ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η εξάπλωση του ιού έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Οικονομία της Κίνας

Η εξάπλωση του ιού έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Οικονομία της Κίνας

Όταν ο εικονολήπτης Μαρκ Σία επέστρεψε στην εργασία αυτό τον μήνα μετά τις διακοπές, η εταιρεία παραγωγής βίντεο στη Σανγκάη όπου εργάζεται του είπε να πάρει τρεις μήνες άδεια χωρίς αποδοχές, καθώς ο αντίκτυπος από την επιδημία του κορονοϊού στις κινεζικές επιχειρήσεις αρχίζει να γίνεται αισθητός. Τώρα ο Σία αναζητά μια δουλειά μερικής απασχόλησης αφού η εταιρεία, με προσωπικό περίπου 100 ατόμων, απέρριψε το αίτημά του να λάβει τουλάχιστον το ήμισυ του μηνιαίου μισθού του την περίοδο αυτή και δεν του έμεινε άλλη επιλογή παρά να παραιτηθεί.

«Καταλαβαίνω ότι οι ταμειακές ροές της εταιρίας είναι περιορισμένες», δήλωσε ο 25χρονος Σία στο Reuters. «Αναβάλαμε κάποιες βιντεοσκοπήσεις λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο στα έσοδά μας, αυτή είναι η πραγματικότητα». Ο Σία είναι ένας από τους πολλούς εργαζομένους που έχασαν τη δουλειά τους κατά την επιδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 1.870 ανθρώπους και έχει προσβάλει πάνω από 72.000, ενώ οι αυστηροί περιορισμοί στα ταξίδια και τις μετακινήσεις που έχουν κρατήσει κλειστές πολλές επιχειρήσεις, έχουν προκαλέσει προβλήματα στη ζήτηση, την τροφοδοσία προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών.

Πολλές μικρές επιχειρήσεις, όπως ο πρώην εργοδότης του Σία, βρίσκονται αντιμέτωπες με έλλειψη ρευστότητας λόγω της απουσίας παραγγελιών, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να απολύουν εργαζομένους ή να παρακρατούν μισθούς προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν. Αλλά δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι η επιδημία φθάνει στο αποκορύφωμά της. Η όποια γρήγορη αύξηση στην ανεργία μπορεί να αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για τους ηγέτες της Κίνας, που έχουν εμμονή με τη σταθερότητα, με την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της χώρας ήδη να υποχωρεί σε χαμηλό τριών δεκαετιών.

Μόλις το 34% των σχεδόν 1.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων δήλωσαν ότι μπορούν να επιβιώσουν για έναν μήνα με τη σημερινή ρευστότητα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των Πανεπιστημίων του Τσινγκχουά και του Πεκίνου. Το ένα τρίτο των επιχειρήσεων δήλωσε ότι μπορεί να επιβιώσει για δύο μήνες ενώ το 18% μπορεί να αντέξει για ένα τρίμηνο. «Μπορεί να υπάρξουν απολύσεις», δήλωσε ο Γουάνγκ Τζουν, επικεφαλής οικονομολόγος της Zhongyuan Bank. «Νομίζω ότι είναι πολύ πιο σωστό να συγκρίνουμε τον σημερινό αντίκτυπο με την παγκόσμια κρίση, αντί με τον SARS», πρόσθεσε αναφερόμενος στο Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) το 2002 και το 2003.

Μαζικές απολύσεις;

