Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Υπογλυκαιμία χωρίς διαβήτη: Πώς προκαλείται η μη διαβητική υπογλυκαιμία;

Υπογλυκαιμία χωρίς διαβήτη: Πώς προκαλείται η μη διαβητική υπογλυκαιμία;

Υπογλυκαιμία χωρίς διαβήτη: Τα αίτια της μη διαβητικής υπογλυκαιμίας ποικίλλουν και είναι πιθανό να παίζουν περισσότερα από ένα.

Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα χωρίς διαβήτη δεν είναι τόσο συχνό όσο η υπογλυκαιμία σε άτομα με διαβήτη. Ωστόσο, η μη διαβητική υπογλυκαιμία μπορεί να εμφανιστεί λόγω ορισμένων ιατρικών καταστάσεων και άλλων αιτιών. Η διάγνωση βασίζεται στα συμπτώματα (όπως πείνα, τρέμουλο και εφίδρωση), τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται τα συμπτώματά σας όταν τρώτε ζάχαρη.

Τι είναι η υπογλυκαιμία;

Η υπογλυκαιμία εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν. Όταν αυτά τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλά (κάτω από 70 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο ή mg/dL) μπορεί να εμφανίσετε:

 • Αστάθεια
 • Ξαφνική εφίδρωση
 • Πείνα
 • Πονοκέφαλο
 • Αλλαγές διάθεσης
 • Γρήγορο καρδιακό παλμό
 • Αλλαγή στην όραση

 

Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η σοβαρή μη διαβητική υπογλυκαιμία μπορεί να είναι επικίνδυνη. Τα σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Τρανταχτές κινήσεις
 • Αδυναμία να φάει ή να πιει κάποιος
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Ομιλία με προβλήματα
 • Θολή ή διπλή όραση
 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Αναισθησία

 

Τι προκαλεί την υπογλυκαιμία

Τα αίτια της μη διαβητικής υπογλυκαιμίας ποικίλλουν και είναι πιθανό να παίζουν περισσότερα από ένα.

Μετά από ένα γεύμα

Η αντιδραστική υπογλυκαιμία εμφανίζεται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση ενός γεύματος. Επίσης γνωστή ως μεταγευματική υπογλυκαιμία, είναι μια κακώς κατανοητή κατάσταση που σχετίζεται με την υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης. Αν και η αιτία της αντιδραστικής υπογλυκαιμίας στους περισσότερους ανθρώπους δεν είναι ξεκάθαρη, μπορεί επίσης να σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο τρόφιμο που φάγατε ή μια παραλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η τροφή κινείται μέσω του πεπτικού σωλήνα.

Ανεπαρκές γεύμα

Είναι πιθανό η διατροφή σας να ευθύνεται για επεισόδια μη διαβητικής υπογλυκαιμίας. Μια ισορροπημένη διατροφή με γεύματα σε σωστή ώρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας στο στόχο. Μια δίαιτα για υπογλυκαιμία μπορεί να βοηθήσει. Δίνει έμφαση στα μικρά γεύματα πιο συχνά (συμπεριλαμβανομένου ενός πολύ σημαντικού πρωινού) με όρια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, καφεΐνη και άλλα. Τα άπαχα κρέατα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και ορισμένα φρούτα είναι υγιεινές επιλογές.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ παρεμβαίνει στη φυσιολογική ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και μπορεί να προκαλέσει υψηλά και χαμηλά επίπεδα που συμβάλλουν στη διαταραχή χρήσης αλκοόλ σε μερικούς ανθρώπους. Εάν παρατηρήσετε ότι είστε πιο ευαίσθητοι στις επιπτώσεις του αλκοόλ από άλλους, μπορεί να αντιμετωπίζετε μια υπογλυκαιμική αντίδραση. Το να λιποθυμήσετε ή να κοιμηθείτε μετά από μερικά ποτά μπορεί να υποδηλώνει υπογλυκαιμία, η οποία μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους στους κινδύνους του ποτού. Το να πίνετε ένα ποτό με το γεύμα και όχι με άδειο στομάχι μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη ορισμένων επιπτώσεων του αλκοόλ στο σάκχαρο του αίματος. Η επιλογή τροφών με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Προβλήματα αδένων

Εκτός από την ινσουλίνη, διάφορες ορμόνες επηρεάζουν τη ρύθμιση της γλυκόζης. Η αυξητική ορμόνη από την υπόφυση και η κορτιζόλη από τα επινεφρίδια βοηθούν στη διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι διαταραχές των επινεφριδίων, όπως η νόσος του Addison, ή οι διαταραχές της υπόφυσης μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία λόγω έλλειψης αυτών των ορμονών που σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα.

Οι ορμονικές αλλαγές στον υποθυρεοειδισμό (χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών) μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτή η επίδραση παρατηρείται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες με υποθυρεοειδισμό και θα πρέπει να παρακολουθείται ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου θεραπείας. Το αυτοάνοσο σύνδρομο ινσουλίνης είναι μια σπάνια κατάσταση όπου το σώμα δημιουργεί αντισώματα που επιτίθενται στην ινσουλίνη. Όταν η ινσουλίνη δέχεται επίθεση, πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρά για να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σύνδρομο Dumping

Η μη διαβητική υπογλυκαιμία μπορεί να προκληθεί από το σύνδρομο Dumping, το οποίο εμφανίζεται σε άτομα των οποίων το πεπτικό σύστημα χειρίζεται πολύ γρήγορα τα τρόφιμα. Συμπτώματα όπως η ναυτία και ο κοιλιακός πόνος μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά μετά το φαγητό ή μερικές ώρες αργότερα σε ορισμένες περιπτώσεις. Το μοτίβο του συνδρόμου Dumping προκαλεί αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης του σώματός σας, οδηγώντας σε υπογλυκαιμία όταν πέφτει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε πρόσφατη βαριατρική χειρουργική συχνά εμφανίζουν υπογλυκαιμία που σχετίζεται με το σύνδρομο ντάμπινγκ.

Τι είναι το ινσουλίνωμα;

Ένας σπάνιος όγκος του παγκρέατος που ονομάζεται ινσουλίνωμα μπορεί να παράγει περισσότερη ινσουλίνη από αυτή που χρειάζεται το σώμα, προκαλώντας υπογλυκαιμία. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι ακριβώς τι προκαλεί την ανάπτυξη ινσουλινωμάτων, αλλά δεν τείνουν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών προσβάλλονται συχνότερα από ινσουλινώματα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σημασία της τακτικής φροντίδας των ματιών για ασθενείς με διαβήτη

Τι τροφές μπορεί να καταναλώνει ένας διαβητικός;

Καταρρίπτοντας τους μύθους της γενετικής προδιάθεσης για τον διαβήτη

6 φοβίες για τον διαβήτη και πώς μπορούν να ξεπεραστούν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτρέψουν την επιληψία, σύμφωνα με μελέτη

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Meador, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνη με τη μείωση του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Στην έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Close Icon