ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έρευνα: Καινούργια αποκάλυψη για την χρόνια νεφρική νόσο

Έρευνα: Καινούργια αποκάλυψη για την χρόνια νεφρική νόσο

Έρευνα: Οι αυτοαναφερόμενες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά υγείας μπορούν να προβλέψουν την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (CKD).

Οι αυτοαναφερόμενες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά υγείας μπορούν να προβλέψουν την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (CKD), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου του Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Χρόνια νεφρικής νόσος

Η Ariana J. Noel, M.D., από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα στον Καναδά, και οι συνεργάτες της ανέπτυξαν και επικύρωσαν μια εξίσωση πρόβλεψης βασισμένη σε έρευνες για τον εντοπισμό ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο για περιστατικό ΧΝΝ. Τα δεδομένα ελήφθησαν από 22.200 ενήλικες με εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης (eGFR) ≥70 mL/min/1,73 m2 που ολοκλήρωσαν μια ολοκληρωμένη έρευνα για την υγεία του γενικού πληθυσμού μεταξύ 2000 και 2015. Δημογραφικά στοιχεία, συννοσηρότητες, παράγοντες τρόπου ζωής, διατροφή και διάθεση συμπεριλήφθηκαν εξισώσεις πρόβλεψης. Μοντέλα με και χωρίς βασικό eGFR προέκυψαν και επικυρώθηκαν εξωτερικά σε 15.522 συμμετέχοντες από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κύρια έκβαση ήταν η νεοεμφανιζόμενη ΧΝΝ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 4,2 ετών, εμφανίστηκε νέα ΚΝΝ σε 1.981 συμμετέχοντες (9 τοις εκατό). Στα τελικά μοντέλα συμπεριλήφθηκαν παράγοντες του τρόπου ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ, σωματική δραστηριότητα) και συνυπάρχουσες ασθένειες (διαβήτης, υπέρταση, καρκίνος). Για άτομα με και χωρίς βασική μέτρηση eGFR, το μοντέλο ήταν διακριτικό (στατιστική C πενταετίας, 83,5 και 81,0, αντίστοιχα) και ήταν καλά βαθμονομημένο. Η πενταετής στατιστική C ήταν 78,1 και 66,0 σε εξωτερική επικύρωση με και χωρίς eGFR βάσης, αντίστοιχα, και διατήρησε τη βαθμονόμηση.

«Η εξίσωσή μας έδειξε εξαιρετική διάκριση και βαθμονόμηση και μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο που αντιμετωπίζει ο ασθενής για τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης για τη ΧΝΝ», γράφουν οι συγγραφείς. Αρκετοί συγγραφείς αποκάλυψαν οικονομικούς δεσμούς με τη βιοφαρμακευτική βιομηχανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ρόλος της ζάχαρης στην πολυκυστική νεφρική νόσο

Οι βραδινές θερμές πηγές μειώνουν τα κρούσματα υπέρτασης σε ηλικιωμένους Ιάπωνες ενήλικες

Πώς επηρεάζει η υπέρταση την καρδιά;

Η κετογονική δίαιτα προσφέρει θετικά αποτελέσματα σε όσους πάσχουν από νεφρική νόσο.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές πρέπει να περιορίσετε για υγιή καρδιά;

Υψηλή χοληστερόλη: Με τη σωστή διατροφή και τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την υψηλή χοληστερόλη και να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.