Επιστημονικά Νέα

Βρετανοί Eπιστήμονες: Στρέφονται στην έρευνα για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων

Βρετανοί Eπιστήμονες: Στρέφονται στην έρευνα για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων

Εν τω μεταξύ, το μόνο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων - που κατασκευάζεται από τη δανική εταιρεία Bavarian Nordic - είναι σε έλλειψη, ωθώντας τις χώρες να επεκτείνουν τις υπάρχουσες προμήθειες.

Βρετανοί επιστήμονες: Πίσω από την κρίσιμη δοκιμασία COVID στρέφονται στην έρευνα για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων Οι δοκιμές θεραπείας της ευλογιάς των πιθήκων βρίσκονται σε εξέλιξη από Βρετανούς επιστήμονες πίσω από τις βασικές δοκιμές για την COVID Οι Βρετανοί επιστήμονες πίσω από μία από τις μεγαλύτερες θεραπευτικές δοκιμές για την COVID-19 έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις θεραπείες για την ευλογιά των πιθήκων, μια ιογενή ασθένεια που έχει χαρακτηριστεί παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πίσω από τη λεγόμενη δοκιμή ΑΝΑΚΤΗΣΗ RECOVERY – η οποία ακονίστηκε σε τέσσερις αποτελεσματικές θεραπείες για την COVID – παρουσίασε την Τρίτη μια νέα δοκιμή, που ονομάστηκε PLATINUM, για να επιβεβαιώσει εάν το tecovirimat της SIGA Technologies είναι αποτελεσματική θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων.

Αν και υπάρχουν εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί για τη στενά σχετιζόμενη ευλογιά που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σύλληψης της ευλογιάς των πιθήκων, δεν υπάρχουν προς το παρόν θεραπείες που να έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην επίσπευση της ανάρρωσης σε όσους εμφανίζουν τη νόσο. Περισσότερα από 40.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων – συμπεριλαμβανομένων μερικών θανάτων – σε περισσότερες από 80 χώρες όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός έχουν αναφερθεί από τις αρχές Μαΐου.

Πάνω από το 35% του τρέχοντος παγκόσμιου αριθμού κρουσμάτων βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πάνω από 3.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο. Συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, εξάνθημα, διογκωμένους λεμφαδένες και δερματικές βλάβες γεμάτες πύον. Μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές περιπτώσεις, αν και οι άνθρωποι τείνουν να αναρρώνουν μέσα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οι Βρετανοί επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τα βασικά κρούσματα του κορωνοϊού έχουν αλλάξει την εστίασή τους από την COVID στην ευλογιά των πιθήκων, δοκιμάζοντας ένα νέο φάρμακο, το Tpoxx, το οποίο αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε κλινικές δοκιμές.

Το φάρμακο της Siga, με την επωνυμία Tpoxx, έχει εγκριθεί για τη θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από την οικογένεια των ορθοποξικών ιών που περιλαμβάνει την ευλογιά, την ευλογιά των πιθήκων και την ευλογιά των αγελάδων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά λόγω περιορισμένων δεδομένων δοκιμών χρησιμοποιείται γενικά μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις στη Βρετανία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, το φάρμακο έχει εγκριθεί μόνο για τη θεραπεία της ευλογιάς. Δεδομένου ότι η ευλογιά έχει εξαλειφθεί και οι περιπτώσεις της ευλογιάς των πιθήκων και της ευλογιάς των αγελάδων εμφανίζονται συνήθως σποραδικά, δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής μελέτες για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου σε μολυσμένα άτομα. Αντίθετα, η αποτελεσματικότητά του βασίζεται σε μελέτες σε ζώα που έχουν μολυνθεί με θανατηφόρες δόσεις ορθοποξικών ιών, καθώς και σε δοκιμές των επιδράσεων του φαρμάκου σε υγιείς ανθρώπους.

Η δοκιμή PLATINUM, που χρηματοδοτείται από μια κρατική επιχορήγηση 3,7 εκατομμυρίων λιρών (4,35 εκατομμύρια δολάρια) του Ηνωμένου Βασιλείου, στοχεύει να προσλάβει τουλάχιστον 500 συμμετέχοντες. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί είτε ένα πρόγραμμα 14 ημερών tecovirimat δύο φορές την ημέρα είτε ένα εικονικό φάρμακο. Για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου, θα παρακολουθείται ο ρυθμός επούλωσης των βλαβών, ο χρόνος που απαιτείται έως ότου οι ασθενείς δοκιμαστούν αρνητικά για τον ιό και το ποσοστό των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία λόγω επιπλοκών.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά εξαρτάται από το ποσοστό προσλήψεων», δήλωσε ο Sir Peter Horby, Καθηγητής Αναδυόμενων Λοιμώξεων και Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διευθυντής του νέου Ινστιτούτου Πανδημικών Επιστημών.  Νωρίτερα αυτό τον μήνα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι σχεδίαζαν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στη χώρα για να καθορίσουν εάν το tecovirimat θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση των ΗΠΑ για την ευλογιά των πιθήκων.

Η Siga, η οποία πουλά μια από του στόματος και ενδοφλέβια σύνθεση του φαρμάκου, έχει ήδη λάβει παραγγελίες αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων για πόσιμο tecovirimat φέτος.

Εν τω μεταξύ, το μόνο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων – που κατασκευάζεται από τη δανική εταιρεία Bavarian Nordic – είναι σε έλλειψη, ωθώντας τις χώρες να επεκτείνουν τις υπάρχουσες προμήθειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Gilead Sciences θα δώσει 5 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για πόρους ΛΟΑΤΚΙ για την ευλογιά των πιθήκων

Τι να κάνετε εάν κολλήσετε την ευλογιά των πιθήκων - Συμπτώματα, εμβολιασμοί και θεραπείες

Οι οικονομικά κουρασμένες κλινικές σεξουαλικής υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να ανταποκριθούν στην ευλογιά των πιθήκων

Η θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων σε περιορισμένη προσφορά καθώς τα κρούσματα αυξάνονται

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μικροβαρύτητα στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα

Διάστημα: Στη μικροβαρύτητα, 37 πρωτεΐνες έδειξαν ότι τα επίπεδα έκφρασης είχαν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση σε κύτταρα που εκτέθηκαν στην κανονική βαρύτητα της Γης. 

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.