ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ιλαρά: Αριθμός ρεκόρ παιδιών που παραλείπουν το εμβόλιο κατά της θανατηφόρας νόσου – Παγκόσμια Έκθεση

Ιλαρά: Αριθμός ρεκόρ παιδιών που παραλείπουν το εμβόλιο κατά της θανατηφόρας νόσου – Παγκόσμια Έκθεση

Η ιλαρά χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό και ένα αποκαλυπτικό εξάνθημα - αν και μέρος αυτού που την κάνει τόσο επικίνδυνη είναι ότι μπορεί να είναι μεταδοτική για ημέρες πριν εμφανιστεί το εξάνθημα. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν πνευμονία και οίδημα του εγκεφάλου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη αναπηρία. Μεταξύ 1 και 3 στα χίλια παιδιά πεθαίνουν από αναπνευστικές και νευρολογικές επιπλοκές.

ADMAN

Ιλαρά: Ένας αριθμός ρεκόρ σχεδόν 40 εκατομμυρίων παιδιών σε όλον τον κόσμο έχασε μια δόση εμβολίου κατά της ιλαράς το 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση της Τετάρτης, η οποία διαπιστώνει ότι τα επίπεδα ανοσοποίησης δεν έχουν καταφέρει να ανακάμψουν από τις διαταραχές που προκάλεσε η πανδημία COVID-19. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε από κοινού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφερε ότι η πτώση αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την εξάλειψη της θανατηφόρας νόσου.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus σημείωσε την ειρωνεία του γεγονότος ότι ενώ τα εμβόλια κατά της COVID αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, τα προγράμματα εμβολιασμού ρουτίνας επηρεάστηκαν σοβαρά, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο. “Η επαναφορά των προγραμμάτων ανοσοποίησης σε τροχιά είναι απολύτως κρίσιμη. Πίσω από κάθε στατιστικό στοιχείο αυτής της έκθεσης βρίσκεται ένα παιδί που κινδυνεύει από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί”, ανέφερε σε δήλωσή του. Σύμφωνα με την έκθεση, 25 εκατομμύρια παιδιά έχασαν την πρώτη τους δόση, ενώ 14,7 εκατομμύρια έχασαν τη δεύτερη. Η ιλαρά μπορεί να προληφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσω του εμβολιασμού. Επειδή, όμως, είναι τόσο μεταδοτική, εκτιμάται ότι το 95% ενός πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί με δύο ή περισσότερες δόσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ανοσία αγέλης για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η εξάλειψη. Το 2021, μόνο το 81% των παιδιών παγκοσμίως έλαβε την πρώτη δόση και το 71% τη δεύτερη. Πρόκειται για το χαμηλότερο παγκόσμιο ποσοστό κάλυψης της πρώτης δόσης από το 2008.

Οι πέντε χώρες με τον υψηλότερο αριθμό βρεφών που δεν έλαβαν την πρώτη τους δόση ήταν η Νιγηρία, η Ινδία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αιθιοπία και η Ινδονησία. Καμία περιοχή του ΠΟΥ δεν έχει επιτύχει και διατηρήσει την εξάλειψη της ιλαράς και ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα πέρα από τα σύνορα. Από το 2016, δέκα χώρες που είχαν προηγουμένως εξαλείψει την ιλαρά παρουσίασαν κρούσματα και επανέφεραν τη μετάδοση. Η ιλαρά χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό και ένα αποκαλυπτικό εξάνθημα – αν και μέρος αυτού που την κάνει τόσο επικίνδυνη είναι ότι μπορεί να είναι μεταδοτική για ημέρες πριν εμφανιστεί το εξάνθημα. Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν πνευμονία και οίδημα του εγκεφάλου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη αναπηρία. Μεταξύ 1 και 3 στα χίλια παιδιά πεθαίνουν από αναπνευστικές και νευρολογικές επιπλοκές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Να γιατί το εμβόλιο COVID ανήκει στον κατάλογο του CDC με τα προγραμματισμένα εμβόλια των παιδιών

Ποιο είναι το ποσοστό των παιδιών που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού;

UNICEF: Μείωση των παιδικών εμβολιασμών ρουτίνας - «η μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση σε μια γενιά»

Οι ειδικοί φοβούνται μια επερχόμενη επιδημία ιλαράς στα Βαλκάνια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυξάνονται τα κρούσματα οστρακιάς στη Βόρεια Ιρλανδία

Οστρακιά: Ο αριθμός των κρουσμάτων οστρακιάς στη Βόρεια Ιρλανδία έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας προειδοποιεί τους γονείς για τα συμπτώματα στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένου ενός εξανθήματος στο δέρμα.

Οι άνθρωποι δεν εκτιμούν σωστά τα επίπεδα μέθης τους

Αλκοόλ μελέτη: Ένας στους τέσσερις Αυστραλούς αναφέρει ότι καταναλώνει περισσότερα από τέσσερα ποτά σε μία μόνο περίπτωση, τουλάχιστον κάθε μήνα, ποσοστό κατανάλωσης που συνδέεται άμεσα με οξείες βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ. 

Ο ΠΟΥ άλλαξε το όνομα της ευλογιάς των πιθήκων

Ευλογιά Πιθήκων: Η ανθρώπινη ευλογιά των πιθήκων αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1970 και πήρε το όνομά της από την ασθένεια που προκλήθηκε από τον ιό που ανακαλύφθηκε σε αιχμάλωτους πιθήκους περισσότερο από μια δεκαετία πριν.

Πώς οι έφηβοι με ΔΕΠΥ μαθαίνουν να οδηγούν καλύτερα;

ΔΕΠΥ: Ένας προσομοιωτής μπορεί να κάνει την οδήγηση ασφαλέστερη για εφήβους με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, εκπαιδεύοντάς τους να ρίχνουν μικρότερες ματιές μακριά από το δρόμο.

Μειώστε το άγχος σας καθώς μεγαλώνετε

Προσδόκιμο ζωής: Ο αριθμός των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων και η αντιδραστικότητα των ανθρώπων στους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες μειώνεται καθώς γερνάμε, αναφέρει μια νέα μελέτη.