ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιά κορωνοϊός: Πώς απειλείται η καρδιά των ασθενών από τον κορωνοϊό;

Καρδιά κορωνοϊός: Πώς απειλείται η καρδιά των ασθενών από τον κορωνοϊό;

Καρδιά κορωνοϊός: Ο κορωνοϊός μπορεί να προσβάλλει την καρδιά των ασθενών, προκαλώντας μυοκαρδίτιδα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που προκαλείται σε νέους και αθλητές και όχι μόνο σε ηλικιωμένους.

Ο κορωνοϊός επεκτείνεται, έχοντας προσβάλλει την υγεία πολλών ασθενών από την αρχή της πανδημίας. Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία γίνονται γνωστά για τον ιό, την ασυνήθιστη παρουσία του και τις επιπτώσεις που επιφέρει το ανθρώπινο σώμα.

Κορωνοϊός και καρδιά

Όλο και περισσότερες περιπτώσεις παρατηρούνται όπου ο κορωνοϊός επιτίθεται στις καρδιές ορισμένων ασθενών, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά τον ιό. Το πιο ανησυχητικό είναι οι περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε ασθενείς που είχαν ήπια συμπτώματα και είχαν ήδη αναρρώσει.

Μυοκαρδίτιδα

Η μυοκαρδίτιδα μπορεί απλά να θεωρηθεί ως φλεγμονή της καρδιάς. Είναι μια πολύ γνωστή, μακροχρόνια επιπλοκή διαφόρων ιών και άλλων μολυσματικών ασθενειών. Ενώ μπορεί ακόμη και να είναι μια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Σοβαρές περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια, μη φυσιολογικό καρδιακό παλμό και πιθανώς θάνατο.  Οι ασθενείς με μυοκαρδίτιδα συνήθως παραπονούνται για πόνο στο στήθος, δύσπνοια, κόπωση και αίσθημα παλμών.

Η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδιακή βλάβη είτε άμεσα ή έμμεσα. Συγκεκριμένα, δημοσιευμένες μελέτες έχουν δείξει μυοκαρδιακή προσβολή με αύξηση βιοχημικών δεικτών στο ένα τρίτο των νοσηλευόμενων. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα και περιπτώσεις εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε ασθενείς με κορωνοϊό. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη καρδιακής μαγνητικής τομογραφίας από τη Γερμανία διαπίστωσε ότι το 30-60% των 100 ασθενών με ανάνηψη κορωνοϊού είχαν φλεγμονή καρδιακού μυός.

Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις

Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι η ηλικία στην οποία βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό ασθενών με μυοκαρδίτιδα. Δεν υπάρχουν αυξήσεις μόνο  στις ηλικίες 65-79 ετών, αλλά και σε ασθενείς ηλικίας 20-29. Επίσης, περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας εμφανίζονται και σε αθλητές. Με τη υψηλή μεταδοτικότητα του COVID-19 και την έλλειψη εμπειρίας σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού, υπάρχει ανησυχία για την καρδιακή υγεία οποιουδήποτε αθλητή. Λαμβάνοντας υπόψη τη πανδημία και τους αριθμούς περιπτώσεων, πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό θα έχουν κάποιο βαθμό δυσλειτουργίας των καρδιακών μυών, μερικές φορές χωρίς καρδιακά συμπτώματα αλλά το μαθαίνουν μόνο μέσω  των εξετάσεων αίματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επιβραδύνεται η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες

Αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 διατρέχουν οι παχύσαρκοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διατροφή : Δείτε ποια ψάρια μπορείτε να καταναλώνεται καθημερινά

Διατροφή :Το ψάρι είναι μια υγιεινή τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ιδιαίτερα σημαντική για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα της , τα οποία είναι απαραίτητα λίπη που δεν παράγει το σώμα μας μόνη της.

Καρκίνος οισοφάγου : Διαμόρφωση προσδόκιμου ζωής ασθενών

Καρκίνος οισοφάγου : Όταν ο καρκίνος του οισοφάγου έχει εξελιχθεί στο τελικό του στάδιο, το επίκεντρο της φροντίδας είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και η ποιότητα ζωής. Αν και το ταξίδι κάθε ατόμου είναι μοναδικό, υπάρχουν μερικά κοινά θέματα που βιώνουν οι περισσότεροι όταν η θεραπεία με καρκίνο δεν είναι πλέον βιώσιμη.

Φορολογικές δηλώσεις : Κερδίστε 3% έκπτωση φόρου

Φορολογικές δηλώσεις : Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) υπέβαλε σχετική εισήγηση προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για τις αναγκαίες νομοθετικές, διοικητικές και τεχνικές αλλαγές που απαιτούνται για τη συμμόρφωση προς τη νομολογία του ΣτΕ

Ρινική συμφόρηση : Aίτια που την προκαλούν

Ρινική συμφόρηση : Η ρινική συμφόρηση, που ονομάζεται επίσης βουλωμένη μύτη, είναι συχνά ένα σύμπτωμα ενός άλλου προβλήματος υγείας, όπως μιας λοίμωξης από κόλπους.

Νέα πιθανή ανοσοθεραπεία ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Καρκίνος: Eπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Εθνικό Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής στο Μιλάνο ανακάλυψαν έναν τρόπο περιορισμού της δραστηριότητας μιας ομάδας κυττάρων που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να απελευθερώσει άλλα ανοσοκύτταρα για να επιτεθεί σε καρκινικούς όγκους.