ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γκι καρκίνος: Εκχύλισμα γκι για τη θεραπεία του καρκίνου

Γκι καρκίνος: Εκχύλισμα γκι για τη θεραπεία του καρκίνου

Γκι καρκίνος: H αποτελεσματικότητα συμπληρωματικών θεραπειών όπως το γκι μπορεί να έχει ενδιαφέρον

Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, οδηγώντας σε σχεδόν έναν στους έξι θανάτους κάθε χρόνο. Πολλές παραδοσιακές θεραπείες είναι διαθέσιμες για τον καρκίνο. Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες που επιδεινώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Σε τέτοια σενάρια, η αποτελεσματικότητα συμπληρωματικών θεραπειών όπως το γκι μπορεί να έχει ενδιαφέρον.

Τι είναι το γκι;
Το γκι είναι ένα ημιπαρασιτικό φυτό του οποίου τα εκχυλίσματα χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία πολλών ανθρώπινων ασθενειών μαζί με τον καρκίνο. Έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μορφές για τη θεραπεία πολλών ασθενειών όπως η υπέρταση, ο πονοκέφαλος, η επιληψία, το άσθμα, η υπογονιμότητα, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και η δερματίτιδα. Το γκι είναι ικανό να αναπτυχθεί σε διάφορους τύπους δέντρων. Η χημική σύνθεση των εκχυλισμάτων εξαρτάται από:

  • Είδος του δέντρου ξενιστή
  • Εποχή του χρόνου που μαζεύτηκε το δέντρο
  • Παρασκευή των εκχυλισμάτων
  • Ο εμπορικός παραγωγός

Εκχύλισμα γκι – σύνθεση και χρήση:
Τα εκχυλίσματα γκι παρασκευάζονται είτε σε διαλύματα με βάση το νερό είτε σε διαλύματα νερού και αλκοόλης. Ορισμένα εκχυλίσματα παρασκευάζονται σύμφωνα με ομοιοπαθητικά σκευάσματα, ενώ άλλα όχι. H χορήγηση των εκχυλισμάτων γκι γίνεται κυρίως με υποδόριες ενέσεις, οι οποίες χορηγούνται 2-3 φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει.

Πώς το γκι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου;
Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του γκι διαμεσολαβούνται από δύο από τις δραστικές ενώσεις, τις λεκτίνες και τις βισκοτοξίνες. Οι λεκτίνες αποτελούνται τόσο από υδατάνθρακες όσο και από πρωτεΐνες που μπορούν να συνδεθούν με τα κύτταρα και να προκαλέσουν βιολογικές αλλαγές σε αυτά. Οι βισκοτοξίνες είναι πρωτεΐνες που έχουν ιδιότητες διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος και κυτταροκτονίας.
Η έρευνα δείχνει ότι το εκχύλισμα γκι μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα in vitro μέσω της μείωσης της ρύθμισης των γονιδίων που εμπλέκονται στην κακοήθεια, την εξέλιξη των καρκινικών όγκων, καθώς και την κυτταρική εισβολή και μετανάστευση.

Το εκχύλισμα γκι μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο μέσω της ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της ενεργοποίησης των δενδριτικών κυττάρων, της ενεργοποίησης των φυσικών φονικών κυττάρων, της αύξησης της έκκρισης κυτοκίνης, καθώς και της ενίσχυσης των χυμικών και κυτταρικών αποκρίσεων. Μπορούν επίσης να αναστείλουν την αγγειογένεση . Αυτό βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού νέων αιμοφόρων αγγείων, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη όγκων.

Είναι αποτελεσματική η θεραπεία του καρκίνου με εκχύλισμα γκι;
Έχει διεξαχθεί εκτενής έρευνα σχετικά με την επίδραση του εκχυλίσματος γκι στον καρκίνο. Ευρήματα από περισσότερες από 50 κλινικές δοκιμές έχουν δημοσιευτεί σχετικά με τη χρήση εκχυλίσματος γκι σε ασθενείς με καρκίνο. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες έδειξαν βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Μια συστηματική ανασκόπηση 26 μελετών ανέφερε βελτίωση στην κόπωση, τη συναισθηματική ευεξία, την κατάθλιψη, τον έμετο, τη συγκέντρωση και τη ναυτία. Μια άλλη συστηματική ανασκόπηση ανέφερε επίσης βελτίωση στην κόπωση που σχετίζεται με τη χημειοθεραπεία μαζί με άλλα μέτρα ποιότητας ζωής. Μια μελέτη του 2020 έδειξε επίσης ότι το εκχύλισμα γκι βελτιώνει τη σωματική λειτουργία, την αϋπνία και την κόπωση που σχετίζεται με τον καρκίνο σε 319 ασθενείς με καρκίνο του μαστού χωρίς μεταστάσεις. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες αποτελούνταν από έναν ή περισσότερους περιορισμούς. Αντίθετα, μια ανασκόπηση σε δύο μέρη έδειξε ότι το εκχύλισμα γκι δεν έδειξε καμία βελτίωση στην ποιότητα ζωής και την επιβίωση ασθενών με διάφορους τύπους καρκίνου.

Ως εκ τούτου, η χρήση του εκχυλίσματος γκι για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο είναι αμφιλεγόμενη. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα, ενώ άλλες έχουν δείξει ότι έχει ελάχιστα ή καθόλου ευεργετικά αποτελέσματα. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες που στοχεύουν στη βελτίωση των υφιστάμενων περιορισμών για να κατανοηθεί εάν το εκχύλισμα γκι θα πρέπει να θεωρείται ως θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με καρκίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η τεχνολογία αλλάζει τη φροντίδα του καρκίνου;

Μελέτη ενισχύει τη δυνητική χρήση του ιού ζίκα για την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη, αλλά επισημαίνει πιθανή παρενέργεια

Γιατί το γλοιοβλάστωμα αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου;

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Πρόληψη και Θεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να γνωρίζετε για το πιάσιμο νεύρου;

Πιάσιμο νεύρου: Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα τσιμπημένου νεύρου, μια κατάσταση κατά την οποία ένα νεύρο συμπιέζεται λόγω της πίεσης που ασκείται από οστά, μύες, τένοντες ή χόνδρο. Ένα τσιμπημένο νεύρο μπορεί να είναι μια επώδυνη και απογοητευτική κατάσταση. 

Πώς να κάνετε σεξ κατά το 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Σεξ εγκυμοσύνη: Για πολλούς, το σεξ και η εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που τρομάζουν τα ζευγάρια για την έκβασή του. 

Λάθη που προκαλούν αύξηση βάρους μετά το δείπνο

Αύξηση βάρους: Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή ρουτίνα για να διατηρήσουμε το βάρος μας και να έχουμε μια υγιή σωματική διάπλαση, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής, της άσκησης και της κατανάλωσης θρεπτικών τροφών.