ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΡΠΑ ΗΠΑ: 50% δεν είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε ιατρικά επείγοντα περιστατικά

ΚΑΡΠΑ ΗΠΑ: 50% δεν είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε ιατρικά επείγοντα περιστατικά

ΚΑΡΠΑ ΗΠΑ: Οι περισσότερες καρδιακές ανακοπές που λαμβάνουν χώρα εκτός νοσοκομείου συμβαίνουν μέσα στο σπίτι. Το να γνωρίζετε πώς να κάνετε ΚΑΡΠΑ ή να χρησιμοποιήσετε έναν απινιδωτή θα μπορούσε να σώσει κάποιον πολύ κοντά σας.

Αν κάνετε μια βόλτα στο πάρκο και δείτε κάποιον να καταρρέει χωρίς τις αισθήσεις σας, τι θα κάνετε; Η εκμάθηση ορισμένων βημάτων μπορεί τελικά να σας βοηθήσει να σώσετε μια ζωή. Μια νέα δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι περίπου οι μισοί Αμερικανοί δεν είναι έτοιμοι να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια ιατρικών έκτακτων περιστατικών. Το American College of Emergency Physicians (ACEP) και το Morning Consult διαπίστωσαν ότι περίπου το 76% των ατόμων στην Αμερική είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης επικοινωνώντας με το 911 και μόνο οι μισοί αισθάνονται άνετα να παρέχουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (CPR).

Περίπου το 47% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι αισθάνεται έτοιμος να χρησιμοποιήσει τουρνικέ για να βοηθήσει στην ανησυχητική αιμορραγία και το ίδιο ποσοστό αισθάνεται έτοιμο να μεταφέρει άτομα σε ιατρικά επείγοντα περιστατικά σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον. Περίπου το 29% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AED). «Μια επείγουσα ιατρική κατάσταση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και η γρήγορη δράση ενός περαστικού μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής ή θανάτου», δήλωσε ο πρόεδρος του ACEP Christopher S. Kang, MD, FACEP. «Όλοι μπορούν να μάθουν μερικά εύκολα βήματα για να μπορούν να βοηθήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Όσοι έχουν τουλάχιστον κάποιο είδος εκπαίδευσης έκτακτης ανάγκης είπαν ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν όταν απαιτείται. Περίπου το 83% των εκπαιδευμένων ενηλίκων δήλωσαν ότι θα κάνουν ιατρική βοήθεια περιμένοντας την άφιξη των επαγγελματιών γιατρών. Καρδιακή ανακοπή, η οποία είναι όταν η καρδιά σταματά απότομα, το αίμα δεν ρέει μέσω του εγκεφάλου και των οργάνων, οδηγώντας σε κρίσιμη κρίση. Χωρίς επαρκή ροή αίματος, τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορούν να αρχίσουν να πεθαίνουν σε λίγα λεπτά. Η σοβαρή κατάσταση απαιτεί άμεση επαγγελματική βοήθεια.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος είπε ότι περίπου εννέα στις 10 καρδιακές ανακοπές που συμβαίνουν εκτός νοσοκομείων είναι θανατηφόρες. Παρά τα ατυχή αποτελέσματα σε πολλές καρδιακές ανακοπές, η ΚΑΡΠΑ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει όσους υποβάλλονται σε καρδιακή ανακοπή τα πρώτα δύο λεπτά. Μπορεί να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τα ποσοστά επιβίωσης, ανά CDC. Δεδομένου ότι η καρδιακή ανακοπή είναι διαφορετική από την καρδιακή προσβολή, δηλαδή όταν η ροή του αίματος προς την καρδιά είναι φραγμένη αλλά έχουν τις αισθήσεις τους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε πρέπει να κάνετε ΚΑΡΠΑ ή όχι.

Όσοι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή δεν θα πρέπει να λαμβάνουν ΚΑΡΠΑ εκτός εάν έχουν χάσει τις αισθήσεις τους. Εάν δείτε κάποιον να υποβάλλεται σε καρδιακή ανακοπή, η οποία μπορεί να μοιάζει με απώλεια συνείδησης, κατάρρευση, χωρίς αναπνοή ή σφυγμό, είναι σημαντικό να καλέσετε το 911 και να σταθείτε δίπλα στο θύμα. «Η ταχεία ανταπόκριση αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να επιβιώσει ένα άτομο από μια επείγουσα κατάσταση όπως η καρδιακή ανακοπή», συνέχισε ο Δρ Kang.

Οι περισσότερες καρδιακές ανακοπές που λαμβάνουν χώρα εκτός νοσοκομείου συμβαίνουν μέσα στο σπίτι. Το να γνωρίζετε πώς να κάνετε ΚΑΡΠΑ ή να χρησιμοποιήσετε έναν απινιδωτή θα μπορούσε να σώσει κάποιον πολύ κοντά σας. Το ACEP συνεργάζεται με τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό στο Until Help Arrive, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που καθοδηγεί τους πολίτες παρευρισκόμενους να παρέχουν βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, για να βεβαιωθεί ότι περισσότερα άτομα μπορούν να βοηθήσουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν από μια καρδιακή ανακοπή;

Οι εθελοντές σπεύδουν συχνά πρώτοι να βοηθήσουν στην καρδιακή ανακοπή

Τι βιώνουν οι άνθρωποι στα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου;

1 στους 5 έχουν σωθεί από ΚΑΡΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μην συνδυάζετε ποτέ αυτές τις τροφές με λεμόνι

Ανάμειξη λεμόνι: Το λεμόνι είναι ένα πολύ μοναδικό συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά στα νοικοκυριά. Χρησιμοποιείται σε γλυκιά σόδα λάιμ, κάρυ κοτόπουλου, γιουβαρλάκια και άλλα νόστιμα παρασκευάσματα.

Οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες από άλλες να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές

Ο συνηθέστερος λόγος που αναφέρθηκε για τη μη συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές ήταν ο φόβος των παρενεργειών (25,6%). Άλλοι λόγοι ήταν η ανησυχία ότι το φάρμακο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, η έλλειψη ενημέρωσης για τις τοποθεσίες των δοκιμών, η δυσπιστία προς τους γιατρούς ή/και τις φαρμακευτικές εταιρείες και η ανησυχία για τη χρονική δέσμευση.

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο;

Κοτόπουλο: Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων και εστιάζοντας στο σχολαστικό μαγείρεμα, μπορείτε να απολαύσετε το κοτόπουλο που είναι ασφαλές για κατανάλωση χωρίς να χρειάζεται να το πλύνετε πριν το μαγείρεμα.