ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιά Διατροφή: Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Καρδιά Διατροφή: Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Καρδιά Διατροφή: Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης σχετίζεται με μικρότερες αυξήσεις στο μέγεθος της μέσης, της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί αυτοί είναι τρεις καθοριστικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε εχθές (13/07) στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, η τακτική κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, αντί για τους εξευγενισμένους κόκκους, συνδέεται με μειωμένους κινδύνους μακροπρόθεσμα νόσησης από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ειδικότερα, οι ερευνητές από το Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Tufts University εξέτασαν πώς η πρόσληψη ολόκληρων από τη μία πλευρά και εξευγενισμένων από την άλλη κόκκων με την πάροδο του χρόνου επηρέασε πέντε παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων: Μέγεθος μέσης, αρτηριακή πίεση, σάκχαρο στο αίμα, τριγλυκερίδια και HDL («καλή») χοληστερόλη.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τις αλλαγές στους πέντε παράγοντες κινδύνου, σε διαστήματα τεσσάρων ετών, σε τέσσερις κατηγορίες αναφερόμενης πρόσληψης τροφών ολικής αλέσεως, που κυμαίνονται από λιγότερο από μισή μερίδα την ημέρα έως τρεις ή περισσότερες μερίδες ημερισίως. Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς πολίτες των ΗΠΑ (2020-2025), η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης προϊόντων ολικής αλέσεως είναι τρεις ή περισσότερες μερίδες ημερησίως. Ένα παράδειγμα μιας μερίδας είναι ένα κομμάτι ψωμί ολικής αλέσεως, μισό φλιτζάνι δημητριακά βρώμης ή μισό φλιτζάνι καστανό ρύζι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε τετραετές διάστημα:

Το μέγεθος της μέσης αυξήθηκε κατά μέσο όρο πάνω από 1 ίντσα στους συμμετέχοντες με χαμηλή πρόσληψη, έναντι περίπου ½ ίντσας στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες τροφών ολικής άλεσης.
Ακόμη και μετά την καταγραφή των αλλαγών στο μέγεθος της μέσης, οι μέσες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν μεγαλύτερες στους συμμετέχοντες με χαμηλή πρόσληψη των εν λόγω προϊόντων σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με υψηλή πρόσληψη.

Επιπλέον η υψηλότερη πρόσληψη τροφών ολικής άλεσης οδήγησε σε μεγαλύτερη μέση μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων για κάθε τετραετή περίοδο ανάλυσης.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών ολικής αλέσεως ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής προσφέρει οφέλη για την υγεία, πέρα ​​από το να μας βοηθά να χάνουμε ή να διατηρούμε το βάρος μας όσο μεγαλώνουμε. Στην πραγματικότητα, αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πιθανότερο να διατηρήσουν το σάκχαρο και την αρτηριακή τους πίεση σε υγιή επίπεδα με την πάροδο του χρόνου. Η διαχείριση αυτών των παραγόντων κινδύνου καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις», δήλωσε η Nicola McKeown, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας της ομάδας διατροφικής επιδημιολογίας στο USDA HNRCA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

O ΣΦΕΕ παρουσιάζει τη μελέτη της PwC για τη χώρα μας

Πώς να αποφύγετε την αύξηση βάρους σε περιόδους στρες

Τι προκαλεί ξηρoδερμία κάτω από τα μάτια και πώς θα την αντιμετωπίσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ωτοβελονισμός: H εναλλακτική παρέμβαση για την θεραπεία του χρόνιου κοιλιακού άλγους στα παιδιά

Κοιλιακό άλγος παιδιά: Πιλοτική μελέτη αποκαλύπτει το ενδιαφέρον του ασθενούς και της οικογένειας να εξερευνήσουν τον βελονισμό ως πιθανή θεραπεία για μια ομάδα πεπτικών διαταραχών.

Πόσα αμυλούχα λαχανικά πρέπει να τρώμε καθημερινά

Άμυλο λαχανικά: Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά συνιστούν επίσης αμυλούχα τρόφιμα, οπότε αν τα καταναλώνετε ως μέρος του κύριου γεύματός σας, μπορεί να είναι σκόπιμο να επιλέξετε λαχανικά που δεν είναι αμυλούχα ως συνοδευτικά.

Πώς να ανάψετε την ερωτική φλόγα στην εμμηνόπαυση

Σεξ εμμηνόπαυση: Για να πυροδοτήσετε την ερωτική σας διάθεση η λύση είναι μία: Αναζητήστε ένα ένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζεται κατά την περίοδο αυτή και αντιμετωπίστε τα βήμα βήμα. Πώς; Συμβουλές θα βρείτε στο κείμενο που ακολουθεί.

Οι προγραμματισμένες πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ, για την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου

Επιδόματα συντάξεις αναδρομικά: Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα καταβληθούν συνολικά πάνω από 2 δισ. ευρώ σε περίπου 4,7 εκατομμύρια δικαιούχους.

Σημάδια ότι ο σύντροφός σας είναι ψυχικά διαταραγμένος

Η αλληλεπίδραση με έναν ψυχοπαθή για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί σε συναισθηματική σύγχυση. Οι ψυχοπαθείς νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους και αδιαφορούν τελείως για την ζημιά που κάνουν στους άλλους ανθρώπους, αρκεί να εκπληρώσουν τους σκοπούς τους.

Τα οφέλη της ψυχοθεραπείας μέσα από μία ομάδα

σε αυτές τις ομάδες οι άνθρωποι συνηθίζουν να μοιράζονται όλες τις εμπειρίες τους και μέσα από τα βιώματά τους να διασκεδάζουν, αντιμετωπίζοντας ό,τι χρειάζεται με ειλικρίνεια και αισιοδοξία.

Νέα έρευνα, σχεδιασμένη για την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών για τους καταναλωτές, ανέδειξε το ζήτημα των προϊόντων πλύσης

Εδώ, όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν αυτήν την κατηγορία, με το 46 τοις εκατό των χορτοφάγων να δηλώνουν ότι θα είχαν λίγους ενδοιασμούς να αντιμετωπίσουν κάποιον που είδαν να μην πλένει προϊόντα.