Επιστημονικά Νέα

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Η κατανάλωση τους έχει αυξηθεί επικίνδυνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με 18χρονη μελέτη

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Η κατανάλωση τους έχει αυξηθεί επικίνδυνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με 18χρονη μελέτη

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Δεδομένης της αυξανόμενης πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στις ΗΠΑ και των αυξανόμενων στοιχείων που συνδέουν αυτά τα τρόφιμα με χρόνιες ασθένειες, οι ερευνητές συνιστούν την εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση της κατανάλωσής τους, όπως αναθεωρημένες οδηγίες διατροφής, περιορισμούς στο μάρκετινγκ, αλλαγές στις επισημάνσεις των συσκευασιών και φόρους στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Υποστηρίζουν επίσης προγράμματα και πολιτικές για την αύξηση της διαθεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της προσιτής τιμής των ανεπεξεργαστων τροφίμων, ιδιαίτερα μεταξύ των μειονοτήτων.

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές στο NYU School of Global Public Health. «Η μέση διατροφή των πολιτών στις ΗΠΑ έχει μετατοπιστεί προς μια πιο επεξεργασμένη εκδοχή. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς η κατανάλωση περισσότερων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών», δήλωσε η Filippa Juul, επίκουρη καθηγήτρια και μεταδιδακτορική συνεργάτης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του NYU και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Η υψηλή και αυξανόμενη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στον 21ο αιώνα μπορεί να αποτελέσει βασικό κίνδυνο για την επιδημία της παχυσαρκίας».

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν πρόσθετα και στερούνται σε μεγάλο βαθμό θρεπτικά συστατικά. Προηγούμενες μελέτες από ερευνητές στο NYU School of Global Public Health είχαν διαπιστώσει ότι η υψηλότερη κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις. Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, η Juul και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία διατροφής από σχεδόν 41.000 ενήλικες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή του CDC από το 2001 έως το 2018. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αναφορικά με το τι κατανάλωσαν τις τελευταίες 24 ώρες και οι ερευνητές ταξινόμησαν τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, κρέας και γαλακτοκομικά
  • Επεξεργασμένα συστατικά, όπως ελαιόλαδο, βούτυρο, ζάχαρη και αλάτι
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τυρί, κονσέρβες ψαριών και κονσέρβες φασολιών
  • Υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως κατεψυγμένη πίτσα, σόδα, γρήγορο φαγητό, γλυκά, αλμυρά σνακ, κονσέρβα σούπα και τα περισσότερα δημητριακά πρωινού

 

Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν το ποσοστό των θερμίδων που προερχόταν από κάθε ομάδα τροφίμων. Η κατανάλωση θερμίδων προερχόμενων από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξήθηκε από 53,5 τοις εκατό στην αρχή της μελέτης (2001-2002) σε 57 τοις εκατό στο τέλος της (2017-2018). Η πρόσληψη θερμίδων μέσω έτοιμων φαγητών ή προπαρασκευασμένων γευμάτων αυξήθηκε περισσότερο, ενώ η πρόσληψη ορισμένων τροφίμων και ποτών με προσθήκη ζάχαρης μειώθηκε. Αντίθετα, η κατανάλωση θερμίδων από ολόκληρα τρόφιμα μειώθηκε από 32,7 % σε 27,4 % των θερμίδων.

Οι άνθρωποι σε όλες σχεδόν τις δημογραφικές ομάδες, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, αύξησαν την κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων, με εξαίρεση τους Ισπανούς ενήλικες, που έτρωγαν σημαντικά λιγότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και περισσότερες ολόκληρες τροφές σε σύγκριση με τους μη Ισπανόφωνους λευκούς και μαύρους ενήλικες. Οι απόφοιτοι κολλεγίου έτρωγαν επίσης σημαντικά λιγότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μεγαλύτεροι ενήλικες (ηλικίας 60+ ετών) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων: η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έτρωγε τις λιγότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και τα περισσότερες ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές στην αρχή της μελέτης.

Δεδομένης της αυξανόμενης πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στις ΗΠΑ και των αυξανόμενων στοιχείων που συνδέουν αυτά τα τρόφιμα με χρόνιες ασθένειες, οι ερευνητές συνιστούν την εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση της κατανάλωσής τους, όπως αναθεωρημένες οδηγίες διατροφής, περιορισμούς στο μάρκετινγκ, αλλαγές στις επισημάνσεις των συσκευασιών και φόρους στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Υποστηρίζουν επίσης προγράμματα και πολιτικές για την αύξηση της διαθεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της προσιτής τιμής των ανεπεξεργαστων τροφίμων, ιδιαίτερα μεταξύ των μειονοτήτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

3 αμυλούχες τροφές που καλό είναι να αφαιρέσετε από το πιάτο σας

Καρδιαγγειακά νοσήματα και η σύνδεση τους με την κατανάλωση τηγανητών τροφίμων

Η κλιματική αλλαγή φέρνει αύξηση του σωματικού βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σε fast food των ΗΠΑ εντοπίστηκαν ανησυχητικές ποσότητες φθαλικών ενώσεων

Fast food φθαλικές ενώσεις: Μετά από ανάλυση των συστατικών σε τρόφιμα μεγάλων αλυσίδων fast food στις ΗΠΑ, εντοπίστηκαν φθαλικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται για να μαλακώσει το πλαστικό.

Το μυρμήγκιασμα και ο πόνος στα πόδια μπορεί να συνδέεται με νευροπάθεια των μικρών ινών

Νευροπάθεια: Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Christopher J. Klein, MD, από την Mayo Clinic και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μια πιθανή αιτία είναι τα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας στην περιοχή που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα για υψηλότερα ποσοστά νευροπάθειας των μικρών ινών. Ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος ή ΔΜΣ είναι ένας παράγοντας κινδύνου για διαβήτη και υψηλά τριγλυκερίδια, τα οποία μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε νευροπάθεια, εξήγησε.

Επιστήμονες εντόπισαν γενετικούς παράγοντες σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό κάποιων νέων ενηλίκων

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η «σίγαση» (καταστολή δραστηριότητας) του γονιδίου ADAM9 στα ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων, τα οποία είχαν μολυνθεί προηγουμένως από τον κορωνοϊό, επιβράδυνε τον πολλαπλασιασμό του ιού. Γι' αυτό οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το εν λόγω γονίδιο πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω ως πιθανός στόχος προτεραιότητας για μια νέα θεραπευτική προσέγγιση της Covid-19.

«η ασθένεια του φιλιού» – στην παιδική ή εφηβική ηλικία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ)

Η ΣΚΠ είναι μια απρόβλεπτη ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που κυμαίνεται από σχετικά καλοήθης έως καταστροφική.

Τα e-τσιγάρα δεν βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα-Πιθανότερη η υποτροπή λένε οι ειδικοί

Διακοπή καπνίσματος: Μια νέα ανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και στο UC San Diego Moores Cancer Center αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου—ακόμη σε καθημερινή βάση—δεν βοήθησε τους καπνιστές να σταματήσουν με επιτυχία το τσιγάρο. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του JAMA Network Open, στις 19 Οκτωβρίου 2021.