ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιακές αρρυθμίες : Μάθετε γιατί φτερουγίζει η καρδιά σας

Καρδιακές αρρυθμίες : Μάθετε γιατί φτερουγίζει η καρδιά σας

Καρδιακές αρρυθμίες :Οι καρδιακές αρρυθμίες (uh-RITH-me-uhs) μπορεί να αισθάνονται σαν μια καρδιά που φτερουγίζει ή τρέχει και μπορεί να είναι ακίνδυνη. Ωστόσο, ορισμένες καρδιακές αρρυθμίες μπορεί να προκαλέσουν ενοχλητικά-μερικές φορές ακόμη και απειλητικά για τη ζωή-σημεία και συμπτώματα.

Τα προβλήματα του καρδιακού ρυθμού (καρδιακές αρρυθμίες) εμφανίζονται όταν οι ηλεκτρικοί παλμοί που συντονίζουν τους καρδιακούς παλμούς σας δεν λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα η καρδιά σας να χτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή ακανόνιστα.

Η θεραπεία της καρδιακής αρρυθμίας μπορεί συχνά να ελέγξει ή να εξαλείψει τους γρήγορους, αργούς ή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Επιπλέον, επειδή οι ενοχλητικές καρδιακές αρρυθμίες συχνά επιδεινώνονται-ή προκαλούνται ακόμη-από μια αδύναμη ή κατεστραμμένη καρδιά, μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τον κίνδυνο αρρυθμίας σας υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής για την καρδιά.

Τι είναι ένας φυσιολογικός καρδιακός παλμός;

  • Η καρδιά σας αποτελείται από τέσσερις θαλάμους – δύο άνω θαλάμους (κόλποι) και δύο κάτω θαλάμους (κοιλίες). Ο καρδιακός σας ρυθμός ελέγχεται κανονικά από έναν φυσικό βηματοδότη (κόλπο κόλπων) που βρίσκεται στο δεξιό κόλπο. Ο κόλπος του κόλπου παράγει ηλεκτρικούς παλμούς που κανονικά ξεκινούν κάθε καρδιακό παλμό. Αυτές οι παρορμήσεις κάνουν τους μύες των κόλπων να συστέλλονται και να αντλούν αίμα στις κοιλίες.
  • Στη συνέχεια, οι ηλεκτρικοί παλμοί φτάνουν σε μια ομάδα κυττάρων που ονομάζεται κολποκοιλιακός κόμβος (AV). Ο κόμβος AV επιβραδύνει το ηλεκτρικό σήμα πριν το στείλει στις κοιλίες. Αυτή η μικρή καθυστέρηση επιτρέπει στις κοιλίες να γεμίσουν αίμα. Όταν οι ηλεκτρικές ώσεις φτάνουν στους μυς των κοιλιών, συστέλλονται, προκαλώντας τους να αντλούν αίμα είτε στους πνεύμονες είτε στο υπόλοιπο σώμα.
  • Σε μια υγιή καρδιά, αυτή η διαδικασία συνήθως πηγαίνει ομαλά, με αποτέλεσμα έναν φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης 60 έως 100 παλμούς το λεπτό.

Ταχυκαρδίες στους κόλπους

  • Κολπική μαρμαρυγή. Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας γρήγορος καρδιακός ρυθμός που προκαλείται από χαοτικούς ηλεκτρικούς παλμούς στους κόλπους. Αυτά τα σήματα οδηγούν σε γρήγορες, ασυντόνιστες, αδύναμες συσπάσεις των κόλπων.
  • Κολπικός πτερυγισμός. Ο κολπικός πτερυγισμός είναι παρόμοιος με την κολπική μαρμαρυγή. Οι καρδιακοί παλμοί στον κολπικό πτερυγισμό είναι πιο οργανωμένοι και πιο ρυθμικοί ηλεκτρικοί παλμοί από ό, τι στην κολπική μαρμαρυγή. Ο κολπικός πτερυγισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως εγκεφαλικό επεισόδιο.

  • Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία. Η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία είναι ένας ευρύς όρος που περιλαμβάνει πολλές μορφές αρρυθμίας που προέρχονται από τις κοιλίες (υπερκοιλιακές) στους κόλπους ή τον κόμβο AV . Αυτοί οι τύποι αρρυθμίας φαίνεται να προκαλούν ξαφνικά επεισόδια αίσθημα παλμών που αρχίζουν και τελειώνουν απότομα.
  • Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White. Στο σύνδρομο Wolff-Parkinson-White, ένας τύπος υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας, υπάρχει μια επιπλέον ηλεκτρική οδός μεταξύ των κόλπων και των κοιλιών, η οποία υπάρχει κατά τη γέννηση. Ωστόσο, μπορεί να μην εμφανίσετε συμπτώματα μέχρι να ενηλικιωθείτε. Αυτή η οδός μπορεί να επιτρέψει στα ηλεκτρικά σήματα να περάσουν μεταξύ των κόλπων και των κοιλιών χωρίς να περάσουν από τον κόμβο.

Ακολουθεί βίντεο για τις καρδιακές αρρυθμίες

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύνδρομο της γοργόνας : Η θανατηφόρα νόσος που προσβάλει τα κάτω άκρα

Εφίδρωση : Συμβουλές για να την σταματήσετε από το κεφάλι και το πρόσωπο

Τριπλάσιες περιπτώσεις άνοιας αναμένονται ως το 2050

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι επαναλοιμώξεις Covid μπορεί να γίνουν ο κανόνας

Κορωνοϊός: «Θα γίνει ένας από τους πολλούς αναπνευστικούς ιούς με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι και θα γίνεται όλο και περισσότερο διαχειρίσιμος με ιατρικά αντίμετρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο Δρ Amesh Adalja, από το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Ιδρύματος Johns Hopkins.

Καρδιακή προσβολή: Η οικονομική επισφάλεια σημαίνει μεγαλύτερη θνησιμότητα

Καρδιακή προσβολή: Οι φτωχότεροι ασθενείς που επιβίωσαν της καρδιακής προσβολής είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες — 11,8%, σε σύγκριση με 10,4% για εκείνους που ανήκουν στην πιο εύπορη ομάδα, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Σε πλήρη λειτουργία ξανά o e-ΕΦΚΑ

e-ΕΦΚΑ: Το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων τόσο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και των λοιπών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα που υποστηρίζονται από τα συστήματα του φορέα, είναι σε ξανά σε λειτουργία.

Υψηλό κόστος ζωής για ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Οι Αμερικανοί που ζουν με δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ιδιωτική ασφάλιση αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο κόστος 1.300 $ ετησίως και $44.000 στο σύνολο της ζωής τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Πόσο καλό μας κάνουν τα vegan φαγητά;

Vegan διατροφή: Μια vegan διατροφή αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών. Όταν οι άνθρωποι την ακολουθούν σωστά, μια vegan δίαιτα μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτική, να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες ακόμη αναζητούν τα αίτια πίσω από την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Παιδική ηπατίτιδα: Υπήρξε κάποια αύξηση στον αδενοϊό 41 που προκαλεί περισσότερες περιπτώσεις ενός προηγουμένως μη ανιχνευμένου προβλήματος; Είναι τα παιδιά πιο ευάλωτα λόγω των lockdown;