ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ηχορύπανση: Πώς επηρεάζει ο θόρυβος τα παιδιά;

Ηχορύπανση: Πώς επηρεάζει ο θόρυβος τα παιδιά;

Ηχορύπανση: Ο περιβαλλοντικός θόρυβος μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη μάθηση, τη συμπεριφορά και τον ύπνο των παιδιών. Πώς;

Πολλοί γονείς γνωρίζουν ότι ο δυνατός θόρυβος μπορεί να βλάψει την ακοή του παιδιού. Οι πολύ δυνατοί ήχοι—π.χ. από πυροτεχνήματα ή πυροβόλα όπλα—μπορούν να προκαλέσουν άμεση ζημιά. Η χρήση προσωπικών συσκευών ακρόασης για μουσική, βίντεο και μαθήματα μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιά εάν είναι πολύ δυνατά. Αλλά μαθαίνουμε επίσης ότι τα πολύ θορυβώδη περιβάλλοντα μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες που ξεπερνούν την ακοή.

Ο περιβαλλοντικός θόρυβος – γνωστός και ως “ηχορύπανση” – προέρχεται από πηγές γύρω μας. Αυτά περιλαμβάνουν την οδική κυκλοφορία, τα αεροπλάνα και τα αεροδρόμια, τα τρένα και τα αιολικά πάρκα. Οι εσωτερικές πηγές θορύβου, όπως οι τηλεοράσεις και οι συσκευές, μπορεί επίσης να είναι πολύ δυνατές. Ο περιβαλλοντικός θόρυβος είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει προβλήματα ακοής από τον δυνατό θόρυβο από προσωπικές συσκευές και δραστηριότητες όπως συναυλίες, αθλητικά παιχνίδια, χορούς και γιορτές.

Ωστόσο, ο περιβαλλοντικός θόρυβος μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη μάθηση, τη συμπεριφορά και τον ύπνο των παιδιών. Σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα παιδιά μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις του θορύβου επειδή μεγαλώνουν και αναπτύσσονται. Μπορεί επίσης να έχουν λιγότερο έλεγχο στο πού περνούν το χρόνο τους. Τα παιδιά που ζουν σε λιγότερο πλούσια περιβάλλοντα είναι πιο πιθανό να εκτεθούν σε υψηλότερα επίπεδα περιβαλλοντικού θορύβου. Ο περιβαλλοντικός θόρυβος μπορεί να επηρεάσει τη μάθηση των παιδιών, όπως σε πολύ θορυβώδεις τάξεις και σε χώρους παιδικής φροντίδας.

Η ανάγνωση, η απομνημόνευση και η καλή απόδοση στις δοκιμές μπορεί να είναι δύσκολη όταν υπάρχει πολύς θόρυβος στο φόντο ή θορυβώδεις συνομιλίες. Τα αεροπλάνα που πετούν από πάνω μπορεί να δυσκολέψουν την κατανόηση του τι λέει ο δάσκαλος. Οι δάσκαλοι μπορεί να χρειαστεί να διακόψουν τα μαθήματα για να περιμένουν να περάσουν τα αεροπλάνα. Η αίσθηση ενόχλησης από τον θόρυβο μπορεί να κάνει τα παιδιά να χάσουν την εστίασή τους στα μαθήματα. Επίσης, για τα βρέφη και τα παιδιά που μαθαίνουν πώς να μιλούν, ένα θορυβώδες περιβάλλον μπορεί να δυσκολέψει την κατανόηση της ομιλίας.

Ο περιβαλλοντικός θόρυβος μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο παιχνιδιού των παιδιών, κάτι που είναι σημαντικό για την ανάπτυξή τους. Πολλά παιδιά εκτίθενται στον θόρυβο του περιβάλλοντος από τις τηλεοράσεις που παραμένουν ανοιχτές, ακόμα κι αν το παιδί δεν παρακολουθεί ενεργά. Όταν οι τηλεοράσεις μένουν ανοιχτές, τα μωρά και τα νήπια δεν εστιάζουν τόσο πολύ ή τόσο πολύ στο παιχνίδι με τα παιχνίδια.

