Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Υπολογισμός Θερμίδες: Μύθοι & Αλήθειες για την απώλεια βάρους

Υπολογισμός Θερμίδες: Μύθοι & Αλήθειες για την απώλεια βάρους

Και οι δύο ομάδες έχασαν περίπου την ίδια ποσότητα βάρους, και αυτό που είχαν κοινό ήταν μια διατροφή με φυσικές τροφές ολικής άλεσης, όχι επεξεργασμένα τρόφιμα. Συνεπώς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι αυτή που λειτουργεί για εσάς.

Υπολογισμός Θερμίδες: Πόσο ακριβής είναι ο υπολογισμός των θερμίδων που κάνουμε μέσα στη μέρα; Έχει σημασία η ποιότητα του τροφίμου ως προς την απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Είναι πολλοί εκείνοι που τις μετρούν, τις μειώνουν και τις προσθέτουν στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Αλλά όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους, στην πραγματικότητα υπάρχει ακόμη μεγάλη σύγχυση σχετικά με την καταμέτρηση των θερμίδων. Αποδεικνύεται ότι πολλές από τις πιο κοινές πεποιθήσεις σχετικά με το θέμα είναι στην πραγματικότητα απλώς μύθοι. Ακολουθούν ορισμένοι κοινοί μύθοι για την καταμέτρηση θερμίδων – καθώς και τα επιστημονικά στοιχεία που τους καταρρίπτουν, απευθείας από τους ειδικούς.

6 διαδεδομένοι μύθοι για τις θερμίδες που καταρρίπτονται

  1. Όλες οι θερμίδες είναι ίδιες

Πολλοί πιστεύουν ότι εφόσον τηρούν έναν συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων την ημέρα, τρώνε υγιεινά. Αυτός ο μύθος μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην κατανάλωση μιας ισορροπημένης, θρεπτικής διατροφής.

Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε 100 θερμίδες σολομού με 100 θερμίδες αναψυκτικού. Ο σολομός είναι γεμάτος με ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και της πρωτεΐνης – ένας λόγος για τον οποίο η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωσή του 2 φορές την εβδομάδα. Με το αναψυκτικό, συμβαίνει το αντίθετο – αυτές οι θερμίδες εργάζονται εναντίον μας. Δεν στερούνται μόνο θρεπτικών συστατικών, αλλά είναι επίσης γεμάτες ζάχαρη και η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, όπως δείχνουν παλαιότερες έρευνες. Είναι εντελώς λάθος να πιστεύουμε ότι όλες οι θερμίδες είναι ίδιες.

  1. Οι ετικέτες θερμίδων στα προϊόντα είναι 100% ακριβείς

Αυτό που βλέπουμε δεν είναι απαραίτητα αυτό που ψωνίζουμε, όταν πρόκειται για τις πληροφορίες θερμίδων στις διατροφικές ετικέτες. Υπάρχει ένα νομικό περιθώριο για τους κατασκευαστές. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το νόμο, οι κατασκευαστές τροφίμων μπορούν να απέχουν έως και 20% από την πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Αυτό σημαίνει ότι ένα προϊόν που καταναλώνουμε και πιστεύουμε ότι έχει 200 θερμίδες μπορεί στην πραγματικότητα να έχει έως και 240 θερμίδες. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity διερεύνησε την ακρίβεια των διατροφικών ετικετών και διαπίστωσε ότι τα προσυσκευασμένα έτοιμα γεύματα είχαν κατά μέσο όρο 8% περισσότερες θερμίδες από όσες ισχυρίζονταν οι ετικέτες τους. Αυτό μπορεί να αθροιστεί.

  1. Αν κόψουμε 3.500 θερμίδες, χάνουμε 1 κιλό

Αυτή είναι μια μεγάλη υπεραπλούστευση της επιστήμης των θερμίδων και απέχει πολύ από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η απώλεια βάρους στην πραγματική ζωή. Το συνολικό μέγεθος του σώματος, η γενετική, ο ύπνος και το άγχος μπορούν να περιπλέξουν αυτόν τον γενικό κανόνα. Καθώς ένα σώμα χάνει βάρος, η ποσότητα θερμίδων που χρειάζεται για να διατηρήσει αυτό το βάρος, μειώνεται.

Τα μαθηματικά 3.500 θερμίδες = 1 κιλό απλά δεν το λαμβάνουν υπόψη αυτό. Ούτε λαμβάνουν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως το φύλο, την αλλαγή των συνηθειών διατροφής και άσκησης και την έλλειψη αυτοελέγχου. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι κάθε μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά 10 θερμίδες ημερησίως οδηγεί τελικά σε απώλεια ενός κιλού, αλλά μπορεί να χρειαστούν 3 χρόνια για να φτάσουμε εκεί. Αυτός ο κανόνας δεν είναι τόσο ελκυστικός για τους διαιτολόγους όσο ο κανόνας των 3.500 θερμίδων, αλλά είναι πιο ακριβής.

  1. Το σώμα μας απορροφά κάθε θερμίδα από την τροφή

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του αριθμού των θερμίδων που περιέχει ένα δεδομένο τρόφιμο και του αριθμού των θερμίδων που απορροφά το κάθε σώμα από το συγκεκριμένο τρόφιμο. Ο αριθμός των θερμίδων που μπορούμε να αφομοιώσουμε μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου μας, σύμφωνα με έρευνες, μεταξύ άλλων.

