ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος νεφρού: Ένας σιωπηλός εχθρός.Συμπτώματα-Θεραπεία

Καρκίνος νεφρού: Ένας σιωπηλός εχθρός.Συμπτώματα-Θεραπεία

Το κύριο όργανο του ουροποιητικού συστήματος είναι οι νεφροί, ένας αριστερός κι ένας δεξιός. Έχουν σχήμα φασολιού και βρίσκονται στα πλάγια της σπονδυλικής στήλης κάτω από το διάφραγμα.

Οι νεφροί είναι ισχυρά χημικά εργοστάσια με ποικίλες λειτουργίες. Φιλτράρουν το αίμα και το απαλλάσσουν από τοξίνες και ουσίες μέσω των ούρων. Ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών, του άλατος και των ηλεκτρολυτών, παράγουν ορμόνες που καθορίζουν την αρτηριακή πίεση, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος και το μεταβολισμό του ασβεστίου των οστών.

Iωάννης Μπουζαλάς

 • Ο καρκίνος του νεφρού είναι η τρίτη συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος και παρατηρείται μια σταθερή αύξηση της επίπτωσής του παγκοσμίως τις τελευταίες 2 δεκαετίες.
 • Σήμερα, η διάγνωση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% γίνεται σε τυχαίο απεικονιστικό έλεγχο (αξονική τομογραφία, υπερηχογράφημα),μιας και η νόσος δεν παρουσιάζει πρώιμα συμπτώματα.

Παράγοντες κινδύνου

 • Κάπνισμα
 • Παχυσαρκία
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση.

Συμπτώματα

«Η πλειονότητα των νεφρικών όγκων παραμένει ασυμπτωματική μέχρι να αναπτυχθεί προχωρημένη νόσος. Τα σημεία και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως καθυστερημένα και δεν είναι ειδικά.
Η κλασσική τριάδα συμπτωμάτων (οσφυϊκός πόνος, αιματουρία και ψηλαφητή κοιλιακή μάζα) σήμερα εμφανίζεται σε λιγότερο από το 10% των ασθενών», επισημαίνει ο κ. Ιωάννης Μπουζαλάς, Ουρολόγος – Διευθυντής ΣΤ΄ Ουρολογικής Κλινικής, Κλινική Ενδοουρολογίας και Ελάχιστα Επεμβατικής Αντιμετώπισης της Ουρολιθίασης, Metropolitan General.

Σε μερικές περιπτώσεις ο καρκίνος του νεφρού σχετίζεται με καταστάσεις που ονομάζονται παρανεοπλασματικά σύνδρομα. Αυτά τα σύνδρομα συμβαίνουν περίπου στο 30% των ασθενών και τα συμπτώματα μπορεί να είναι: απώλεια βάρους, καχεξία, πυρετός και αρτηριακή υπέρταση. Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν και παθολογικά ευρήματα σε εργαστηριακές εξετάσεις όπως αναιμία, ερυθροκυττάρωση, υπερασβεστιαιμία και διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου, το στάδιο της νόσου, την ηλικία και τη γενική κατάσταση του ασθενή. Οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν, σήμερα, είναι:

Χειρουργική θεραπεία

«Θεωρείται η θεραπεία εκλογής για τον εντοπισμένο καρκίνο του νεφρού. Η επέμβαση μπορεί να αφορά στην αφαίρεση ολόκληρου του νεφρού (ριζική νεφρεκτομή) ή σε κάποιες περιπτώσεις συντηρητικότερη χειρουργική με διατήρηση μέρους του νεφρού (μερική νεφρεκτομή)», εξηγεί ο κ. Μπουζαλάς.

Εναλλακτικές θεραπείες – ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές

 • Διαδερμική εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων
 • Κρυοθεραπεία
 • Χρήση μικροκυμάτων
 • Υψηλής συχνότητας εστιασμένοι υπέρηχοι
 • Mοριακά στοχευμένη θεραπεία
 • Ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές για την βέλτιστη υγεία των νεφρών σας

Πώς να μειώσουμε με φυσικό τρόπο τα επίπεδα του ουρικού οξέως

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Ποια συμπτώματα προϊδεάζουν για καρκίνο του νεφρού;

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη-Πανουσοπούλου : Προτεραιότητα του ΕΟΠΥΥ η αποζημίωση των νέων τεχνολογιών για τον Διαβήτη

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη-Ανδριανή Βαζαίου: Οι νέες τεχνολογίες διευκολύνουν την ζωή των παιδιών με διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα