Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ιός της γρίπης: Μπορεί να επιβιώσει σε ωμό γάλα για 5 ημέρες στο ψυγείο

Ιός της γρίπης: Μπορεί να επιβιώσει σε ωμό γάλα για 5 ημέρες στο ψυγείο

Ιός της γρίπης: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να παραμείνει μολυσματικός στο ωμό γάλα που φυλάσσεται στο ψυγείο για έως και πέντε ημέρες, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό ρόλο του στη μετάδοση αναπνευστικών ιών.

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να παραμείνει μολυσματικός στο ωμό γάλα που φυλάσσεται στο ψυγείο για έως και πέντε ημέρες, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό ρόλο του στη μετάδοση αναπνευστικών ιών. Τα ευρήματα αυτά τονίζουν την ανάγκη για προσοχή κατά τη διαχείριση και κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, ειδικά κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης ή επιδημιών.


Η μελέτη και τα ευρήματά της

Οι ερευνητές εξέτασαν τη βιωσιμότητα του ιού της γρίπης σε ωμό γάλα που διατηρήθηκε σε θερμοκρασίες ψυγείου (περίπου 4°C). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο ιός μπορούσε να διατηρήσει τη μολυσματικότητά του για έως και πέντε ημέρες, διάρκεια αρκετή για να αποτελέσει κίνδυνο μετάδοσης αν το μολυσμένο γάλα καταναλωθεί ή έρθει σε επαφή με ανθρώπους.

Η παρατεταμένη επιβίωση του ιού στο ωμό γάλα διαφέρει από τη συμπεριφορά του σε άλλες επιφάνειες. Για παράδειγμα, οι ιοί της γρίπης τείνουν να είναι ασταθείς σε ξηρές επιφάνειες, όπου χάνουν τη μολυσματικότητά τους μέσα σε ώρες. Ωστόσο, η σύσταση του ωμού γάλακτος—πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προστατευτικά ένζυμα—ίσως δημιουργεί πιο φιλόξενο περιβάλλον για τον ιό.

Κίνδυνοι για την υγεία και επιπτώσεις

Η επιμονή του ιού της γρίπης στο ωμό γάλα εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα για όσους καταναλώνουν μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η γρίπη, ένας εξαιρετικά μεταδοτικός αναπνευστικός ιός, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, ειδικά σε ευάλωτες ομάδες όπως παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Παρόλο που η κύρια οδός μετάδοσης της γρίπης είναι μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, η μελέτη δείχνει ότι εναλλακτικές οδοί, όπως η κατάποση μολυσμένων τροφών ή ποτών, μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία των αυστηρών κανόνων υγιεινής στην παραγωγή και τη διαχείριση γαλακτοκομικών προϊόντων.

Συστάσεις για καταναλωτές και παραγωγούς

Για τη μείωση του κινδύνου, οι ειδικοί συστήνουν την παστερίωση, μια αποδεδειγμένη μέθοδο που εξουδετερώνει επιβλαβή βακτήρια και ιούς στο γάλα. Επιπλέον, όσοι διαχειρίζονται ωμό γάλα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις, όπως να φορούν γάντια, να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους και να αποφεύγουν την κατανάλωση μη παστεριωμένων προϊόντων.

Για τους παραγωγούς γαλακτοκομικών, είναι απαραίτητη η τήρηση αυστηρών κανόνων καθαριότητας και ο έλεγχος για πιθανή ιογενή μόλυνση. Οι αρχές δημόσιας υγείας θα μπορούσαν επίσης να ενισχύσουν την ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση ωμού γάλακτος.

Η συγκεκριμένη μελέτη προσθέτει νέα στοιχεία στη σημασία της παστερίωσης ως κρίσιμου μέτρου για την ασφάλεια των γαλακτοκομικών προϊόντων. Με την αύξηση της ενημέρωσης, οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν πιο συνειδητές επιλογές για την προστασία της υγείας τους, ειδικά κατά τη διάρκεια επιδημιών γρίπης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ιός της γρίπης προστατεύεται όταν μεταφέρεται στον αέρα

Ο ιός της γρίπης χρησιμοποιεί υβριδικά ιικά σωματίδια ως "δούρειο ίππο"

Χρόνος αντοχής του κορωνοϊού και του ιού της γρίπης στα χέρια

Δείτε σε αυτό το βίντεο πως μεταδίδεται ο ιός της γρίπης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρυθμιστής ωορρηξίας και διαχείριση της υπογονιμότητας

Ρυθμιστής ωορρηξίας: Οι γυναικείοι αναπαραγωγικοί ιστοί, όπως η μήτρα και η ωοθήκη, είναι μοναδικοί: Κανένας άλλος ιστός στην ενήλικη ζωή δεν περνάει από έναν παρόμοιο κύκλο δραστικής κατασκευής και αποδόμησης - κάθε μήνα στις γυναίκες και κάθε τέσσερις ημέρες στα ποντίκια.

Καρκίνος εντέρου και πώς εξαπλώνεται ταχύτερα στον οργανισμό

Διαπιστώθηκε ότι η χαλάρωση των δεσμών μεταξύ των κυττάρων (εξαιτίας μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια) επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να διαπερνούν τους ιστούς και να εισέρχονται στο αίμα ή τη λέμφο, διευκολύνοντας την αποδημία

Αυτές είναι οι πιο σοβαρές επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών

Διατροφικές διαταραχές: Οι διαταραχές διατροφής, όπως η ανορεξία, η βουλιμία και η υπερφαγία, αποτελούν σοβαρές ψυχικές καταστάσεις που επηρεάζουν όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχική υγεία των ατόμων. Αν και οι επιπτώσεις αυτών των διαταραχών

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Το BDNF είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρώνων. Μεταλλάξεις ή μεταβολές στην έκφρασή του έχουν συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές άγχους, επηρεάζοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης.

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Μια φυσική ασπίδα κατά της κατάθλιψης

Κουκιά: Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Φροντίστε τη διατροφή σας και δώστε στον οργανισμό σας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται!

Close Icon