ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος και απώλεια ακοής: Νέα μελέτη

Καρκίνος και απώλεια ακοής: Νέα μελέτη

Καρκίνος και απώλεια ακοής: Ενώ τα παιδιά που κάνουν χημειοθεραπεία συνήθως υποβάλλονται σε τεστ ακοής, δεν ισχύει το ίδιο για τους ενήλικες. Νέα μελέτη από το UC San Francisco αναφέρει για πρώτη φορά ότι συχνά καταγράφονται σημαντικά προβλήματα ακοής στα άτομα που επιβιώνουν του καρκίνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από τους μισούς επιζώντες στη μελέτη, που είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, παρουσίασαν σημαντικά προβλήματα ακοής. Προηγουμένως, ήταν άγνωστο πόσο συχνά οι επιζώντες από καρκίνο του μαστού, του γαστρεντερικού, του τραχήλου ή του πνεύμονα παρουσίαζαν κλινικά σημαντικά επίπεδα απώλειας ακοής και εμβοών (βουητό στο αυτί). Η εργασία δημοσιεύεται την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 στο BMJ Supportive & Palliative Care.

«Ενώ η απώλεια ακοής που σχετίζεται με τη χορήγηση φαρμάκων αναφέρθηκε σε ενήλικες με καρκίνο των όρχεων, της κεφαλής και του τραχήλου, η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι η απώλεια ακοής και οι εμβοές είναι εξαιρετικά διαδεδομένα προβλήματα σε επιζώντες από τους τέσσερις πιο κοινούς τύπους καρκίνου. ” σημείωσε ο πρώτος συγγραφέας Steven W. Cheung, MD, καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας-Κεφαλής και Τραχήλου στο UCSF.

Η μελέτη είχε 273 επιζήσαντες καρκίνου που ήταν 61 ετών κατά μέσο όρο και είχαν ολοκληρώσει τη θεραπεία του καρκίνου περίπου πέντε χρόνια νωρίτερα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 50% παρουσίασε σημαντική απώλεια ακοής που επιβεβαιώθηκε από ένα ακουόγραμμα, έναν τύπο εξέτασης ακοής και περισσότερο από το 35% ανέφερε εμβοές. Οι συμμετέχοντες με απώλεια ακοής ανέφεραν μέτρια έως σοβαρά επίπεδα έκπτωσης σε συνήθεις δραστηριότητες, όπως ακρόαση τηλεόρασης ή ραδιοφώνου, συζήτηση με μέλη της οικογένειας και φίλους ή συνομιλία σε εστιατόρια. Όσοι είχαν εμβοές ανέφεραν ότι αυτό το πρόβλημα παρενέβαινε στην ικανότητά τους να συγκεντρώνονται ή να χαλαρώνουν, τη διάθεσή τους, τον ύπνο και την απόλαυση της ζωής.

Τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιδράσεις στη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο και των επιζώντων, σημείωσαν οι ερευνητές. Δεδομένου ότι η απώλεια ακοής και οι εμβοές δεν αξιολογούνται τακτικά σε ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για καρκίνους του μαστού, του γαστρεντερικού, του πνεύμονα και του τραχήλου και ότι πολλά από αυτά τα άτομα μπορεί να παρουσιάζουν κάποιου βαθμού απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία, θα πρέπει να γίνονται αξιολογήσεις για την απώλεια ακοής και τις εμβοές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χορήγηση χημειοθεραπείας, κατέληξαν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι να προσέξετε για να αποφύγετε την εξωτερική ωτίτιδα;

Πώς δημιουργείται ο καλοήθης πρωτοπαθής ενδοκράνιος όγκος;

Το 25% των ενηλίκων στη Γαλλία υποφέρει από απώλεια ακοής

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι πιο έξυπνα από ποτέ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αν η μυρωδιά της αναπνοής σας είναι φρουτώδης ίσως πάσχετε από διαβήτη

Οι κετόνες είναι υδατοδιαλυτά μόρια που παράγονται από το ήπαρ και σχηματίζονται από λιπαρά οξέα μέσα στο σώμα όταν δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη για να μετατραπεί η γλυκόζη σε ενέργεια.

Ο έγκαιρος εντοπισμός ψυχικών ασθενειών με την ανίχνευση του "γονιδίου της παρορμητικότητας"

Ελπίζεται ότι περιγράφοντας τη λειτουργία των γονιδιακών δικτύων που συνθέτουν τη βαθμολογία, η μελέτη θα υποκινήσει πρόσθετες έρευνες με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον.

Σεξουαλική απόλαυση μετά τον τοκετό: Έχει σημασία ο τρόπος του τοκετού;

Συνδυασμοί βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ υπάρχει και ένα διαπροσωπικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε κατά νου, σημείωσε η Rosen.

Τα παιδιατρικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για παιδιά με καρκίνο αποτελούν επιτυχία στα νοσοκομεία της Λατινικής Αμερικής

Σημειωτέον, ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο CANCER συνοψίζει τις κορυφαίες εξελίξεις στον παιδιατρικό καρκίνο κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Παγκόσμια Ημέρα Αμφιβληστροειδούς - Προσβασιμότητα για Άτομα με Προβλήματα Όρασης

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνέπειες της πανδημίας στην κοινότητα των Ατόμων με Προβλήματα Όρασης, η Retina International καλεί τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να δώσουν προτεραιότητα και να προστατεύσουν την ευημερία και την ένταξη όσων έχουν προσβληθεί από Σπάνιες Κληρονομικές, Εκφυλιστικές Παθήσεις του Αμφιβληστροειδή.

Αποκόλληση υαλοειδούς: Πόσο σοβαρή είναι;

Αν ξαφνικά αρχίσετε να βλέπετε στο ένα μάτι σκιές, μυγάκια ή συννεφάκια που κινούνται, τότε πιθανότατα να έχετε κάποια αποκόλληση υαλοειδούς ή κάποιο άλλο πρόβλημα στο βυθό του οφθαλμού σας.

Η κεταμίνη σε συνδυασμό με την παρακολούθηση χαμογελαστών προσώπων υπόσχεται πολλά για άτομα ανθεκτικά στη θεραπεία για την κατάθλιψη

Οι ασθενείς στη δοκιμή μας θα συνεχίσουν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματα κατάθλιψης για ένα ολόκληρο έτος μετά την έγχυση, επιτρέποντάς μας να αποκτήσουμε μια αρχική κατανόηση του πόσο ακριβώς μπορεί να διαρκέσει αυτό το όφελος.