ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος: Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια περίσσεια λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Τώρα, ερευνητές του UT Southwestern έχουν αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.

Πρόβλεψη του καρκίνου του ήπατος

“Αυτό το τεστ μάς επιτρέπει να προσδιορίσουμε μη επεμβατικά ποιος πρέπει να παρακολουθείται πιο στενά με τακτικά υπερηχογραφήματα για τον έλεγχο για καρκίνο του ήπατος”, δήλωσε ο Yujin Hoshida, M.D. Ph.D., Αναπληρωτής Καθηγητής Εσωτερικής Ιατρικής στο Τμήμα Πεπτικών και Ηπατικών Νόσων στο UTSW.  Η NAFLD αναδύεται ταχέως ως κύρια αιτία χρόνιας ηπατικής νόσου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Για τους ασθενείς με NAFLD που πιστεύεται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, οι γιατροί συνιστούν ένα απαιτητικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που περιλαμβάνει υπερηχογράφημα ήπατος κάθε έξι μήνες. Αλλά ο εντοπισμός των ασθενών σε αυτήν την ομάδα είναι δύσκολος και συνήθως περιλαμβάνει επεμβατικές βιοψίες.

Ο Naoto Fujiwara, M.D., Ph.D., ερευνητής στο εργαστήριο Hoshida, και οι συνεργάτες του αναρωτήθηκαν εάν τα δείγματα αίματος από ασθενείς με NAFLD θα μπορούσαν να αποκαλύψουν αυτούς που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ηπατοκυτταρικού καρκινώματος (HCC), της πιο κοινής μορφής καρκίνου του ήπατος. Στη νέα μελέτη, ανέλυσαν δείγματα από 409 ασθενείς με NAFLD για να αποκαλύψουν ένα σύνολο 133 γονιδίων που εκφράστηκαν σε επίπεδα υψηλότερα ή χαμηλότερα από το μέσο όρο στο ήπαρ ασθενών που ανέπτυξαν HCC σε μια περίοδο παρακολούθησης 15 ετών. Στη συνέχεια οι ασθενείς χωρίστηκαν σε ομάδες υψηλού και χαμηλού κινδύνου με βάση το πόσο εκφράζονται αυτά τα γονίδια. Πάνω από 15 χρόνια μετά τη λήψη των δειγμάτων, το 22,7% των ατόμων στην ομάδα υψηλού κινδύνου διαγνώστηκε με HCC ενώ κανένας ασθενής στην ομάδα χαμηλού κινδύνου δεν διαγνώστηκε.

“Αυτό το τεστ ήταν ιδιαίτερα καλό για να μας πει ποιος ήταν σε αυτήν την ομάδα χαμηλού κινδύνου”, είπε ο Δρ Χοσίντα, ο οποίος διευθύνει το Μεταφραστικό Ερευνητικό Πρόγραμμα Ήπατος Όγκων του UTSW. “Μπορούμε να πούμε με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά τώρα ότι αυτοί οι ασθενείς δεν χρειάζεται να παρακολουθούνται πολύ στενά”. Οι ερευνητές μετέτρεψαν επίσης το γονιδιακό πάνελ του ήπατος σε τέσσερις πρωτεΐνες των οποίων τα επίπεδα θα μπορούσαν να μετρηθούν σε δείγματα αίματος για ευκολότερη αξιολόγηση κινδύνου. Όταν οι ασθενείς χωρίστηκαν σε ομάδες υψηλού και χαμηλού κινδύνου με βάση αυτές τις πρωτεΐνες, το 37,6% των ασθενών στην ομάδα υψηλού κινδύνου διαγνώστηκε με HCC κατά τη διάρκεια της 15ετούς περιόδου παρακολούθησης, ενώ κανένας ασθενής στην ομάδα χαμηλού κινδύνου δεν διαγνώστηκε διαγνωσθεί.

Τα περισσότερα από τα γονίδια και τις πρωτεΐνες που βρέθηκαν να είναι προγνωστικά του κινδύνου HCC ήταν ανοσολογικά και φλεγμονώδη μόρια, γεγονός που δείχνει τη σημασία της φλεγμονής στην ανάπτυξη HCC. Επιπλέον, οι ερευνητές έδειξαν ότι τα επίπεδα των μορίων άλλαξαν σε συνδυασμό με θεραπείες που είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή του ήπατος και τον κίνδυνο HCC, συμπεριλαμβανομένης της βαριατρικής χειρουργικής, των φαρμάκων για τη χοληστερόλη και της ανοσοθεραπείας. “Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε πραγματικά να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα πάνελ μορίων για να παρακολουθήσουμε πόσο καλά τα πηγαίνουν οι ασθενείς με την πάροδο του χρόνου ή για να ενημερώσουμε την πιθανή αποτελεσματικότητα των ιατρικών παρεμβάσεων για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του ήπατος”, είπε ο Δρ Χοσίντα. Για παράδειγμα, η εξέταση πρωτεΐνης αίματος, που ονομάζεται PLSec-NAFLD, χρησιμοποιείται ήδη για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας ενός φαρμάκου για τη χοληστερόλη στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του ήπατος σε μια συνεχιζόμενη κλινική δοκιμή.

Η ομάδα του Δρ. Hoshida σχεδιάζει να συνεχίσει την αξιολόγηση της χρησιμότητας του PLSec-NAFLD σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών σε όλο τον κόσμο. Λένε επίσης ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αιματολογικές εξετάσεις για τη μέτρηση του κινδύνου καρκίνου σε άλλες σημαντικές ηπατικές ασθένειες όπως η ηπατίτιδα Β και η αλκοολική ηπατική νόσο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο εύρημα βελτιώνει τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας

Ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται τη νύχτα

Πώς οι όγκοι κάνουν τα ανοσοκύτταρα να δουλεύουν υπέρ τους

Νέα έρευνα μελετά την αντιμετώπιση του προστάτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.