Επιστημονικά Νέα

Υγεία καρδιάς: Πόσο και πώς κινδυνεύει η καρδιά από την δυσανεξία;

Υγεία καρδιάς: Πόσο και πώς κινδυνεύει η καρδιά από την δυσανεξία;

Υγεία καρδιάς: Οι ερευνητές αναφέρουν ότι άτομα με δυσανεξία κυρίως στη λακτόζη αλλά και σε άλλα κοινά αλλεργιογόνα μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Όλα όσα αποκαλύπτει νέα μελέτη για την καρδιά και την απειλητική της σχέση με τη δυσανεξία.  Προηγούμενες μελέτες  είχαν αποκαλύψει ότι ορισμένες τροφικές αλλεργίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την καρδιά, αλλά η τροφική δυσανεξία δεν είχε συσχετιστεί με τέτοιο κίνδυνο. Σε νέα μελέτη, οι ερευνητές αναφέρουν ότι άτομα με δυσανεξία κυρίως στη λακτόζη αλλά και σε άλλα κοινά αλλεργιογόνα μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

 

Η μελέτη

Συνολικά οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.374 συμμετέχοντες για πάνω από μια δεκαετία με σκοπό να διευκρινιστεί αν η δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα θα μπορούσε να έχει σχέση με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 45 έως 84 ετών και δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης. Ύστερα από μέτρηση των τροφικών δυσανεξιών και αλλεργιών των συμμετεχόντων καθώς και εργαστηριακές δοκιμές, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η δυσανεξία σε τουλάχιστον ένα τρόφιμο συσχετίστηκε σημαντικά με καρδιαγγειακή θνησιμότητα.

Χαρακτηριστικά, κατά την περίοδο της μελέτης, υπήρξαν 285 θάνατοι που σχετίζονταν με καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ερευνητές μάλιστα επεσήμαναν ότι ο αυξημένος αυτός κίνδυνος θα μπορούσε να είναι συγκρίσιμος με τους κινδύνους στους οποίους θέτει ένα άτομο το κάπνισμα, ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη δυσανεξία

Η τροφική δυσανεξία συχνά συγχέεται με την τροφική αλλεργία. Η βασική διαφορά τους όμως είναι ότι μια αλλεργία σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντίθετα, η δυσανεξία αφορά το πεπτικό σύστημα. Μια ακόμα σημαντική διαφορά είναι ότι οι αλλεργίες μπορεί να είναι άμεσα απειλητικές για τη ζωή. Η δυσανεξία από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία με συμπτώματα όπως:

 • Αέρια.
 • Φούσκωμα.
 • Ναυτία.
 • Διάρροια.
 • Κράμπες.
 • Δυσκοιλιότητα.

 

Μερικές από τις πιο κοινές τροφές που προκαλούν δυσανεξία περιλαμβάνουν:

 • Γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα γαλακτοκομικά λόγω της λακτόζης που περιέχουν προκαλούν συχνά δυσανεξία. Η ευαισθησία των ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, γι’ αυτό και η προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών είναι διαφορετική ανάλογα με την περίπτωση.
 • Αλεύρι: Η γλουτένη που βρίσκεται στα σιτηρά, είναι μια από τις τροφές που μπορεί να προκαλέσει τροφική δυσανεξία.
 • Μακαρόνια: Τα μακαρόνια επίσης περιέχουν γλουτένη. Ωστόσο, πλέον υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά ζυμαρικά μα και πολλά άλλα προϊόντα χωρίς γλουτένη.

 • Σαλάμι: Με την κατανάλωση αλλαντικών υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να προκληθεί δυσανεξία εξαιτίας των συντηρητικών που περιέχουν.
 • Τυρί κρέμα: Η κατανάλωση του τυριού κρέμα περιέχει επίσης λακτόζη η οποία, όπως αναφέραμε, μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία.
 • Έτοιμες σάλτσες: Οι έτοιμες σάλτσες συχνά περιέχουν συντηρητικά και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν δυσανεξία

 

.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η παρουσία υγιών κυττάρων βοηθά τον καρκίνο να αντισταθεί στη θεραπεία;

Η έκθεση σε φυτοφάρμακα συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον μέσω αλλαγών στο μικροβίωμα του εντέρου

Τρόφιμα που βελτιώνουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς

Σκλήρυνση κατά πλάκας - Νέα μελέτη επισημαίνει πέντε προειδοποιητικά σημάδια της νόσου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε πραγματικά

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει πιο δύσκολη την απόλαυση της ζωής. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι χρόνοι του ύπνου των ανθρώπων να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τι επανενεργοποιεί τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα;

Επειδή οι μεταστάσεις προκαλούν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι καλύτερες γνώσεις σχετικά με τον λήθαργο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη θεραπεία.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου;

Καρκίνος: Η συνεχής έρευνα για τα αίτια, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη μείωση των επιπτώσεων αυτής της καταστροφικής ασθένειας στα άτομα και την κοινωνία στο σύνολό της.

Υπέρηχος Χαμηλής Έντασης: Μη επεμβατκός και αποτελεσματικός τρόπος στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου

"Το γεγονός ότι αντιμετωπίζει μια από τις πιο εξουθενωτικές ασθένειες, τον χρόνιο πόνο, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα σε αυτό το σημαντικό αναδυόμενο πεδίο της βιοϊατρικής έρευνας και παρέχει ελπίδα για καλύτερες θεραπείες που μπορεί να αποφύγουν τις δυσμενείς επιπτώσεις πολλών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του πόνου." είπε ο Friedlander.