Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Υγεία καρδιάς: Πόσο και πώς κινδυνεύει η καρδιά από την δυσανεξία;

Υγεία καρδιάς: Πόσο και πώς κινδυνεύει η καρδιά από την δυσανεξία;

Υγεία καρδιάς: Οι ερευνητές αναφέρουν ότι άτομα με δυσανεξία κυρίως στη λακτόζη αλλά και σε άλλα κοινά αλλεργιογόνα μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.


Όλα όσα αποκαλύπτει νέα μελέτη για την καρδιά και την απειλητική της σχέση με τη δυσανεξία.  Προηγούμενες μελέτες  είχαν αποκαλύψει ότι ορισμένες τροφικές αλλεργίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την καρδιά, αλλά η τροφική δυσανεξία δεν είχε συσχετιστεί με τέτοιο κίνδυνο. Σε νέα μελέτη, οι ερευνητές αναφέρουν ότι άτομα με δυσανεξία κυρίως στη λακτόζη αλλά και σε άλλα κοινά αλλεργιογόνα μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

 

Η μελέτη

Συνολικά οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.374 συμμετέχοντες για πάνω από μια δεκαετία με σκοπό να διευκρινιστεί αν η δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα θα μπορούσε να έχει σχέση με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 45 έως 84 ετών και δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης. Ύστερα από μέτρηση των τροφικών δυσανεξιών και αλλεργιών των συμμετεχόντων καθώς και εργαστηριακές δοκιμές, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η δυσανεξία σε τουλάχιστον ένα τρόφιμο συσχετίστηκε σημαντικά με καρδιαγγειακή θνησιμότητα.

Χαρακτηριστικά, κατά την περίοδο της μελέτης, υπήρξαν 285 θάνατοι που σχετίζονταν με καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ερευνητές μάλιστα επεσήμαναν ότι ο αυξημένος αυτός κίνδυνος θα μπορούσε να είναι συγκρίσιμος με τους κινδύνους στους οποίους θέτει ένα άτομο το κάπνισμα, ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη δυσανεξία

Η τροφική δυσανεξία συχνά συγχέεται με την τροφική αλλεργία. Η βασική διαφορά τους όμως είναι ότι μια αλλεργία σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντίθετα, η δυσανεξία αφορά το πεπτικό σύστημα. Μια ακόμα σημαντική διαφορά είναι ότι οι αλλεργίες μπορεί να είναι άμεσα απειλητικές για τη ζωή. Η δυσανεξία από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία με συμπτώματα όπως:

  • Αέρια.
  • Φούσκωμα.
  • Ναυτία.
  • Διάρροια.
  • Κράμπες.
  • Δυσκοιλιότητα.

 

Μερικές από τις πιο κοινές τροφές που προκαλούν δυσανεξία περιλαμβάνουν:

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα γαλακτοκομικά λόγω της λακτόζης που περιέχουν προκαλούν συχνά δυσανεξία. Η ευαισθησία των ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, γι’ αυτό και η προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών είναι διαφορετική ανάλογα με την περίπτωση.
  • Αλεύρι: Η γλουτένη που βρίσκεται στα σιτηρά, είναι μια από τις τροφές που μπορεί να προκαλέσει τροφική δυσανεξία.
  • Μακαρόνια: Τα μακαρόνια επίσης περιέχουν γλουτένη. Ωστόσο, πλέον υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά ζυμαρικά μα και πολλά άλλα προϊόντα χωρίς γλουτένη.

  • Σαλάμι: Με την κατανάλωση αλλαντικών υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να προκληθεί δυσανεξία εξαιτίας των συντηρητικών που περιέχουν.
  • Τυρί κρέμα: Η κατανάλωση του τυριού κρέμα περιέχει επίσης λακτόζη η οποία, όπως αναφέραμε, μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία.
  • Έτοιμες σάλτσες: Οι έτοιμες σάλτσες συχνά περιέχουν συντηρητικά και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν δυσανεξία

 

.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η παρουσία υγιών κυττάρων βοηθά τον καρκίνο να αντισταθεί στη θεραπεία;

Η έκθεση σε φυτοφάρμακα συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον μέσω αλλαγών στο μικροβίωμα του εντέρου

Τρόφιμα που βελτιώνουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς

Σκλήρυνση κατά πλάκας - Νέα μελέτη επισημαίνει πέντε προειδοποιητικά σημάδια της νόσου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι μια υγιής ποσότητα ύπνου;

Τα άτομα που κοιμόντουσαν πιο κοντά στους κανόνες του δικού τους πολιτισμού για τη διάρκεια του ύπνου έτειναν να έχουν καλύτερη συνολική υγεία.

Η ΔΕΠΥ συνδέεται με μεγαλύτερης διάρκειας ανάρρωση από διάσειση

ΔΕΠΥ: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αθλητές με ΔΕΠΥ χρειάστηκαν κατά μέσο όρο σχεδόν 13 ημέρες για να επιστρέψουν στην τάξη - περίπου δύο ημέρες περισσότερο από τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν ΔΕΠΥ.

31 νέοι δείκτες επιβεβαιώνουν τον ρόλο του μικροβιώματος στον αυτισμό

Οι πρόσφατες μελέτες ανέδειξαν 31 νέους δείκτες που σχετίζονται με το μικροβίωμα και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτες για το φάσμα αυτισμού. Αυτοί οι δείκτες περιλαμβάνουν συγκεκριμένα είδη βακτηρίων, μεταβολίτες και μοριακούς δείκτες που διαφοροποιούν άτομα με αυτισμό από υγιή άτομα.

Aspergillus: Ο «αόρατος» μύκητας που απειλεί ανθρώπους

Η ασπεργίλλωση μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Η πιο κοινή είναι η πνευμονική μορφή, που χαρακτηρίζεται από πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Σε προχωρημένα στάδια, ο μύκητας μπορεί να επεκταθεί σε άλλους ιστούς και όργανα, προκαλώντας διαταραχές σε όλο το σώμα.

Ο ρόλος της οικογένειας

Σχιζοφρένεια: Η οικογένεια παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία και στη διαχείριση της σχιζοφρένειας. Αν και η ασθένεια επηρεάζει άμεσα το άτομο που τη βιώνει, επηρεάζει επίσης βαθιά και τους γύρω του – γι’ αυτό η στήριξη

Γιατί είναι απαραίτητη η μείωση του νατρίου στην διατροφή μας;

Νάτριο: Κάνοντας απλές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, μπορούμε να προστατεύσουμε την καρδιά μας, να μειώσουμε την αρτηριακή μας πίεση και να ζήσουμε μια πιο υγιεινή ζωή χωρίς να στερήσουμε τη γεύση.

Τι είναι αυτό που πιθανώς δεν γνωρίζετε

Διπολική Διαταραχή: Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχιατρική κατάσταση που επηρεάζει τη διάθεση και τη συμπεριφορά ενός ατόμου, προκαλώντας μεγάλες αλλαγές στη διάθεση, από υπερβολική ευφορία (μανία) έως κατάθλιψη

Οι πιο συχνοί μύθοι για τον καρκίνο του μαστού

Καρκίνος Μαστού: Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου, αλλά γύρω του υπάρχουν πολλοί μύθοι που δημιουργούν παρανοήσεις και ανησυχία. Εδώ είναι μερικοί από τους πιο κοινούς μύθους για τον καρκίνο

Close Icon