Επιστημονικά Νέα

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Η κατανάλωση τους έχει αυξηθεί επικίνδυνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με 18χρονη μελέτη

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Η κατανάλωση τους έχει αυξηθεί επικίνδυνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με 18χρονη μελέτη

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Δεδομένης της αυξανόμενης πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στις ΗΠΑ και των αυξανόμενων στοιχείων που συνδέουν αυτά τα τρόφιμα με χρόνιες ασθένειες, οι ερευνητές συνιστούν την εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση της κατανάλωσής τους, όπως αναθεωρημένες οδηγίες διατροφής, περιορισμούς στο μάρκετινγκ, αλλαγές στις επισημάνσεις των συσκευασιών και φόρους στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Υποστηρίζουν επίσης προγράμματα και πολιτικές για την αύξηση της διαθεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της προσιτής τιμής των ανεπεξεργαστων τροφίμων, ιδιαίτερα μεταξύ των μειονοτήτων.

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές στο NYU School of Global Public Health. «Η μέση διατροφή των πολιτών στις ΗΠΑ έχει μετατοπιστεί προς μια πιο επεξεργασμένη εκδοχή. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς η κατανάλωση περισσότερων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών», δήλωσε η Filippa Juul, επίκουρη καθηγήτρια και μεταδιδακτορική συνεργάτης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του NYU και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Η υψηλή και αυξανόμενη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στον 21ο αιώνα μπορεί να αποτελέσει βασικό κίνδυνο για την επιδημία της παχυσαρκίας».

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν πρόσθετα και στερούνται σε μεγάλο βαθμό θρεπτικά συστατικά. Προηγούμενες μελέτες από ερευνητές στο NYU School of Global Public Health είχαν διαπιστώσει ότι η υψηλότερη κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις. Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, η Juul και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία διατροφής από σχεδόν 41.000 ενήλικες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή του CDC από το 2001 έως το 2018. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αναφορικά με το τι κατανάλωσαν τις τελευταίες 24 ώρες και οι ερευνητές ταξινόμησαν τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, κρέας και γαλακτοκομικά
  • Επεξεργασμένα συστατικά, όπως ελαιόλαδο, βούτυρο, ζάχαρη και αλάτι
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τυρί, κονσέρβες ψαριών και κονσέρβες φασολιών
  • Υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως κατεψυγμένη πίτσα, σόδα, γρήγορο φαγητό, γλυκά, αλμυρά σνακ, κονσέρβα σούπα και τα περισσότερα δημητριακά πρωινού

 

Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν το ποσοστό των θερμίδων που προερχόταν από κάθε ομάδα τροφίμων. Η κατανάλωση θερμίδων προερχόμενων από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξήθηκε από 53,5 τοις εκατό στην αρχή της μελέτης (2001-2002) σε 57 τοις εκατό στο τέλος της (2017-2018). Η πρόσληψη θερμίδων μέσω έτοιμων φαγητών ή προπαρασκευασμένων γευμάτων αυξήθηκε περισσότερο, ενώ η πρόσληψη ορισμένων τροφίμων και ποτών με προσθήκη ζάχαρης μειώθηκε. Αντίθετα, η κατανάλωση θερμίδων από ολόκληρα τρόφιμα μειώθηκε από 32,7 % σε 27,4 % των θερμίδων.

Οι άνθρωποι σε όλες σχεδόν τις δημογραφικές ομάδες, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, αύξησαν την κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων, με εξαίρεση τους Ισπανούς ενήλικες, που έτρωγαν σημαντικά λιγότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και περισσότερες ολόκληρες τροφές σε σύγκριση με τους μη Ισπανόφωνους λευκούς και μαύρους ενήλικες. Οι απόφοιτοι κολλεγίου έτρωγαν επίσης σημαντικά λιγότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μεγαλύτεροι ενήλικες (ηλικίας 60+ ετών) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων: η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έτρωγε τις λιγότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και τα περισσότερες ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές στην αρχή της μελέτης.

Δεδομένης της αυξανόμενης πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στις ΗΠΑ και των αυξανόμενων στοιχείων που συνδέουν αυτά τα τρόφιμα με χρόνιες ασθένειες, οι ερευνητές συνιστούν την εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση της κατανάλωσής τους, όπως αναθεωρημένες οδηγίες διατροφής, περιορισμούς στο μάρκετινγκ, αλλαγές στις επισημάνσεις των συσκευασιών και φόρους στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Υποστηρίζουν επίσης προγράμματα και πολιτικές για την αύξηση της διαθεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της προσιτής τιμής των ανεπεξεργαστων τροφίμων, ιδιαίτερα μεταξύ των μειονοτήτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

3 αμυλούχες τροφές που καλό είναι να αφαιρέσετε από το πιάτο σας

Καρδιαγγειακά νοσήματα και η σύνδεση τους με την κατανάλωση τηγανητών τροφίμων

Η κλιματική αλλαγή φέρνει αύξηση του σωματικού βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι παρατεταμένες ώρες εργασίας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Ώρες εργασίας: Οι άνθρωποι που εργάζονται σε διαφορετικές βάρδιες και παρατείνουν τις ώρες εργασίας τους έχουν γίνει πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν τύπο 2 διαβήτης λόγω του τρόπου ζωής τους.

Κνησμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τη νόσο του ήπατος;

Κνησμός εγκυμοσύνη: Η μαιευτική χολόσταση επηρεάζει τη φυσιολογική ροή της χολής, ενός πεπτικού υγρού που παράγεται από το ήπαρ, οδηγώντας σε ορμονικές αλλαγές και υπάρχουν υποψίες ότι συγκεκριμένες πρωτεΐνες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη παίζουν κάποιο ρόλο. 

Μπορούν η βιταμίνη D και τα συμπληρώματα ασβεστίου να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια οργάνων;

Γυναίκες καρδιά: Τα συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου χρησιμοποιούνται συνήθως για την υποστήριξη της υγείας των οστών και την πρόληψη καταστάσεων όπως η οστεοπόρωση.

Μελέτη αποκαλύπτει τη σχέση μεταξύ αυτών των λειτουργιών του εγκεφάλου

Νευροεκφυλιστικές Ασθένειες: Νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) και ο μετωποκροταφικός λοβιακός εκφυλισμός (FTLD) θέτουν σημαντικές προκλήσεις τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ερευνητές.