Επιστημονικά Νέα

Ύπνος εγκέφαλος: Πώς ο ύπνος βοηθά στην επεξεργασία των συναισθημάτων;

Ύπνος εγκέφαλος: Πώς ο ύπνος βοηθά στην επεξεργασία των συναισθημάτων;

Ύπνος εγκέφαλος: Στους ανθρώπους, τα υπερβολικά αρνητικά συναισθήματα, όπως οι αντιδράσεις φόβου και οι καταστάσεις άγχους, οδηγούν σε παθολογικές καταστάσεις όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Ερευνητές του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Βέρνης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης εντόπισαν πώς ο εγκέφαλος διαλέγει τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου των ονείρων για να παγιώσει την αποθήκευση των θετικών συναισθημάτων ενώ μειώνει την εδραίωση των αρνητικών. Το έργο διευρύνει τη σημασία του ύπνου στην ψυχική υγεία και προσφέρει το δρόμο για νέες θεραπευτικές στρατηγικές. Ο ύπνος με γρήγορη κίνηση των ματιών (REM ή παράδοξος) είναι μια μοναδική και μυστηριώδης κατάσταση ύπνου κατά την οποία συμβαίνουν τα περισσότερα όνειρα μαζί με έντονο συναισθηματικό περιεχόμενο. Το πώς και γιατί επανενεργοποιούνται αυτά τα συναισθήματα είναι ασαφές. Ο προμετωπιαίος φλοιός ενσωματώνει πολλά από αυτά τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης, αλλά εμφανίζεται παραδόξως ήρεμος κατά τη διάρκεια του ύπνου REM.

“Στόχος μας ήταν να κατανοήσουμε τον υποκείμενο μηχανισμό και τις λειτουργίες ενός τόσο εκπληκτικού φαινομένου”, λέει ο καθηγητής Antoine Adamantidis από το Τμήμα Βιοϊατρικής Έρευνας (DBMR) στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και το Τμήμα Νευρολογίας στο Inselspital, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βέρνη. Η επεξεργασία των συναισθημάτων, ιδιαίτερα η διάκριση μεταξύ κινδύνου και ασφάλειας, είναι κρίσιμη για την επιβίωση των ζώων. Στους ανθρώπους, τα υπερβολικά αρνητικά συναισθήματα, όπως οι αντιδράσεις φόβου και οι καταστάσεις άγχους, οδηγούν σε παθολογικές καταστάσεις όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Στην Ευρώπη, περίπου το 15% του πληθυσμού επηρεάζεται από επίμονο άγχος και σοβαρές ψυχικές ασθένειες. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Αντουάν Αδαμαντίδη παρέχει τώρα πληροφορίες για το πώς ο εγκέφαλος βοηθά στην ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων και στην αποδυνάμωση των έντονα αρνητικών ή τραυματικών συναισθημάτων κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Αυτή η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

Διπλός μηχανισμός

Οι ερευνητές έβαλαν αρχικά τα ποντίκια να αναγνωρίζουν ακουστικά ερεθίσματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και άλλα που συνδέονται με κίνδυνο (αποτρεπτικά ερεθίσματα). Στη συνέχεια, η δραστηριότητα των νευρώνων στον εγκέφαλο ποντικών καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των κύκλων ύπνου-αφύπνισης. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές μπόρεσαν να χαρτογραφήσουν διαφορετικές περιοχές ενός κυττάρου και να προσδιορίσουν πώς μεταμορφώνονται οι συναισθηματικές αναμνήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Οι νευρώνες αποτελούνται από ένα κυτταρικό σώμα (σώμα) που ενσωματώνει πληροφορίες που προέρχονται από τους δενδρίτες (εισόδους) και στέλνει σήματα σε άλλους νευρώνες μέσω των αξόνων τους (εξόδους).

