Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος του προστάτη: Σύγχρονες μελέτες που αλλάζουν τα δεδομένα

Καρκίνος του προστάτη: Σύγχρονες μελέτες που αλλάζουν τα δεδομένα

Στην περίπτωση που η νόσος εξελιχθεί ή γίνει συμπτωματική, τότε είναι υποχρεωτική η θεραπεία. Από την άλλη μεριά όμως είναι γεγονός ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να μας οδηγούν σε συμπέρασμα πριν από τη θεραπεία για το ποιοι όγκοι μπορεί να εξελιχθούν και ποιοι όχι.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια παθολογική ασθένεια που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό κακοηθών κυττάρων στην περιοχή του προστάτη. O εν λόγω αδένας, σε σχήμα καρυδιού, βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό και εκκρίνει υγρό που αναμιγνύεται με το σπέρμα, διατηρώντας το υγιές για τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη. Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια σοβαρή ασθένεια. Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση, οι περισσότεροι άνθρωποι με καρκίνο του προστάτη διαγιγνώσκονται πριν εξαπλωθεί πέρα ​​από τον προστάτη αδένα τους. Η θεραπεία σε αυτό το στάδιο συχνά εξαλείφει τον καρκίνο.

 

 

Τι προκαλεί τον καρκίνο του προστάτη;

Δεν είναι ακόμα εξακριβωμένο το τι προκαλεί τα κύτταρα στον προστάτη να γίνουν καρκινικά. Όπως και με τον καρκίνο γενικά, ο καρκίνος του προστάτη σχηματίζεται όταν τα κύτταρα διαιρούνται ταχύτερα από το συνηθισμένο. Ενώ τα φυσιολογικά κύτταρα τελικά πεθαίνουν, τα καρκινικά κύτταρα δεν πεθαίνουν. Ευτυχώς, ο καρκίνος του προστάτη συνήθως αναπτύσσεται αργά. Οι περισσότεροι όγκοι διαγιγνώσκονται πριν ο καρκίνος εξαπλωθεί πέρα ​​από τον προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος σε αυτό το στάδιο.

Ο καρκίνος του προστάτη σε πρώιμο στάδιο σπάνια προκαλεί συμπτώματα. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται καθώς η νόσος εξελίσσεται. Μεταξύ αυτών αναφέρονται τα ακόλουθα:

  • Επιτακτική ανάγκη για ούρηση, ειδικά τη νύχτα
  • Αδύναμη ροή ούρων ή ροή που αρχίζει και σταματά
  • Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση
  • Απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης
  • Απώλεια ελέγχου του εντέρου (ακράτεια κοπράνων)
  • Αίμα στο σπέρμα(αιματοσπερμία)
  • Πόνος στη μέση, στο ισχίο ή στο στήθος

 

Πως διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του προστάτη;

Η πολυπαραμετρική μαγνητική προστάτη είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στη διαγνωστική μας φαρέτρα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Με αυτή τη μέθοδο δύναται να εντοπιστούν στον προστάτη ακόμα και εστίες καρκίνου μερικών mm, έτσι ώστε ακολούθως με την κατάλληλη βιοψία ο ασθενής μας να λάβει θεραπεία ακόμα και σε αρχικά στάδια καρκίνου του προστάτη.

Η βιοψία εκτελείται υπό μέθη και τοπική αναισθησία έτσι ώστε να είναι τελείως ανώδυνη.

 

Ποια η θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη;

Η παρακολούθηση της νόσου αποφασίζεται με γνώμονα την τιμή του PSA, το αποτέλεσμα της βιοψίας, την ηλικία και την συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Στην περίπτωση που η νόσος εξελιχθεί ή γίνει συμπτωματική, τότε είναι υποχρεωτική η θεραπεία. Από την άλλη μεριά όμως είναι γεγονός ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να μας οδηγούν σε συμπέρασμα πριν από τη θεραπεία για το ποιοι όγκοι μπορεί να εξελιχθούν και ποιοι όχι. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση του ασθενούς καθώς πολύ συχνά θα πρέπει να υποβάλλεται σε εξετάσεις με το άγχος να τον κυριεύει για το αποτέλεσμα αυτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το παιδί σας παλεύει με ξηροφθαλμία; Γνωρίστε τα αίτια και τα συμπτώματά του

Η σκολίωσή μου χειροτερεύει - Τι μπορώ να κάνω;

Τι είναι η επιπεφυκίτιδα ποια τα συμπτώματα και ποιες οι αιτίες;

Διαβητικη αμφιβληστροειδοπάθεια - Επιπτώσεις του διαβήτη στην όραση και πρόληψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες δεν κάνουν την πρώτη κίνηση για σεξ

Σεξ γυναίκες: Υπάρχουν πολλοί απροσδόκητοι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να μην ξεκινήσουν το σεξ, πολλοί από τους οποίους υπερβαίνουν τους συνήθως συζητούμενους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες.

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Close Icon