Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έμπολα: Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα μέθοδο που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα κύτταρα

Έμπολα: Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα μέθοδο που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα κύτταρα

Η Dr. Shtanko και η ομάδα της σκοπεύουν να προσπαθήσουν να βρουν απαντήσεις χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες όπως η μικροδιατομή με λέιζερ, η φασματομετρία μάζας και η αλληλούχιση RNA χαμηλής αφθονίας. Θα διερευνήσουν επίσης αν συγγενείς ιοί, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων ιών του Σουδάν και του Μάρμπουργκ, εκμεταλλεύονται τον ίδιο μηχανισμό για να εξαπλώσουν τη μόλυνση.

Έμπολα: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ιοί ταξιδεύουν μόλις εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών φαρμάκων και θεραπειών που μπορούν να σταματήσουν τους ιούς στην πορεία τους. Επιστήμονες του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του Τέξας (Texas Biomed) δημοσίευσαν πρόσφατα ευρήματα στο Journal of Infectious Diseases, τα οποία δείχνουν ότι ο ιός Έμπολα δημιουργεί και χρησιμοποιεί διακυτταρικές σήραγγες για να μετακινείται από κύτταρο σε κύτταρο και να αποφεύγει τις θεραπείες. “Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο ιός μπορεί να δημιουργήσει την κρυψώνα του, να κρυφτεί και στη συνέχεια να μετακινηθεί σε νέα κύτταρα και να πολλαπλασιαστεί”, λέει η Olena Shtanko, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια στο Texas Biomed και επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης.

Συγκεκριμένα, ο ιός δημιουργεί κάτι που ονομάζεται νανοσωλήνες σήραγγας – δυναμικές συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων που επιτρέπουν στα κύτταρα να επικοινωνούν ανταλλάσσοντας σωματίδια σε σχετικά μεγάλες αποστάσεις, έως και 200 μικρόμετρα. Ενώ αυτές οι δομές έχουν αποδειχθεί ότι παίζουν εξέχοντα ρόλο στην προώθηση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, του καρκίνου, του HIV-1 και της γρίπης, ο Δρ Shtanko είναι ο πρώτος που ερευνά τον ρόλο τους στη διάδοση του ιού Έμπολα. “Όταν ξεκινήσαμε αυτό το έργο πριν από δύο χρόνια, πιστεύαμε ότι το γενικό μοντέλο εξάπλωσης της λοίμωξης από τον ιό Έμπολα -όπου ένα ιικό σωματίδιο μολύνει ένα κύτταρο, αρχίζει η αντιγραφή, δημιουργούνται νέα σωματίδια του ιού και απελευθερώνονται στο σώμα για να μολύνουν γειτονικά κύτταρα- ήταν λίγο πολύ απλοϊκό”, λέει ο Δρ Shtanko. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής με ζωντανή ηλεκτρονική σάρωση και τρισδιάστατη μικροσκοπία υψηλής ανάλυσης, η Δρ Shtanko και η ομάδα της έδειξαν ότι η μόλυνση από τον ιό Έμπολα σε κύτταρα ενίσχυσε τον σχηματισμό νανοσωλήνων σήραγγας που περιέχουν ιικά σωματίδια. Οι νανοσωλήνες σήραγγας προώθησαν στη συνέχεια τη μεταφορά αυτών των σωματιδίων σε άλλα κύτταρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν απαιτούνταν ολόκληρος ο ιός για να προκληθεί ο σχηματισμός νανοσωλήνων- χρειάζονταν μόνο μικρά τμήματα του ιού που κωδικοποιούν μεμονωμένες πρωτεΐνες.

Αυτό συνέβη ακόμη και με την παρουσία θεραπειών που προορίζονται να σταματήσουν τον ιό Έμπολα. “Είναι σημαντικό ότι παρατηρήσαμε πως η λοίμωξη από τον ιό Έμπολα μπορούσε να εξαπλωθεί σε καλλιέργειες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αναστολείς εισόδου του ιού ή θεραπευτικές θεραπείες που σταματούν την είσοδο των ιών σε ένα κύτταρο”, εξηγεί ο Δρ Shtanko. Το πώς ακριβώς μεταφέρονται τα σωματίδια του ιού Έμπολα μέσω των νανοσωλήνων σήραγγας παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα. Η Dr. Shtanko και η ομάδα της σκοπεύουν να προσπαθήσουν να βρουν απαντήσεις χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες όπως η μικροδιατομή με λέιζερ, η φασματομετρία μάζας και η αλληλούχιση RNA χαμηλής αφθονίας. Θα διερευνήσουν επίσης αν συγγενείς ιοί, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων ιών του Σουδάν και του Μάρμπουργκ, εκμεταλλεύονται τον ίδιο μηχανισμό για να εξαπλώσουν τη μόλυνση. Σε συνεργασία με τον καθηγητή Βιοϊατρικής του Τέξας Ricardo Carrion, Jr., Ph.D., η ομάδα θα αναλύσει ιστούς από ζωικά μοντέλα για νανοσωλήνες που περιέχουν ιούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ασθένειες από ζώο σε άνθρωπο θα σκοτώσουν 12 φορές περισσότερους έως το 2050

9 ασθένειες που κρατούν ξύπνιους τους επιδημιολόγους τη νύχτα

Η Ουγκάντα κηρύσσει το τέλος της επιδημίας του Έμπολα

Οι αξιωματούχοι της Ουγκάντα αναφέρουν 11 νέα κρούσματα Έμπολα στην πρωτεύουσα

Ουγκάντα Έμπολα: 3 άτομα στην Καμπάλα θετικοί στον ιό και σε απομόνωση

Οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στις ΗΠΑ από την Ουγκάντα θα ελέγχονται για τον Έμπολα

Το τελευταίο ξέσπασμα του Έμπολα στην Ουγκάντα σκοτώνει τον πρώτο εργαζόμενο στον τομέα της υγείας

Το Κονγκό κηρύσσει το τέλος της επιδημίας του Έμπολα στην ανατολική επαρχία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες δεν κάνουν την πρώτη κίνηση για σεξ

Σεξ γυναίκες: Υπάρχουν πολλοί απροσδόκητοι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να μην ξεκινήσουν το σεξ, πολλοί από τους οποίους υπερβαίνουν τους συνήθως συζητούμενους ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες.

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Ποιες είναι οι τροφές που προάγουν την παραγωγή γάλακτος;

Θηλασμός: Επιλέγοντας μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να ενισχύσετε την παραγωγή γάλακτος και να εξασφαλίσετε την υγεία τόσο τη δική σας όσο και του μωρού σας.

Πιο κοστοβόρα η εγκυμοσύνη όταν εκτείνεται σε 2 ημερολογιακά έτη

Εγκυμοσύνη: Τα ελεύθερα όρια δαπανών των σχεδίων υγείας τους και η εκπίπτουσα επαναφορά αλλάζου την 1η Ιανουαρίου, αναγκάζοντας τις μητέρες να πληρώσουν τουλάχιστον δύο φορές το ποσό που εκπίπτει.

Close Icon