Επιστημονικά Νέα

Ιός της Γρίπης: Χρησιμοποιεί υβριδικά ιικά σωματίδια ως “δούρειο ίππο”

Ιός της Γρίπης: Χρησιμοποιεί υβριδικά ιικά σωματίδια ως “δούρειο ίππο”

Η μελέτη αυτή δείχνει γιατί το έργο των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο άλλοι πολύ διαφορετικοί ιοί του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να αλληλεπιδρούν, να ανταγωνίζονται και ακόμη και να προωθούν ο ένας τις λοιμώξεις του άλλου στο οικοσύστημα της μύτης και των πνευμόνων μας.

Ιός της Γρίπης: Δύο κοινοί ιοί του αναπνευστικού συστήματος μπορούν να συγχωνευθούν για να σχηματίσουν έναν υβριδικό ιό ικανό να αποφύγει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και να μολύνει τα κύτταρα των πνευμόνων. Η ανθρωπότητα μαστίζεται από πολλούς αναπνευστικούς ιούς, όπως ο ιός της γρίπης Α (IAV) και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), και μόνο αυτοί οι δύο προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα. Για διάφορους λόγους, βλέπουμε περισσότερους αναπνευστικούς ιούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα στις εύκρατες περιοχές του κόσμου ή την περίοδο των βροχών στις περιοχές του ισημερινού. Και σύμφωνα με το The Conversation, δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να μολύνονται από περισσότερους από έναν ιούς, μια κατάσταση που ονομάζεται “συν-λοίμωξη”. Η έρευνα δείχνει ότι έως και το 30 τοις εκατό των λοιμώξεων μπορεί να φιλοξενεί περισσότερους από έναν ιούς. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιο σημείο δύο διαφορετικοί ιοί μολύνουν τα κύτταρα που επενδύουν τη μύτη ή τους πνεύμονές σας.

Ο ιός της γρίπης χρησιμοποιεί τον RSV ως “δούρειο ίππο”

Οι Cp-μολύνσεις μπορούν να δημιουργήσουν μια αρκετά δύσκολη θέση για τους ιούς, ειδικά όταν όλοι ανταγωνίζονται για την ίδια περιβαλλοντική θέση – το αναπνευστικό μας σύστημα. Ορισμένοι ιοί φαίνεται να μπλοκάρουν άλλους ιούς, ενώ περιστασιακά, δύο ιοί φαίνεται να συμπαθούν ο ένας τον άλλον, αναφέρει η Guardian. Το μεγάλο ερώτημα φαίνεται να είναι τι οδηγεί αυτές τις θετικές και αρνητικές αλληλεπιδράσεις κατά τη διάρκεια των συν-μολύνσεων και τι πραγματικά συμβαίνει όταν δύο ιοί ενώνονται. Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης διερεύνησε τι συμβαίνει όταν μολύνετε ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα σε ένα τρυβλίο Petri με δύο ανθρώπινους αναπνευστικούς ιούς. Για τα πειράματά τους, επέλεξαν τον IAV και τον RSV, οι οποίοι είναι και οι δύο κοινοί και προκαλούν πολλές ασθένειες και θανάτους κάθε χρόνο. Προς έκπληξη της ερευνητικής ομάδας, οι δύο ιοί συγχωνεύτηκαν μεταξύ τους σχηματίζοντας έναν υβριδικό ιό σε σχήμα φοίνικα – με τον RSV να σχηματίζει τον κορμό και τα φύλλα της γρίπης.