Σε μια άλλη προηγούμενη μελέτη, ερευνητές από το Χάρβαρντ ανακάλυψαν μάλιστα ότι ο αριθμός των θερμίδων μπορεί να διαφέρει μεταξύ ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων. Και έπειτα υπάρχει και η επίδραση των φυτικών ινών. Επειδή ο οργανισμός μας δεν απορροφά τις φυτικές ίνες (είναι το δύσπεπτο μέρος των φυτών), η ποσότητα που περιέχει ένα τρόφιμο μπορεί επίσης να επηρεάσει τις θερμίδες που πραγματικά λαμβάνουμε. Μια μικρή μελέτη σε 18 άτομα, η οποία δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι τα αμύγδαλα περιέχουν περισσότερες θερμίδες από όσες συνεισφέρουν στη διατροφή ενός ατόμου. Τα αμύγδαλα, ειδικότερα, αποτελούν πηγή πρεβιοτικών ινών, τις οποίες δεν απορροφούμε, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες.

  1. Η ένδειξη «θερμίδες που κάψατε» στο διάδρομο ή στο smartwatch μας είναι ακριβής

Είναι πολλοί εκείνοι που βασίζονται εξ ολοκλήρου στις ενδείξεις αυτές στον εξοπλισμό άσκησης και στους fitness trackers. Είναι πολύ συνηθισμένο οι άνθρωποι να αποφασίζουν να καταναλώσουν ένα επιπλέον σνακ ή γλυκό με βάση έναν αριθμό που τους παρέχει η συσκευή τους. Όμως, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2017 στο Journal of Personalized Medicine διαπίστωσε ότι αυτοί οι υπολογισμοί πέφτουν γενικά έξω κατά 27%. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό. Αν υπερεκτιμάμε τις θερμίδες που καίμε τόσο έντονα, αυτό μπορεί όχι μόνο να καταστήσει αδύνατη την απώλεια βάρους, αλλά και να οδηγήσει σε αύξηση.

  1. Η καταμέτρηση των θερμίδων είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους

Είναι η καταμέτρηση θερμίδων ένας χρήσιμος οδηγός για την απώλεια βάρους; Σίγουρα. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε ότι δεν θα χάσετε ποτέ τα περιττά κιλά αν δεν μπορείτε να δεσμευτείτε να παρακολουθείτε κάθε θερμίδα – ειδικά όταν οι έρευνες δείχνουν το αντίθετο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 στο Perspectives on Psychological Science κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να μην είναι το χρυσό εισιτήριο για την απώλεια βάρους που οι άνθρωποι υποθέτουν ότι θα είναι.

Και μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 στο JAMA διαπίστωσε ότι άλλες διατροφικές αλλαγές, για παράδειγμα η εξάλειψη των επεξεργασμένων τροφίμων, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη σχεδιάστηκε για να διαπιστωθεί αν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων ή χαμηλών λιπαρών ήταν καλύτερη για την απώλεια βάρους. Καμία από τις δύο ομάδες δεν μετρούσε θερμίδες, αλλά τους δόθηκαν διατροφικές συμβουλές. Και οι δύο ομάδες έχασαν περίπου την ίδια ποσότητα βάρους, και αυτό που είχαν κοινό ήταν μια διατροφή με φυσικές τροφές ολικής άλεσης, όχι επεξεργασμένα τρόφιμα. Συνεπώς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι αυτή που λειτουργεί για εσάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Υγιεινά σνακ για όλη την οικογένεια εν μέσω πανδημίας

Πώς να ενισχύσετε το μεταβολικό ρυθμό σας

Περπάτημα: Για καλύτερη υγεία και ευεξία

Διατροφή : Βήματα για υγιή οργανισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατανόηση της διαταραχής αποπροσωποποίησης με τα συμπτώματα, τις αιτίες και την θεραπεία

Αποπροσωποποίηση: Η διαταραχή αποπροσωποποίησης (DPD) είναι μια διασπαστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επίμονα ή επαναλαμβανόμενα αισθήματα αποκόλλησης από τις δικές του σκέψεις, συναισθήματα και αισθήσεις

Κατανόηση και διαχείριση της φυσιολογικής πολυνευροπάθειας

Φυσιολογική πολυνευροπάθεια: : Η Φυσιολογική Πολυνευροπάθεια είναι μια σπάνια, αλλά σοβαρή αυτοάνοση διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται καταλάθος στους περιφερικούς νεύρους.

Μια εξουθενωτική και σύνθετη διαταραχή το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS), επίσης γνωστό ως Μυαλγική Εγκεφαλομυελίτιδα (ΜΕ), είναι μια σοβαρή, μακροχρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση που δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση και μειώνει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες

Η σπάνια διαταραχή της «Ωραίας Κοιμωμένης»

Σύνδρομο Kleine-Levin: Το σύνδρομο Kleine-Levin (KLS), γνωστό και ως σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης, είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερβολικής υπνηλίας (υπερυπνία), γνωστικές διαταραχές και αλλαγές συμπεριφοράς

Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη της υπογλυκαιμίας 

Yπογλυκαιμία ορισμός: Η θεραπεία της υπογλυκαιμίας περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας πηγής ζάχαρης ταχείας δράσης, όπως τα δισκία γλυκόζης ή ένα ζαχαρούχο ποτό. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου ένα άτομο δεν μπορεί να φάει ή να πιει, μπορεί να χρειαστεί ένεση γλυκαγόνης.

Κατανόηση της πλασματικής διαταραχής που επιβάλλει στον εαυτό του ο ασθενής

Σύνδρομο Munchausen: Το σύνδρομο Munchausen, επίσημα γνωστό ως πλασματική διαταραχή που επιβάλλεται στον εαυτό, είναι μια ψυχιατρική κατάσταση όπου ένα άτομο σκόπιμα προσποιείται, υπερβάλλει ή προκαλεί σωματικά ή ψυχολογικά συμπτώματα από μόνο του

Close Icon