είναι σημαντικό να προσφέρουμε ολοκληρωμένη προστασία έναντι του HIV με πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν χρήση προφυλακτικού, εκπαίδευση για τη μείωση του αριθμού των συντρόφων, τακτικό τεστ HIV και προφύλαξη πριν από την έκθεση ή μετά την έκθεση, ανάλογα με την περίπτωση.

Πώς να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα φυσικά εν μέσω καύσωνα;

Σάκχαρο ρύθμιση: Η φυσική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και την πρόληψη των επιπλοκών, ειδικά για άτομα με διαβήτη.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Πώς να καλλιεργήσεις τις δικές σου μελιτζάνες;

Μελιτζάνα καλλιέργεια: Η καλλιέργεια των δικών σας μελιτζάνων μπορεί να είναι μια ικανοποιητική προσπάθεια, παρέχοντάς σας φρέσκο απόθεμα αυτού του ευέλικτου λαχανικού για γαστρονομικές δημιουργίες.

Πώς συνδέεται το εγκεφαλικό δίκτυο με τον τραυλισμό;

Νευροεπιστήμη: Ο τραυλισμός επηρεάζει περίπου το 1% των ενηλίκων και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα επικοινωνίας και κοινωνικό άγχος, ωστόσο η αιτία του τραυλισμού είναι ακόμα άγνωστη.

Close Icon