Σεξουαλική Υγεία

Σεξ Καρδιά: Πότε μπορώ να επιστρέψω στο σεξ μετά από καρδιακή προσβολή – Ο ειδικός απαντά

Σεξ Καρδιά: Πότε μπορώ να επιστρέψω στο σεξ μετά από καρδιακή προσβολή –  Ο ειδικός απαντά

Σεξ Καρδιά: Ο Michael Blaha, MD, M.P.H., διευθυντής κλινικής έρευνας στο Johns Hopkins Ciccarone Center for the Prevention of Heart Disease, εξηγεί πώς να γνωρίζετε, εάν το σεξ είναι ασφαλές όταν έχετε καρδιακές παθήσεις.

Εάν έχετε καρδιακή νόσο, είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε όσον αφορά το σεξ. Ένα βασικό ερώτημα συνήθως είναι: πόση άσκηση μπορεί να χειριστεί η καρδιά μου; Ο Michael Blaha, MD, M.P.H., διευθυντής κλινικής έρευνας στο Johns Hopkins Ciccarone Center for the Prevention of Heart Disease, εξηγεί πώς να γνωρίζετε, εάν το σεξ είναι ασφαλές όταν έχετε καρδιακές παθήσεις.

Σημάδια ότι είστε αρκετά υγιείς για να επιστρέψετε στο σεξ

Ο πρωταρχικός φόβος σχετικά με το σεξ για τα περισσότερα άτομα με καρδιακές παθήσεις είναι το ενδεχόμενο να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Ενώ η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν είναι ανησυχητικό, λέει ο Dr. Blaha. Σε γενικές γραμμές, εάν μπορείτε να ανεβείτε σκάλες ή να κάνετε τζόκινγκ χωρίς δυσκολία, είναι ασφαλές να κάνετε σεξ.

“Η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή και δεν πρέπει να σας τρομάζει”, εξηγεί ο Δρ. Blaha. “Όσο δεν αντιμετωπίζετε συμπτώματα, δεν είναι ανησυχητικό.”

Θα πρέπει ωστόσο να απέχετε από οποιαδήποτε βαριά σωματική άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του σεξ, έως ότου δείτε έναν γιατρό, εάν έχετε συμπτώματα καρδιακής νόσου όπως:

  • Πόνο στο στήθος
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ακανόνιστο καρδιακό παλμό
  • Ναυτία ή δυσπεψία

 

“Υπάρχει πιθανότητα καρδιακής προσβολής κατά τη διάρκεια του σεξ; Ναί. Ο κίνδυνος σας είναι ελαφρώς αυξημένος κάθε φορά που είστε σωματικά δραστήριοι, είτε πρόκειται για σεξουαλική δραστηριότητα είτε για τρέξιμο ή για οποιοδήποτε άλλο είδος αερόβιας άσκησης, σε σύγκριση με όταν ξεκουράζεστε. Αλλά για άτομα με σταθερή καρδιά, τα μακροπρόθεσμα οφέλη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας – συμπεριλαμβανομένου του σεξ – υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων “, λέει ο Δρ. Blaha.

Οφέλη του Σεξ στην Υγεία της Καρδιάς

Αντί να είναι επιβλαβές, το σεξ μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς σας. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες που κάνουν σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και οι γυναίκες που αναφέρουν ότι έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή.

Τα προστατευτικά οφέλη μπορεί να είναι πολλά: Το σεξ είναι μια μορφή άσκησης και βοηθά στην ενίσχυση της καρδιάς σας, στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, στη μείωση του στρες και στη βελτίωση του ύπνου. Επιπλέον, η σεξουαλική επαφή σε μια σχέση μπορεί να αυξήσει τη σύνδεση. Οι ισχυρές κοινωνικές συνδέσεις, λέει ο Δρ. Blaha, μπορούν να μειώσουν τα συναισθήματα της μοναξιάς, της κατάθλιψης και του άγχους, τα οποία έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

“Εφόσον ο γιατρός σας σας έχει δώσει το okay και δεν αντιμετωπίζετε συμπτώματα, είναι εντάξει να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες”, καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Εάν νιώθετε μελαγχολία ή κατάθλιψη μετά το σεξ, δεν είστε μόνοι

Πόσο επηρεάζει ο κορωνοϊός τη στυτική δυσλειτουργία

Οι ιατρικές και ψυχικές αιτίες της ανεσταλμένης εκσπερμάτισης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το σεξ ενισχύει την καρδιά και έχει αναλγητικά και αντικαρκινικά οφέλη

Σεξ: Η ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας και η μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, ο περιορισμός του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη και η ανακούφιση του πόνου, ακόμη και χρόνιου, είναι ορισμένα μόνο από τα οφέλη της σεξουαλικής συνάντησης ή του αυνανισμού.

Σεξουαλική Ζωή στην Τρίτη Ηλικία

Σεξουαλική Υγεία: Η διατήρηση του ενδιαφέροντος για το σεξ, καθώς και η υποκειμενική ικανοποίηση με τη συχνότητα και την ποιότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας ή/και επαφής, συνδέονται θετικά με την υγεία στη μετέπειτα ζωή.