Επιστημονικά Νέα

Κάπνισμα: Πώς το κάπνισμα αυξάνει τα ποσοστά του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Κάπνισμα: Πώς το κάπνισμα αυξάνει τα ποσοστά του καρκίνου της ουροδόχου κύστης;

Κάπνισμα: Μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερα πακέτα καπνίσματος τσιγάρου συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής του μη μυοδιηθητικού καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερα πακέτα καπνίσματος τσιγάρου συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής του μη μυοδιηθητικού καρκίνου της ουροδόχου κύστης (NMIBC), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 30 Νοεμβρίου στο JAMA Network Open.

Κάπνισμα και καρκίνος

Η Marilyn L. Kwan, Ph.D., από το Kaiser Permanente Βόρεια Καλιφόρνια στο Όκλαντ, και οι συνεργάτες του εξέτασαν συσχετισμούς χρήσης καπνού (τσιγάρα, πίπες και πούρα), ηλεκτρονικά τσιγάρα και μαριχουάνα με τον κίνδυνο υποτροπής και εξέλιξης του NMIBC . Η ανάλυση περιελάμβανε 1.472 ασθενείς με NMIBC που διαγνώστηκαν από το 2015 έως το 2019 και παρακολουθήθηκαν για 26,4 μήνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη διάρκεια καπνίσματος τσιγάρου και τα περισσότερα πακέτα σχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής με δοσοεξαρτώμενο τρόπο, με τους υψηλότερους κινδύνους για ασθενείς που είχαν καπνίσει για ≥40 χρόνια (αναλογία κινδύνου, 2,36) ή ≥40 συσκευασία-έτη (λόγος κινδύνου, 1,97). Ο κίνδυνος υποτροπής δεν συσχετίστηκε με το κάπνισμα, το να είσαι πρώην ή νυν καπνιστής τσιγάρων και χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκαν συσχετισμοί για πίπες, πούρα, ηλεκτρονικά τσιγάρα ή μαριχουάνα. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς από τους 102 ασθενείς προσέφεραν παρέμβαση διακοπής του καπνίσματος (53,8 τοις εκατό) έλαβαν παρέμβαση μετά τη διάγνωση. Οι γυναίκες ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες ασθενείς να συμμετάσχουν σε τέτοιες παρεμβάσεις (76,7 έναντι 44,7 τοις εκατό).

«Το κάπνισμα παραμένει μια κρίσιμη έκθεση πριν και μετά τη διάγνωση σε επιζώντες του NMIBC», γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 καρδιακοί κίνδυνοι που πρέπει να προσέχετε κατά τη διάρκεια των διακοπών

Η υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες

Τι οφέλη παρέχουν τα μούρα στον εγκέφαλο;

Πώς η ψυχική ασθένεια μειώνει τη μακροζωία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Ελάχιστα γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα

Καρδιακή νόσος: Παρόλο που οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, οι θάνατοι και η αναπηρία λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.