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008 και 2009, περίπου 20 εκατ. Κινέζοι μετανάστες εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους καθώς μειώθηκαν οι εξαγωγές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Πεκίνο να ανακοινώσει ένα τεράστιο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας που γρήγορα τόνωσε την ανάπτυξη, αλλά βάρυνε την οικονομία με χρέος. Αλλά το 2002 και το 2003, η κινεζική οικονομία παρέμεινε σε στέρεες βάσεις παρά τον SARS.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργικό συμβούλιο δεσμεύθηκε να αποτρέψει τις απολύσεις μεγάλης κλίμακας, λέγοντας στις τοπικές κυβερνήσεις να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η απασχόληση, αξιοποιώντας κεφάλαια ασφάλισης ανέργων ή άλλους παρόμοιους πόρους. Οι εταιρείες στον κινεζικό τομέα υπηρεσιών, από εστιατόρια και ξενοδοχεία έως καταστήματα, σινεμά και ταξιδιωτικά γραφεία, έχουν υποστεί το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων της επιδημίας, εκτός από τις μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις που ήταν μετά βίας κερδοφόρες, δήλωσαν οικονομολόγοι. «Η κατάσταση με την απασχόληση είναι ΟΚ το πρώτο τρίμηνο αλλά, εάν ο ιός δεν τεθεί υπό έλεγχο έως τα τέλη Μαρτίου, τότε από το δεύτερο τρίμηνο θα δούμε πολλές απολύσεις», δήλωσε ο Νταν Γουάνγκ, αναλυτής στην Economist Intelligence Unit (EIU). Οι απώλειες των θέσεων εργασίας μπορεί να φθάσουν έως τις 4,5 εκατ., προέβλεψε ο ίδιος. Το 80% της απασχόλησης στα αστικά κέντρα αφορά ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Πριν από την επιδημία, η ανεργία είχε ήδη αυξηθεί, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται στο 5,2% τον Δεκέμβριο συγκριτικά με 4,9% τον Απρίλιο του 2018 καθώς ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ επηρέασε τις εταιρείες.

Αρμόδιοι αξιωματούχοι παρουσίασαν μια σειρά μέτρων για να θωρακίσουν την οικονομία απέναντι στο αναμενόμενο πλήγμα του πρώτου τρίμηνου. Οικονομολόγοι έχουν κατ’ επανάληψη αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη καθώς ο ιός εξαπλώνεται. Ο επενδυτικός οίκος Nomura αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 3% το πρώτο τρίμηνο, από 3,8%, λόγω του χαμηλότερου ποσοστού επιστροφής στην εργασία ύστερα από τις παρατεταμένες αργίες για το κινεζικό νέο έτος και την επανέναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 6% το τέταρτο τρίμηνο ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης το 2019 διαμορφώθηκε στο 6,1% – ο ασθενέστερος εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Η αυξανόμενη απώλεια θέσεων εργασίας μπορεί να πλήξει τα εισοδήματα και την κατανάλωση, μειώνοντας την πιθανότητα σημαντικής ανάκαμψης στην οικονομία μόλις ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το παράδοξο της συσχέτισης μεταξύ μάσκας και μεταδοτικότητας της Covid

Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις Παραμελημένες Τροπικές Ασθένειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η ωμοφαγική διατροφή και γιατί να τη δοκιμάσουμε;

Raw food diet: Η ωμοφαγική δίαιτα μπορεί να φαίνεται σαν ένας ακραίος τρόπος διατροφής, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για την υγεία σας από το να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία ή μαγειρευτεί.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε sex με κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά;

Sex πρώτη φορά: Το βασικό είναι να καθορίσετε πώς νιώθει ο σύντροφός σας και να προχωρήσετε ανάλογα από εκεί. Θα χρειαστεί να το συζητήσετε λεπτομερώς και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να βάλετε τα θεμέλια ώστε να συμβεί ευχάριστα.

Η ευλογιά των πιθήκων δεν αποτελεί επί του παρόντος παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία

ΠΟΥ: Ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι η Επιτροπή είχε επισημάνει ότι η ευλογιά των πιθήκων κυκλοφορεί σε πολλές αφρικανικές χώρες εδώ και δεκαετίες και έχει παραμεληθεί από την άποψη της έρευνας, της προσοχής και της χρηματοδότησης.

Τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική υγεία

Ταξιδιωτική θεραπεία: Οι ιατροί μπορούν να συστήσουν θεραπείες άνοιας όπως μουσικοθεραπεία, άσκηση, γνωστική διέγερση, θεραπεία αναπόλησης, αισθητηριακή διέγερση και προσαρμογές στις ώρες γευμάτων και στο περιβάλλον του ασθενούς, ενώ όλα αυτά τα βρίσκουμε συχνά στις διακοπές.

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.