Διατροφή

Τροφικές αλλεργίες: Γενετικός βιοδείκτης προβλέπει τη σοβαρότητα της τροφικής αλλεργίας

Τροφικές αλλεργίες: Γενετικός βιοδείκτης προβλέπει τη σοβαρότητα της τροφικής αλλεργίας

Τροφικές αλλεργίες: Εάν ανιχνευθεί ο βιοδείκτης, θα μπορούσε να παρέχει πληροφορίες για την κατανόηση ότι το παιδί διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή αντίδραση ή αναφυλαξία.

Οι τροφικές αλλεργίες έχουν γίνει πιο συχνές από πριν και επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων ή εύκολα προσβάσιμων κλινικών βιοδεικτών που διακρίνουν τους ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών αλλεργιών από τα ηπιότερα συμπτώματα. Τώρα, για πρώτη φορά, οι ερευνητές βρήκαν έναν γενετικό βιοδείκτη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη της σοβαρότητας των αντιδράσεων τροφικής αλλεργίας.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, η παρουσία μιας ενζυμικής ισομορφής που ονομάζεται α-τρυπτάση, η οποία κωδικοποιείται από το συγκεκριμένο γονίδιο που ονομάζεται TPSAB1, σχετίζεται με αυξημένο επιπολασμό αναφυλαξίας, η οποία αναφέρεται σε σοβαρή αντίδραση σε τρόφιμα, σε σύγκριση με άτομα χωρίς α-τρυπτάση, αναφέρει το Science Daily. Η τρυπτάση βρίσκεται κυρίως στα μαστοκύτταρα, τα οποία είναι λευκά αιμοσφαίρια που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια αλλεργικών αντιδράσεων.

Η αναφυλαξία μπορεί να είναι μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση. Εάν η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου πέσει σημαντικά κατά τη διάρκεια της αναφυλαξίας ή οι αεραγωγοί του κλείνουν σημαντικά, ώστε να μην μπορούν να πάρουν αρκετό οξυγόνο στα όργανά τους, υφίστανται αναφυλακτικό σοκ, σύμφωνα με το Science Daily. «Ο προσδιορισμός του εάν ένας ασθενής με τροφικές αλλεργίες έχει ή όχι α-τρυπτάση μπορεί εύκολα να γίνει στην κλινική πράξη χρησιμοποιώντας ένα εμπορικά διαθέσιμο τεστ για τη διεξαγωγή γενετικής αλληλουχίας από επιχρίσματα μάγουλων», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Abigail Lang.

 

Εάν ανιχνευθεί ο βιοδείκτης, θα μπορούσε να παρέχει πληροφορίες για την κατανόηση ότι το παιδί διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή αντίδραση ή αναφυλαξία από την τροφική του αλλεργία και εάν πρέπει να χρησιμοποιήσει την αυτόματη έγχυση επινεφρίνης. Το εύρημα βοηθά στην ανάπτυξη μιας εντελώς νέας στρατηγικής θεραπείας για τις τροφικές αλλεργίες που μπλοκάρουν την α-τρυπτάση, εξηγεί περαιτέρω ο Lang.

Καθώς αυτή η μελέτη περιελάμβανε 119 συμμετέχοντες, είπε ο Lang, ενώ τα αρχικά αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, τα προκαταρκτικά ευρήματα πρέπει να επικυρωθούν με μια μεγαλύτερη μελέτη. «Χρειαζόμαστε επίσης μια καλύτερη κατανόηση του γιατί και πώς η α-τρυπτάση κάνει πιο σοβαρές τις τροφικές αλλεργικές αντιδράσεις, προκειμένου να ακολουθήσουμε αυτή τη οδό για πιθανή θεραπεία», είπε ο Λανγκ στη δήλωση τύπου, που δημοσιεύτηκε στο Science Daily.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να τρώμε ψάρι;

Το αγελαδινό ή το κατσικίσιο γάλα είναι καλύτερο;

Μπορούν να εμφανιστούν οι αλλεργίες το φθινόπωρο;

Πώς τα φυτά εσωτερικού χώρου επηρεάζουν τα άτομα με άσθμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο θαυματουργά είναι 5 αμύγδαλα την ημέρα για την καύση του λίπους;

Μικρές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία μας, και η απόλαυση αμυγδάλων είναι ένα εύκολο και γευστικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων μας.

Φοινικέλαιο: Όλη η αλήθεια για την υγεία μας

Είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση σε μία ισορροπημένη διατροφή, τόσο σε ενήλικες όσο και στα παιδιά, προκειμένου να μειώσουμε τη συνολική κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή.

Εύκολα Tips για αρχάριους μάγειρες

Μαγειρική: Η μαγειρική είναι ένα ταξίδι και όλοι από κάπου ξεκινούν. Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας, απολαύστε τη διαδικασία και απολαύστε τα νόστιμα αποτελέσματα των γαστρονομικών προσπαθειών σας.

Η μετάβαση σε υγιεινές τροφές στα 40 σας μπορεί να παρατείνει τη ζωή κατά 10 χρόνια

40 ετών τροφές: Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα παρέχει στον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και ανθεκτικότητας έναντι των χρόνιων ασθενειών.