ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γρίπη των πτηνών: Πρέπει να ανησυχείτε για μια ενδεχόμενη νέα πανδημία;

Γρίπη των πτηνών: Πρέπει να ανησυχείτε για μια ενδεχόμενη νέα πανδημία;

Γρίπη των πτηνών: Τα CDC καταγράφουν τον κίνδυνο για τον άνθρωπο ως χαμηλό. Παρά τα εκατομμύρια οικόσιτα και άγρια ​​πτηνά που έχουν μολυνθεί με αυτά τα στελέχη H5N1, μόνο ένα άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας εργάτης πουλερικών στο Κολοράντο, έχει προσβληθεί.

Ενώ οι άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την COVID-19, η γρίπη των πτηνών H5N1 έχει δημιουργήσει τη δική της πανδημία, σκοτώνοντας άγρια ​​πτηνά όπως χήνες και φαλακρούς αετούς στο Ιλινόις και οδηγώντας τους πτηνοτρόφους να εξοντώσουν περισσότερα από 37 εκατομμύρια πτηνά σε όλη τη χώρα. Πρόσφατα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών που μολύνει άνθρωπο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τους ανθρώπους και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την εξάπλωση στα πτηνά στη γειτονιά σας;

Πόσο πρέπει να ανησυχεί ο μέσος άνθρωπος για τη γρίπη των πτηνών;

Τα CDC καταγράφουν τον κίνδυνο για τον άνθρωπο ως χαμηλό. Παρά τα εκατομμύρια οικόσιτα και άγρια ​​πτηνά που έχουν μολυνθεί με αυτά τα στελέχη H5N1, μόνο ένα άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας εργάτης πουλερικών στο Κολοράντο, έχει προσβληθεί. Αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να παρακολουθούν αυτή τη γρίπη των πτηνών με ενδιαφέρον. Τα τελευταία 10 χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει 863 περιπτώσεις ανθρώπινης μόλυνσης από τη γρίπη των πτηνών σε όλο τον κόσμο. Οι μισοί από αυτούς που μολύνθηκαν πέθαναν. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Τα σημερινά στελέχη της γρίπης των πτηνών δεν είναι τα ίδια στελέχη που προκάλεσαν σημαντική θνησιμότητα πριν από μερικά χρόνια.

Ακριβώς όπως οι ιοί της ανθρώπινης γρίπης, οι ιοί της γρίπης των πτηνών είναι επιρρεπείς σε μεταλλάξεις μέσω δύο διαφορετικών φαινομένων. Το ένα είναι το αντιγονικό drift, το οποίο είναι μια σταδιακή μετάλλαξη ενός στελέχους γρίπης με την πάροδο του χρόνου. Το άλλο είναι η αντιγονική μετατόπιση, η οποία περιλαμβάνει μια πιο ριζική αλλαγή που συμβαίνει όταν συνδυάζονται στελέχη ανθρώπινου και ζωικού ιού. Τότε μπορεί να αναπτυχθεί ένας ιός που κανένας άνθρωπος δεν έχει ξαναδεί. Μπορεί να έχουμε μια πολύ κακή χρονιά γρίπης όταν μερικά από τα γονίδια μιας γρίπης των πτηνών εισχωρούν σε μια ανθρώπινη γρίπη, κάτι που είναι ένας άλλος λόγος για να κρατήσουμε αυτόν τον ιό υπό έλεγχο στα πτηνά.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη των πτηνών στους ανθρώπους και ποια συμπτώματα προκαλεί;

Πουλιά όπως πάπιες, χήνες, κοτόπουλα, γαλοπούλες και κύκνοι μπορούν δυνητικά να μεταδώσουν τη γρίπη των πτηνών στους ανθρώπους, αν και αυτό είναι πολύ σπάνιο. Τα άρρωστα πουλιά διώχνουν τον ιό μέσω του σάλιου, των βλεννογόνων και των κοπράνων τους, σύμφωνα με τα CDC. Ο ιός μπορεί να εισπνευστεί από τον άνθρωπο ή να εισέλθει στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους. Ο εργάτης πουλερικών στο Κολοράντο που μολύνθηκε πρόσφατα από τη γρίπη των πτηνών είχε ήπια συμπτώματα—κυρίως κόπωση που κράτησε λίγες μέρες.Η γρίπη των πτηνών μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη, βήχα και πονόλαιμο.

Μπορεί κάποιος να κολλήσει τη γρίπη των πτηνών τρώγοντας πουλερικά;

Είναι πολύ απίθανο για άτομα που δεν χειρίζονται ζωντανό πτηνό να νοσήσουν από γρίπη των πτηνών. Επιπλέον, το σωστό μαγείρεμα των πουλερικών θα καταστρέψει τον ιό.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τα άγρια ​​πτηνά στη γειτονιά μου;

Παρόλο που πολλά κοινά πουλιά, όπως οι κοκκινολαίμηδες, οι καρδινάλιοι και τα κοράκια δεν μολύνονται από αυτή τη γρίπη των πτηνών, το Τμήμα Φυσικών Πόρων του Ιλινόις συνιστά να αφαιρέσετε τις ταΐστρες και τα λουτρά πουλιών μέχρι τα τέλη Μαΐου ή έως ότου εξασθενήσουν οι μολύνσεις από τη γρίπη των πτηνών. Εάν βρείτε ένα νεκρό πουλί στον εξωτερικό χώρο σας, αφήστε το. Αν όμως νιώθετε την ανάγκη να το αφαιρέσετε, φορέστε γάντια και πλύνετε τα χέρια σας μετά.

Κινδυνεύει το κατοικίδιο πουλί μου;

Όχι, τα πουλιά εσωτερικού χώρου δεν κινδυνεύουν από τη γρίπη των πτηνών. Εάν εκτρέφετε κοτόπουλα ως χόμπι στην αυλή σας ή στην ταράτσα σας, ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι χαμηλός, αλλά μπορεί να θέλετε να ειδοποιήσετε το τοπικό τμήμα υγείας εάν παρατηρήσετε ότι τα πουλιά σας είναι άρρωστα.

Θα μπορούσε η επόμενη ανθρώπινη πανδημία να είναι ένας ιός γρίπης;

Κάποια στιγμή θα υπάρξει άλλη μια πανδημία γρίπης στους ανθρώπους. Στην απίθανη περίπτωση που αυτό θα συνεπαγόταν εξάπλωση του ιού της γρίπης από τα πτηνά στους ανθρώπους, τα CDC έχουν ήδη εντοπίσει ένα υποψήφιο εμβόλιο. Θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή εμβολίων αρκετά γρήγορα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ένας άνδρας από το Κολοράντο έγινε ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ που βρέθηκε θετικός στο στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών

Το CDC επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών στις ΗΠΑ

Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών σε σμήνος πουλιών στη Νέα Υόρκη

Μεγάλες οι πιθανότητες αντιμετώπισης μελλοντικών πανδημιών σύμφωνα με επιστημονική έρευνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.