Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιά Διατροφή: Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Καρδιά Διατροφή: Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Καρδιά Διατροφή: Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης σχετίζεται με μικρότερες αυξήσεις στο μέγεθος της μέσης, της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί αυτοί είναι τρεις καθοριστικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.


Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε εχθές (13/07) στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, η τακτική κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, αντί για τους εξευγενισμένους κόκκους, συνδέεται με μειωμένους κινδύνους μακροπρόθεσμα νόσησης από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ειδικότερα, οι ερευνητές από το Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Tufts University εξέτασαν πώς η πρόσληψη ολόκληρων από τη μία πλευρά και εξευγενισμένων από την άλλη κόκκων με την πάροδο του χρόνου επηρέασε πέντε παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων: Μέγεθος μέσης, αρτηριακή πίεση, σάκχαρο στο αίμα, τριγλυκερίδια και HDL («καλή») χοληστερόλη.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τις αλλαγές στους πέντε παράγοντες κινδύνου, σε διαστήματα τεσσάρων ετών, σε τέσσερις κατηγορίες αναφερόμενης πρόσληψης τροφών ολικής αλέσεως, που κυμαίνονται από λιγότερο από μισή μερίδα την ημέρα έως τρεις ή περισσότερες μερίδες ημερισίως. Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς πολίτες των ΗΠΑ (2020-2025), η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης προϊόντων ολικής αλέσεως είναι τρεις ή περισσότερες μερίδες ημερησίως. Ένα παράδειγμα μιας μερίδας είναι ένα κομμάτι ψωμί ολικής αλέσεως, μισό φλιτζάνι δημητριακά βρώμης ή μισό φλιτζάνι καστανό ρύζι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε τετραετές διάστημα:

Το μέγεθος της μέσης αυξήθηκε κατά μέσο όρο πάνω από 1 ίντσα στους συμμετέχοντες με χαμηλή πρόσληψη, έναντι περίπου ½ ίντσας στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες τροφών ολικής άλεσης.
Ακόμη και μετά την καταγραφή των αλλαγών στο μέγεθος της μέσης, οι μέσες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν μεγαλύτερες στους συμμετέχοντες με χαμηλή πρόσληψη των εν λόγω προϊόντων σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με υψηλή πρόσληψη.

Επιπλέον η υψηλότερη πρόσληψη τροφών ολικής άλεσης οδήγησε σε μεγαλύτερη μέση μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων για κάθε τετραετή περίοδο ανάλυσης.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών ολικής αλέσεως ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής προσφέρει οφέλη για την υγεία, πέρα ​​από το να μας βοηθά να χάνουμε ή να διατηρούμε το βάρος μας όσο μεγαλώνουμε. Στην πραγματικότητα, αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πιθανότερο να διατηρήσουν το σάκχαρο και την αρτηριακή τους πίεση σε υγιή επίπεδα με την πάροδο του χρόνου. Η διαχείριση αυτών των παραγόντων κινδύνου καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις», δήλωσε η Nicola McKeown, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας της ομάδας διατροφικής επιδημιολογίας στο USDA HNRCA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

O ΣΦΕΕ παρουσιάζει τη μελέτη της PwC για τη χώρα μας

Πώς να αποφύγετε την αύξηση βάρους σε περιόδους στρες

Τι προκαλεί ξηρoδερμία κάτω από τα μάτια και πώς θα την αντιμετωπίσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βήχας: Γιατί επιδεινώνεται την νύχτα;

Βήχας: Ο βήχας είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύει ένα απλό κρυολόγημα, αλλεργίες ή πιο σοβαρές παθήσεις του αναπνευστικού. Πολλοί παρατηρούν ότι ο βήχας γίνεται εντονότερος τις βραδινές ώρες

Αυτοεκτίμηση: Έτσι επηρεάζει τις σκέψεις μας

Αυτοεκτίμηση: Η αυτοεκτίμηση είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε και εκτιμούμε τον εαυτό μας, και έχει σημαντική επίδραση στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Μια θετική ή αρνητική αυτοεκτίμηση

Περιοραΐκή δερματίτιδα: Τι είναι και τι πρέπει να προσέξετε

Περιοραΐκή δερματίτιδα: Η περιοραΐκή δερματίτιδα είναι μια κοινή, αλλά συχνά παραγνωρισμένη δερματική πάθηση που εμφανίζεται κυρίως γύρω από το στόμα, ενώ μπορεί να επεκταθεί και γύρω από τη μύτη ή τα μάτια.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Ανασφαλής προσκόλληση: 3 Σημάδια ανασφαλούς προσκόλλησης

Ανασφαλής Προσκόλληση: Η ανασφαλής συναισθηματική προσκόλληση (insecure attachment) αναπτύσσεται συνήθως από τα πρώτα χρόνια της ζωής και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με τους άλλους στην ενήλικη ζωή.

Βρεφική ανάπτυξη: 6 Πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζατε

Βρεφική ανάπτυξη: Η ανάπτυξη ενός βρέφους είναι ένα μαγικό και γεμάτο εκπλήξεις ταξίδι. Κάθε μήνας φέρνει νέες δεξιότητες, αλλαγές και προκλήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα γεγονότα γύρω από τη βρεφική ανάπτυξη

Ταμπόν μέταλλα: Βαρέα μέταλλα σε ταμπόν και πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Ταμπόν μέταλλα: Το γεγονός ότι τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται τόσο συχνά και εφαρμόζονται σε ένα από τα πιο απορροφητικά σημεία του σώματος καθιστά την έκθεση σε τοξικές ουσίες ιδιαίτερα ανησυχητική.

Close Icon