Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ευλογιά των Πιθήκων: Μελέτη μοντελοποίησης του εμβολίου της νόσου παρέχει χάρτη πορείας για τον εμβολιασμό

Ευλογιά των Πιθήκων: Μελέτη μοντελοποίησης του εμβολίου της νόσου παρέχει χάρτη πορείας για τον εμβολιασμό

Η μελέτη υπογραμμίζει τη διασύνδεση των περιφερειών και ότι είναι απαραίτητη η προοπτική σε επίπεδο πληθυσμού. "Η στρατηγική ιεράρχηση μιας περιορισμένης προσφοράς εμβολίων με βάση τους παράγοντες κινδύνου σε επίπεδο δικτύου μπορεί να μεγιστοποιήσει τις λοιμώξεις που αποτρέπονται σε σύντομο χρονικό ορίζοντα στο πλαίσιο μιας αναδυόμενης επιδημίας, όπως η τρέχουσα παγκόσμια επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων (MPXV)", καταλήγουν οι συγγραφείς.

Ευλογιά των Πιθήκων: Μια μελέτη μοντελοποίησης για τη διερεύνηση της βέλτιστης κατανομής των εμβολίων κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων  (MPXV) παρέχει έναν οδικό χάρτη για τη δημόσια υγεία ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της περιορισμένης προσφοράς εμβολίων. Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου  (CMAJ) (Canadian Medical Association Journal), επιβεβαιώνει ότι είναι καλύτερο να δίνεται προτεραιότητα στα εμβόλια σε μεγαλύτερα δίκτυα με περισσότερες αρχικές μολύνσεις και μεγαλύτερη δυνατότητα εξάπλωσης. “Ελπίζουμε ότι αυτές οι γνώσεις μπορούν να εφαρμοστούν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε ποικίλα και δυναμικά πλαίσια επιδημιών στον Καναδά και πέραν αυτού, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι λοιμώξεις που αποτρέπονται νωρίς σε μια επιδημία με περιορισμένη προμήθεια εμβολίων”, λέει η Dr. Sharmistha Mishra, του Κέντρου MAP για Λύσεις Αστικής Υγείας, στη Μονάδα Υγείας στο Τορόντο.

Από τις 4 Νοεμβρίου 2022, υπήρχαν 1.444 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων (MPXV) στον Καναδά, δυσανάλογα μεταξύ ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και άλλων ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες (GBMSM). Διατίθεται πολύ περιορισμένη ποσότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς και δίνεται προτεραιότητα σε πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν δυσανάλογους κινδύνους. Οι ερευνητές μοντελοποίησαν δύο υποθετικές πόλεις ως διασυνδεδεμένα δίκτυα με συνδυασμένο μέγεθος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ GBMSM 100.000 ατόμων. Στη συνέχεια, η ομάδα διαφοροποίησε τα χαρακτηριστικά των δύο πόλεων σε ένα εύρος εύλογων ρυθμίσεων και προσομοίωσε την εξάπλωση 5.000 δόσεων εμβολίου λίγο μετά την πρώτη ανιχνευθείσα περίπτωση ευλογιάς των πιθήκων (MPXV). Διαπίστωσαν ότι οι ισχυρότεροι παράγοντες για τη βέλτιστη κατανομή του εμβολίου μεταξύ των πόλεων ήταν ο σχετικός αριθμός αναπαραγωγής (δυναμικό επιδημίας) σε κάθε πόλη, το μερίδιο των αρχικών κρουσμάτων και το μέγεθος της πόλης (ή του δικτύου). Εάν μια μεγαλύτερη πόλη είχε μεγαλύτερο επιδημικό δυναμικό και τα περισσότερα από τα αρχικά κρούσματα, ήταν καλύτερο να κατανεμηθεί η πλειονότητα των εμβολίων σε αυτή την πόλη. Η ομάδα διαφοροποίησε τον αριθμό αναπαραγωγής με μία μόνο παράμετρο, αλλά υπογραμμίζει πώς πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το τοπικό επιδημικό δυναμικό, συμπεριλαμβανομένης της πυκνότητας και των χαρακτηριστικών του σεξουαλικού δικτύου, της πρόσβασης στην πρόληψη και τη φροντίδα και των υποκείμενων κοινωνικών και διαρθρωτικών συνθηκών που διαμορφώνουν τόσο τα σεξουαλικά δίκτυα όσο και την πρόσβαση.

“Σύμφωνα με τις παραδοχές της μοντελοποίησής μας, διαπιστώσαμε ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν γενικά να αποτρέψουν περισσότερες μολύνσεις όταν η προτεραιότητα δίνεται σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο, ένα δίκτυο με περισσότερες αρχικές μολύνσεις και ένα δίκτυο με μεγαλύτερο επιδημικό δυναμικό”, γράφει ο Jesse Knight, επικεφαλής συγγραφέας και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στο Κέντρο MAP για Λύσεις Αστικής Υγείας, στη Μονάδα Υγείας στο Τορόντο. “Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν περαιτέρω τη σημασία της παγκόσμιας ισότητας των εμβολίων για την αντιμετώπιση των επιδημιών, αλλά και για την πρόληψή τους εξ αρχής”, λέει. Η μελέτη υπογραμμίζει τη διασύνδεση των περιφερειών και ότι είναι απαραίτητη η προοπτική σε επίπεδο πληθυσμού. “Η στρατηγική ιεράρχηση μιας περιορισμένης προσφοράς εμβολίων με βάση τους παράγοντες κινδύνου σε επίπεδο δικτύου μπορεί να μεγιστοποιήσει τις λοιμώξεις που αποτρέπονται σε σύντομο χρονικό ορίζοντα στο πλαίσιο μιας αναδυόμενης επιδημίας, όπως η τρέχουσα παγκόσμια επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων (MPXV)”, καταλήγουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ευλογιά των πιθήκων ενδέχεται να αποτελεί συνεχή απειλή στις ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια, λέει αξιωματούχος του CDC

Δύο εμβόλια είναι διαθέσιμα για την ευλογιά των πιθήκων

Ο αγώνας κατά της ευλογιάς των πιθήκων απαιτεί από το Κογκρέσο να διδαχθεί από την COVID-19 και να ενεργήσει γρήγορα για τη χρηματοδότηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένα απολαυστικό πιάτο ζυμαρικών με θαλασσινά

Γαριδομακαρονάδα: Η γαριδομακαρονάδα είναι ένα απολαυστικό πιάτο που συνδυάζει τη γλύκα της γαρίδας με τον πλούτο των ζυμαρικών. Είναι ένα κομψό αλλά απλό γεύμα ιδανικό για κάθε περίσταση.

Δημιουργώντας κεφτέδες για χορτοφάγους

Χορτοφαγικοί κεφτέδες: Τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια είναι μια νόστιμη και θρεπτική εναλλακτική των παραδοσιακών κεφτεδών, ιδανική για ποικιλία γευμάτων από πιάτα ζυμαρικών μέχρι ορεκτικά.

Ποιος είναι ο ρόλος της χειρουργικής αντικατάστασης ισχίου από αγγειακή νέκρωση;

Χειρουργείο ισχίο: Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή ανακούφισης σε άτομα που πάσχουν από αναγγειακή νέκρωση (AVN), επίσης γνωστή ως οστεονέκρωση, του ισχίου.

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Close Icon