ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος της Ουροδόχου Κύστης: Νέο τεστ ούρων για τη μη επεμβατική ανίχνευση της νόσου

Καρκίνος της Ουροδόχου Κύστης: Νέο τεστ ούρων για τη μη επεμβατική ανίχνευση της νόσου

Το τεστ έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει σε ολόκληρη την πορεία των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, μειώνοντας την εξάρτηση από την επεμβατική κυστεοσκόπηση και την ακριβή απεικόνιση για την επιτήρηση του μη μυοεπεμβατικού καρκίνου της ουροδόχου κύστης και την παρακολούθηση της ελάχιστης υπολειπόμενης νόσου, καθώς και τη διαλογή για αιματουρία (αίμα στα ούρα).

Καρκίνος της Ουροδόχου Κύστης: Συνεργασία μεταξύ ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και της εταιρείας ανίχνευσης και ελέγχου του καρκίνου με υγρή βιοψία Nonacus, οδήγησε σε ένα νέο τεστ για τη μη επεμβατική ανίχνευση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, το οποίο παρουσιάστηκε στις 10 Μαρτίου στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας. Με την ονομασία GALEAS Bladder, το μοριακό τεστ με βάση τα ούρα μπορεί να ανιχνεύσει γρήγορα και με ακρίβεια τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και να βελτιώσει τη διάγνωση, μειώνοντας την ανάγκη για επεμβατικές κυστεοσκοπήσεις. Χρησιμοποιεί εξαιρετικά ευαίσθητη τεχνολογία υγρής βιοψίας που αναπτύχθηκε από την Nonacus σε συνδυασμό με μια ομάδα βιοδεικτών που αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Rik Bryan και τον Dr. Douglas Ward από το Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο της Ουροδόχου Κύστης του Πανεπιστημίου, για να ανιχνεύσει την παρουσία καρκίνου της ουροδόχου κύστης με την ανεύρεση DNA από καρκινικά κύτταρα που υπάρχουν στα ούρα.

Οι ερευνητές επικύρωσαν την ομάδα βιοδεικτών σε πάνω από 600 δείγματα ασθενών από 3 κλινικές ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αναλύσεις επιβεβαίωσαν την απόδοση της εξέτασης, δείχνοντας υψηλή διαγνωστική ακρίβεια (ευαισθησία >90%, ειδικότητα >85%) σε όλους τους βαθμούς και τα στάδια του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ο καθηγητής Rik Bryan δήλωσε σχετικά με την παρουσίαση: “Από το 2009, ο Doug Ward και εγώ εργαζόμαστε πάνω σε διάφορες στρατηγικές για την ακριβή και αξιόπιστη ανίχνευση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης από δείγμα ούρων. Οι γονιδιωματικές προσεγγίσεις με βάση το DNA που αναπτύξαμε τα τελευταία οκτώ χρόνια, με χρηματοδότηση από το Cancer Research UK και υποστήριξη και τεχνογνωσία από τη Nonacus, μας επέτρεψαν να κάνουμε ακριβώς αυτό με ένα τεστ που φαίνεται να ανταγωνίζεται την κυστεοσκόπηση όσον αφορά την ευαισθησία και την ειδικότητα για τη διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε ασθενείς που διερευνώνται για αιματουρία. Τα αδημοσίευτα δεδομένα μας καταδεικνύουν επίσης ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί το ίδιο πάνελ μεταλλάξεων και η ίδια πλατφόρμα της Nonacus για τον εντοπισμό του κυκλοφορούντος DNA όγκου, δημιουργώντας έτσι τη συναρπαστική δυνατότητα ότι μια ενιαία προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλη τη διαδρομή του ασθενούς”.

Το τεστ έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει σε ολόκληρη την πορεία των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, μειώνοντας την εξάρτηση από την επεμβατική κυστεοσκόπηση και την ακριβή απεικόνιση για την επιτήρηση του μη μυοεπεμβατικού καρκίνου της ουροδόχου κύστης και την παρακολούθηση της ελάχιστης υπολειπόμενης νόσου, καθώς και τη διαλογή για αιματουρία (αίμα στα ούρα). Ο Chris Sale, Διευθύνων Σύμβουλος της Nonacus, δήλωσε: “Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που λανσάρουμε το GALEAS Bladder. Επιδιώκουμε να αναπτύξουμε μια σειρά ουσιαστικών μη επεμβατικών εργαλείων που μπορούν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενών με υποψία καρκίνου. Το GALEAS Bladder αντιπροσωπεύει το πρώτο σε αυτόν τον αγωγό, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ζωής των ασθενών και μειώνοντας την επιβάρυνση των κλινικών με υπερφορτωμένες κυστεοσκοπήσεις. “

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Πρόληψη και Θεραπεία

Αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονικών τάσεων σε άτομα με καρκίνο

Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου

Μπορεί να προληφθεί 100% ο καρκίνος;

Τι σημαίνουν οι πόνοι στην ουροδόχο κύστη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα