ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έρευνα: Πώς η καραντίνα βοήθησε στη μείωση των πρόωρων γεννήσεων

Έρευνα: Πώς η καραντίνα βοήθησε στη μείωση των πρόωρων γεννήσεων

Έρευνα: Οι πρόωρες γεννήσεις μειώθηκαν κατά τη διάρκεια των lockdown κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας COVID-19.

Οι πρόωρες γεννήσεις μειώθηκαν κατά τη διάρκεια των lockdown κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας COVID-19. Μια πρωτοποριακή μελέτη, η οποία περιελάμβανε μια ομάδα κυρίως χωρών υψηλού εισοδήματος – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Βελγίου, του Καναδά, της Χιλής, της Δανίας και της Ελβετίας – διαπίστωσε ότι υπήρχαν περίπου 4% λιγότεροι πρόωροι τοκετοί από ό,τι θα αναμενόταν την άνοιξη του 2020. Αυτό είναι σχεδόν 50.000 μωρά που δεν γεννήθηκαν νωρίς μόνο σε ένα μήνα, ανέφεραν οι New York Times.

Η επίδραση της καραντίνας

«Πρόκειται για ένα μοναδικό φυσικό πείραμα, όπου ολόκληρος ο κόσμος βίωσε αυτό το αρκετά δραστικό lockdown την ίδια στιγμή», δήλωσε ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, η Meghan Azad, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής και παιδικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα. «Λοιπόν, ήταν μια καλή ευκαιρία να δούμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία μητέρας-παιδιού».

Η μελέτη εμπνεύστηκε από τις παρατηρήσεις γιατρών σε μέρη όπως η Δανία, όπου ο αριθμός των μικρότερων πρόωρων γεννήσεων μειώθηκε κατά 90%, και η Ιρλανδία, όπου οι πρόωρες γεννήσεις μειώθηκαν κατά 75% ή περισσότερο, ανέφεραν οι Times. Οι συγγραφείς μιας ιρλανδικής μελέτης αναρωτήθηκαν εάν το χαμηλότερο στρες, η μειωμένη ατμοσφαιρική ρύπανση ή η έκθεση σε λιγότερους ιούς και βακτηριακές λοιμώξεις σε περιορισμό μπορεί να κάνει μια γυναίκα λιγότερο πιθανό να γεννήσει πρόωρα. Τα αίτια του πρόωρου τοκετού παραμένουν άγνωστα.

Ο Azad αναρωτήθηκε αν οι γιατροί έβλεπαν λιγότερες πρόωρες γεννήσεις εκείνη την άνοιξη επειδή μερικά από αυτά τα μωρά χάθηκαν λόγω θνησιγένειας ή αποβολής, ανέφεραν οι Times. Σύντομα, περισσότεροι από 100 επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του Azad, μελετούσαν αυτό το φαινόμενο. «Ήταν μια τέτοια τρελή στιγμή», είπε. «Ένα σωρό ερευνητές είχαν πολύ χρόνο στα χέρια τους, επειδή τα έργα τους επιβραδύνθηκαν ή τα συνέδριά τους ακυρώθηκαν».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα που κάλυπταν 52 εκατομμύρια γεννήσεις μεταξύ 2015 και 2020. Επικεντρώθηκαν σε σύνολα δεδομένων που κάλυπταν μια ολόκληρη χώρα ή ολόκληρη περιοχή μιας μεγάλης χώρας για να αποφύγουν τα λανθασμένα δεδομένα για μεμονωμένα νοσοκομεία που μπορεί να έχουν λιγότερους πρόωρους τοκετούς λόγω εκτροπών που σχετίζονται με τον COVID , σύμφωνα με τους Times.

Η μελέτη κατέληξε να περιλαμβάνει 18 χώρες υψηλού και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος. Διαπιστώθηκε ότι οι πρόωροι τοκετοί μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 4% τον πρώτο και τον δεύτερο μήνα του lockdown. Καθώς τα lockdown χαλάρωσαν και οι κατευθυντήριες γραμμές για τη χώρα διέφεραν, η πτώση των πρόωρων γεννήσεων εξαφανίστηκε μέχρι τον τέταρτο μήνα της πανδημίας, ανέφεραν οι Times.

Ενώ οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν μικρές αυξήσεις στις θνησιγένειες στη Βραζιλία και τον Καναδά κατά τη διάρκεια ορισμένων μηνών, δεν ήταν αρκετό για να εξηγηθεί η συνολική μείωση των πρόωρων τοκετών, είπε ο Azad. «Τα αίτια του πρόωρου τοκετού ήταν τόσο άγνωστα, παρά τις σημαντικές προσπάθειες», είπε η Δρ Ντενίζ Τζέιμισον, μαιευτήρας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Έμορι στην Ατλάντα, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Νομίζω ότι οποιαδήποτε μείωση στον πρόωρο τοκετό είναι αξιοσημείωτη και σημαντική», είπε ο Jamieson. «Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσουμε πραγματικά το γιατί». Αυτή η απάντηση μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με τις περιστάσεις ενός ατόμου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πολλά είναι ακόμα άγνωστα.

«Ακόμη και αν υπάρχουν 52 εκατομμύρια γεννήσεις στη μελέτη, δεν πρόκειται να απαντήσει αμέσως σε όλες τις ερωτήσεις», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Δρ Roy Philip, νεογνολόγος στο Πανεπιστημιακό Μαιευτήριο του Limerick, στην Ιρλανδία. «Αλλά τουλάχιστον αυτό θα πρέπει να ωθήσει τους ανθρώπους να δουν πιο προσεκτικά τι είναι ιδανικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Σε ένα παράδειγμα που αναφέρουν οι Times, η δικηγόρος της Μασαχουσέτης, Ελίζαμπεθ Ντέκερ, παράτησε τη δουλειά της για να μείνει σπίτι κατά το τελευταίο τρίμηνο της αγχωτικής δεύτερης εγκυμοσύνης της. Ενώ το πρώτο της παιδί γεννήθηκε πρόωρα, αυτό το δεύτερο μωρό γεννήθηκε μια εβδομάδα μετά την ημερομηνία τοκετού, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Ντέκερ είχε περάσει εκείνο το τελευταίο τρίμηνο κατά τη διάρκεια του lockdown ξεκουραζόμενη και κοιμόταν καθώς ο σύζυγός της δίδασκε στο σχολείο στο διαδίκτυο και φρόντιζε το μικρό τους. «Μπορούσα πραγματικά να μην κάνω τίποτα τους τελευταίους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης μου», είπε η Decker, 36 ετών, η οποία σημείωσε ότι η αρτηριακή της πίεση δεν αυξήθηκε παρά μόνο μια εβδομάδα μετά την ημερομηνία τοκετού του μωρού της.

Αν και η Azad είπε ότι θα ήθελε να είχε μελετήσει τους λόγους αυτής της πτώσης στις πρόωρες γεννήσεις, δεν είχε χρηματοδότηση για να συνεχίσει και άλλα έργα που αναβλήθηκαν νωρίς στην πανδημία ανέλαβαν, ανέφεραν οι Times. Την άνοιξη του 2020, οι άνθρωποι είχαν «αυτή τη διακαή επιθυμία να κάνουν κάτι, είτε για να βοηθήσουν την πανδημία είτε να κάνουν κάτι από αυτήν», είπε ο Azad. «Δεν έχουμε όλοι πια αυτόν τον επιπλέον χρόνο», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μωρό που γεννήθηκε με δόντια. Πρέπει να Ανησυχείτε;

Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το χαμηλό βάρος γέννησης

Κίνα: Ισχυρότερες πολιτικές με επίκεντρο την οικογένεια

Η Κίνα επιδιώκει τολμηρά βήματα για να αυξήσει το ποσοστό γεννήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μην συνδυάζετε ποτέ αυτές τις τροφές με λεμόνι

Ανάμειξη λεμόνι: Το λεμόνι είναι ένα πολύ μοναδικό συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά στα νοικοκυριά. Χρησιμοποιείται σε γλυκιά σόδα λάιμ, κάρυ κοτόπουλου, γιουβαρλάκια και άλλα νόστιμα παρασκευάσματα.

Οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες από άλλες να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές

Ο συνηθέστερος λόγος που αναφέρθηκε για τη μη συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές ήταν ο φόβος των παρενεργειών (25,6%). Άλλοι λόγοι ήταν η ανησυχία ότι το φάρμακο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, η έλλειψη ενημέρωσης για τις τοποθεσίες των δοκιμών, η δυσπιστία προς τους γιατρούς ή/και τις φαρμακευτικές εταιρείες και η ανησυχία για τη χρονική δέσμευση.

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο;

Κοτόπουλο: Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων και εστιάζοντας στο σχολαστικό μαγείρεμα, μπορείτε να απολαύσετε το κοτόπουλο που είναι ασφαλές για κατανάλωση χωρίς να χρειάζεται να το πλύνετε πριν το μαγείρεμα.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.