“Αυτό το είδος υβριδικού ιού δεν έχει περιγραφεί ποτέ πριν”, δήλωσε ο καθηγητής Pablo Murcia, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Microbiology. “Μιλάμε για ιούς από δύο εντελώς διαφορετικές οικογένειες που συνδυάζονται μαζί με τα γονιδιώματα και τις εξωτερικές πρωτεΐνες και των δύο ιών. Πρόκειται για έναν νέο τύπο παθογόνου ιού”. Τα νέα “χιμαιρικά” σωματίδια του ιού είχαν στην επιφάνειά τους πρωτεΐνες και των δύο ιών και ορισμένα περιείχαν ακόμη και γονίδια από τον άλλο. Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι αυτό συμβαίνει από τη συν-μόλυνση διαφορετικών αναπνευστικών ιών. Μόλις σχηματίστηκε, ο υβριδικός ιός ήταν επίσης σε θέση να μολύνει γειτονικά κύτταρα – ακόμη και παρουσία αντισωμάτων κατά της γρίπης που συνήθως εμποδίζουν τη μόλυνση. Παρόλο που τα αντισώματα εξακολουθούσαν να προσκολλώνται στις πρωτεΐνες της γρίπης στην επιφάνεια του υβριδικού ιού, ο ιός απλώς χρησιμοποιούσε γειτονικές πρωτεΐνες του RSV για να μολύνει τα κύτταρα των πνευμόνων αντί αυτού.

Ο Murcia δήλωσε: “Ο ιός του ιού του ιού του Γιούλβιου είναι ο πιο επικίνδυνος από τους ιούς: “Η γρίπη χρησιμοποιεί τα υβριδικά ιικά σωματίδια ως δούρειο ίππο”. Το επόμενο βήμα είναι να επιβεβαιωθεί αν οι υβριδικοί ιοί μπορούν να σχηματιστούν σε ασθενείς με συν-μολύνσεις, και αν ναι, ποιες. “Πρέπει να μάθουμε αν αυτό συμβαίνει μόνο με τη γρίπη και τον RSV ή επεκτείνεται και σε άλλους συνδυασμούς ιών”, δήλωσε η Murcia. “Η γνώμη μου είναι ότι συμβαίνει. Και, θα υπέθετα ότι επεκτείνεται και σε ζωικούς [ιούς]. Αυτό είναι μόνο η αρχή αυτού που νομίζω ότι θα είναι ένα μακρύ ταξίδι, με ελπίδες για πολύ ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις”. Η μελέτη αυτή δείχνει γιατί το έργο των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο άλλοι πολύ διαφορετικοί ιοί του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να αλληλεπιδρούν, να ανταγωνίζονται και ακόμη και να προωθούν ο ένας τις λοιμώξεις του άλλου στο οικοσύστημα της μύτης και των πνευμόνων μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μάριος Θεμιστοκλέους: Υπάρχει πλήρης επάρκεια σε αντιγριπικά εμβόλια στην Ελλάδα [vid]

Αυξημένη δριμύτητα της γρίπης φέτος σε σχέση με τα τελευταία 13 χρόνια, λένε οι επιστήμονες

Τι είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός;

Ο ιός του αναπνευστικού στα παιδιά, καθώς και η γρίπη και η COVID, αυξάνονται κατακόρυφα

Οι ειδικοί μιλούν για την πανδημία της Covid-19 και τη γρίπη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι καθημερινές εργασίες επεκτείνουν την ζωή;

Προσδόκιμο ζωής: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τέτοιες σύντομες περίοδοι δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Μπορεί το άσθμα να εμφανιστεί στην 3η ηλικία;

Άσθμα: Το άσθμα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση και με την κατάλληλη φροντίδα, πολλά ηλικιωμένα άτομα με άσθμα μπορούν να ζήσουν ενεργή και ικανοποιητική ζωή.

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

Γέννηση παιδιού: Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ζουν στις γειτονιές με το χαμηλότερο εισόδημα, επτά έως 12 μήνες μετά τον τοκετό, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης ιατρικού χρέους.

Το παιχνίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εγκεφάλου

Το βιβλίο "Ο Εγκέφαλος που Αγαπά να Παίζει" χρησιμεύει ως μια προσβάσιμη επισκόπηση της βαθιάς επιρροής του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό το επίκαιρο και προβληματικό βιβλίο προσφέρει πληθώρα γνώσεων και πρακτικών γνώσεων που θα ωφελήσουν τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και οποιονδήποτε επενδύει στην ευημερία των παιδιών.