Ο θόρυβος συχνά παρεμβαίνει στον ύπνο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χειρότερο ύπνο που προκαλείται από τον νυχτερινό θόρυβο από την οδική κυκλοφορία και άλλες πηγές. Έρευνες που έγιναν κυρίως σε ενήλικες δείχνουν ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα περιβαλλοντικού θορύβου τη νύχτα προκαλούν περισσότερες κινήσεις του σώματος, ξυπνήματα και άλλες διαταραχές του ύπνου. Αυτά συμβαίνουν παρόλο που ο κοιμώμενος δεν τα γνωρίζει. Ο κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να επηρεάσει τη μάθηση των παιδιών.

Επιπλέον, ο υπερβολικός θόρυβος μπορεί να προκαλέσει το σώμα ενός ατόμου να έχει μια απάντηση στο στρες. Μπορούμε να το δούμε αυτό σε πρόωρα μωρά σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών (ΜΕΝΝ), για παράδειγμα. Όταν αυτά τα μωρά εκτίθενται σε συναγερμούς, τηλέφωνα, αναπνευστήρες, αντλίες, οθόνες και θερμοκοιτίδες, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στην αναπνοή, τους καρδιακούς παλμούς και τα επίπεδα οξυγόνου τους. Ο θόρυβος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση των παιδιών και στους ενήλικες, η μακροχρόνια έκθεση στον θόρυβο αυξάνει ακόμη και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ορισμένα παιδιά με ειδικές ευαισθησίες -όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD), η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ADHD), οι διαταραχές της αισθητηριακής επεξεργασίας ή οι μαθησιακές διαφορές- μπορεί να διαταραχθούν από ήχους ή θορύβους που συνήθως δεν ενοχλούν τα παιδιά χωρίς αυτές τις καταστάσεις. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι επιπτώσεις του θορύβου συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια μιας ζωής. Εν τω μεταξύ, γνωρίζουμε αρκετά για να λάβουμε μέτρα για τη μείωση της έκθεσης των παιδιών.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατανoώντας τις χειμερινές ιώσεις και κρυολογήματα στα παιδιά

Στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων όλα ξεκινούν από το στίγμα

Φτιάξτε μπισκότα σοκολάτας με τα παιδιά σας

Τι είναι η παιδική σχιζοφρένεια και πώς αντιμετωπίζεται;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λαχανικά χωρίς άμυλο: Οι θρεπτικοί σύμμαχοι της διατροφής σας

Λαχανικά χωρίς άμυλο: Τα μη αμυλούχα λαχανικά είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους διατροφικούς σας στόχους.

5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πέρα από το ότι εντάσσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις στο λεξιλόγιο τους, έχουν και κάποιες απαγορευτικές που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ γιατί θεωρούνται τοξικές.

ΔΥΠΑ: Μείωση της ανεργίας κατά 4,7% τον Ιανουάριο 2024

ΔΥΠΑ: Τον Ιανουάριο του 2024, ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων έφτασε τα 1.039.475, σημειώνοντας μείωση -51.613 άτομα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, Ιανουάριο 2023

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε πραγματικά

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει πιο δύσκολη την απόλαυση της ζωής. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι χρόνοι του ύπνου των ανθρώπων να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Μελέτη δείχνει την αξία του μητρικού γάλακτος που χορηγείται για εξαιρετικά πρόωρα βρέφη

ταν τα βρέφη έφτασαν το ισοδύναμο των 22 έως 26 μηνών ανάπτυξής τους (διορθώθηκε για την προωρότητά τους), δοκιμάστηκαν με την Κλίμακα Βρεφικής Ανάπτυξης Bayley, ένα τεστ που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό παιδιών που κινδυνεύουν από αναπτυξιακές καθυστερήσεις.