ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος νεφρού: Nέες προοπτικές στη θεραπεία της θανατηφόρας νόσου

Καρκίνος νεφρού: Nέες προοπτικές στη θεραπεία της θανατηφόρας νόσου

Καρκίνος νεφρού: Ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία συνδέουν την αντίσταση στη θεραπεία σε μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του νεφρού με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε μιτοχόνδρια στο κύτταρο. Όταν αύξησαν το μιτοχονδριακό περιεχόμενο με έναν αναστολέα, τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο Nature Metabolism, προσφέρουν ελπίδα για πιο στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο.

Τα μιτοχόνδρια παράγουν ενέργεια για το κύτταρο και απαιτούν οξυγόνο. Ως εκ τούτου, είναι το πιο απαιτητικό σε οξυγόνο συστατικό του κυττάρου. Ωστόσο, το πώς προσαρμόζονται σε περιβάλλον χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο και συνδέονται με την αντίσταση στη θεραπεία του καρκίνου παρέμενε άγνωστο. «Δείξαμε για πρώτη φορά πώς ρυθμίζεται ο σχηματισμός νέων μιτοχονδρίων σε κύτταρα που έχουν έλλειψη οξυγόνου και πώς αυτή η διαδικασία μεταβάλλεται σε καρκινικά κύτταρα με μεταλλάξεις VHL», λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Susanne Schlisio, επικεφαλής της ομάδας στο Τμήμα Μικροβιολογίας. Tumor and Cell Biology, στο Karolinska Institutet.

Τα υγιή κύτταρα δεν συναντούν εμπόδια στην μεταλλαγή τους σε καρκινικά εξαιτίας ενός γονιδίου που ονομάζεται von Hippel-Lindau (VHL). Μάλιστα, το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής του 2019 απονεμήθηκε στους επιστήμονες που ανακάλυψαν ότι το VHL ήταν μέρος του συστήματος ανίχνευσης οξυγόνου στο κύτταρο. Κανονικά, το VHL διασπά μια άλλη πρωτεΐνη που ονομάζεται HIF. Κατά συνέπεια, όταν το VHL μεταλλάσσεται, το HIF συσσωρεύεται και προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται σύνδρομο VHL, στην οποία τα κύτταρα αντιδρούν σαν να τους λείπει οξυγόνο παρά το γεγονός ότι υπάρχει οξυγόνο. Το σύνδρομο VHL αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο όγκου, καλοήθους και κακοήθους. Ο καρκίνος του νεφρού που προκαλείται από το σύνδρομο VHL έχει κακή πρόγνωση, με ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μόλις 12%.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες των καρκινικών κυττάρων από ασθενείς με διαφορετικές παραλλαγές του συνδρόμου VHL και πώς διέφεραν από μια άλλη ομάδα ατόμων με μια ειδική μετάλλαξη VHL που ονομάζεται Chuvash, μια μετάλλαξη που εμπλέκεται σε διαταραχές ανίχνευσης υποξίας χωρίς καμία ανάπτυξη όγκου. Όσοι είχαν τη μετάλλαξη Chuvash VHL είχαν φυσιολογικά μιτοχόνδρια στα κύτταρά τους, ενώ εκείνοι με μετάλλαξη στο σύνδρομο VHL είχαν λίγα. Για να αυξήσουν την ποσότητα μιτοχονδριακού περιεχομένου στα καρκινικά κύτταρα των νεφρών που σχετίζονται με το VHL, οι ερευνητές αντιμετώπισαν τους όγκους με έναν αναστολέα μιας μιτοχονδριακής πρωτεάσης που ονομάζεται LONP1. Τα κύτταρα στη συνέχεια έγιναν ευαίσθητα στο αντικαρκινικό φάρμακο sorafenib, στο οποίο  προηγουμένως αντιστέκονταν. Σε μελέτες σε ποντίκια, αυτή η συνδυαστική θεραπεία οδήγησε σε μειωμένη ανάπτυξη όγκου.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η νέα γνώση θα ανοίξει το δρόμο για πιο συγκεκριμένους αναστολείς πρωτεάσης LONP1 για τη θεραπεία του διαυγούς καρκίνου του νεφρού που σχετίζεται με το VHL», λέει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Shuijie Li, μεταδιδακτορικός ερευνητής στην ομάδα του Schlisio.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων : Έτσι διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

Καρκίνος νεφρού: Οι επιστήμονες δίνουν τη λύση

Ερευνητές εξετάζουν τη συμβολή θαλασσινών εκχυλισμάτων στη θεραπεία του καρκίνου

Η ανοσοθεραπεία ως αντίδοτο στον καρκίνο του νεφρού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο καρκίνος μπορεί να προκληθεί από έναν ιό σε σε άτομα με «συμπεριφορά υψηλού κινδύνου»

Ο ιός μπορεί να μολύνει το δέρμα ή τις βλεννώδεις μεμβράνες  Ορισμένες φορές προκαλεί κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή και οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι έχουν τουλάχιστον μια λοίμωξη HPV στη ζωή τους.

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.