Τα αποτελέσματα που ελήφθησαν έδειξαν ότι τα κυτταρικά σώματα διατηρούνται σιωπηλά ενώ οι δενδρίτες τους ενεργοποιούνται. “Αυτό σημαίνει αποσύνδεση των δύο κυτταρικών διαμερισμάτων, με άλλα λόγια σόμα σε ευρεία ύπνο και δενδρίτες σε πλήρη εγρήγορση”, εξηγεί ο Αδαμαντίδης. Αυτή η αποσύνδεση είναι σημαντική επειδή η ισχυρή δραστηριότητα των δενδριτών επιτρέπει την κωδικοποίηση τόσο των συναισθημάτων κινδύνου όσο και της ασφάλειας, ενώ οι αναστολές του σώμα εμποδίζουν εντελώς την έξοδο του κυκλώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος ευνοεί τη διάκριση της ασφάλειας έναντι του κινδύνου στους δενδρίτες, αλλά εμποδίζει την υπερβολική αντίδραση στο συναίσθημα, ιδίως στον κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συνύπαρξη και των δύο μηχανισμών είναι ευεργετική για τη σταθερότητα και την επιβίωση των οργανισμών: «Αυτός ο αμφίδρομος μηχανισμός είναι απαραίτητος για τη βελτιστοποίηση της διάκρισης μεταξύ επικίνδυνων και ασφαλών σημάτων», λέει ο Mattia Aime από το DBMR, πρώτος συγγραφέας του η μελέτη. Εάν αυτή η διάκριση λείπει στους ανθρώπους και δημιουργούνται υπερβολικές αντιδράσεις φόβου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αγχώδεις διαταραχές. Τα ευρήματα σχετίζονται ιδιαίτερα με παθολογικές καταστάσεις όπως οι διαταραχές μετατραυματικού στρες, στις οποίες το τραύμα είναι υπερβολικά παγιωμένο στον προμετωπιαίο φλοιό, μέρα με τη μέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ανακάλυψη για την ιατρική του ύπνου

Αυτά τα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για καλύτερη κατανόηση της επεξεργασίας των συναισθημάτων κατά τον ύπνο στους ανθρώπους και ανοίγουν νέες προοπτικές για θεραπευτικούς στόχους για τη θεραπεία της δυσπροσαρμοστικής επεξεργασίας τραυματικών αναμνήσεων, όπως οι διαταραχές μετατραυματικού στρες (PTSD) και η πρώιμη εμπέδωσή τους που εξαρτάται από τον ύπνο. Πρόσθετα οξέα ή χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας που μπορεί να εμπλέκουν αυτή τη σωματοδενδριτική αποσύνδεση κατά τη διάρκεια του ύπνου περιλαμβάνουν οξύ και χρόνιο στρες, άγχος, κατάθλιψη, πανικό ή ακόμα και ανηδονία, την αδυναμία να αισθανόμαστε ευχαρίστηση. Η έρευνα για τον ύπνο και η ιατρική του ύπνου αποτελούν εδώ και καιρό το επίκεντρο της έρευνας του Πανεπιστημίου της Βέρνης και του Inselspital, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης. “Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας δεν θα ενδιαφέρουν μόνο τους ασθενείς, αλλά και το ευρύ κοινό”, λέει ο Αδαμαντίδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ποιοτικός ύπνος είναι κλειδί για την απώλεια βάρους

Η κακή ποιότητα ύπνου υπονομεύει το υγιές βάρος

Ο κακός ύπνος συνδέεται με περισσότερες διαταραχές της διάθεσης

Ξεπεράστε το ψυχικό τραύμα που σας έχει δημιουργηθεί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.

Το γενετικό υπόβαθρο των σοβαρών λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο

Σταφυλόκοκκος: Τα άτομα με δύο λειτουργικά αντίγραφα του γονιδίου φαίνεται να είναι υγιή, όσοι δεν έχουν λειτουργικά αντίγραφα έχουν αυτοφλεγμονώδη νόσο και όσοι έχουν ένα λειτουργικό αντίγραφο είναι επιρρεπή σε σοβαρές λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Μασαχουσέτης επιβεβαίωσαν την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων φέτος

Ο τελευταίος Αμερικανός που είχε ευλογιά πιθήκων ήταν κάτοικος του Μέριλαντ που προσβλήθηκε από τον ιό λίγο μετά την επιστροφή του από τη Νιγηρία τον περασμένο Νοέμβριο. Υγειονομικοί υπάλληλοι στο Τέξας επιβεβαίωσαν επίσης ένα κρούσμα τον περασμένο Ιούλιο σε έναν άνδρα που είχε πρόσφατα ταξιδέψει από τη Νιγηρία.