Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Τροφική αλλεργία: Υποφέρετε από τροφική δυσανεξία ή τροφική αλλεργία;

Τροφική αλλεργία: Υποφέρετε από τροφική δυσανεξία ή τροφική αλλεργία;

Τροφική αλλεργία: Πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποιου είδους σωματικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποιου είδους σωματικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Οι περισσότερες από αυτές τις αντιδράσεις οφείλονται σε τροφική δυσανεξία και όχι σε τροφική αλλεργία. Μια πραγματική τροφική αλλεργία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη και μικρές ποσότητες της προσβλητικής τροφής μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να είναι σοβαρά ή απειλητικά για τη ζωή. Έχουν άμεση έναρξη και τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κνίδωση, πρήξιμο, έμετο, καταρροή ή συμφόρηση, συριγμό, υπόταση και μπορεί να γίνουν πιο σοβαρά. Ο επιπολασμός της αληθινής τροφικής αλλεργίας, δηλαδή των αντιδράσεων δυσανεξίας που προκαλούνται ανοσολογικά, είναι μόνο 2% έως 5%. Αντίθετα, η τροφική δυσανεξία συχνά επηρεάζει μόνο το πεπτικό σύστημα και προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Ωστόσο, επηρεάζει την ποιότητα ζωής. 


Συμπτώματα Τροφικής Δυσανεξίας

Η τροφική δυσανεξία εκτιμάται ότι επηρεάζει έως και το 15 20% του πληθυσμού. Οι περισσότεροι άνθρωποι με τροφική δυσανεξία αναφέρουν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως αυξημένο μετεωρισμό, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα ή διάρροια. Άλλα συμπτώματα όπως ημικρανία, άσθμα, έκζεμα, κακουχία μπορεί επίσης να εμφανιστούν.

Συνιστάται στους ασθενείς με τροφική δυσανεξία να αποφεύγουν τα διατροφικά  ερεθίσματα για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα για να προκληθεί βελτίωση των συμπτωμάτων, συνήθως 3 4 εβδομάδες. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να ενημερώνονται για κατάλληλες εναλλακτικές τροφές με παρόμοιο διατροφικό προφίλ, ώστε να διατηρηθεί η διατροφική επάρκεια κατά τη διάρκεια του διατροφικού αποκλεισμού. Αυτή η περίοδος θα πρέπει να ακολουθείται από σταδιακή επανεισαγωγή των τροφίμων στην ατομική ανοχή για την αύξηση της διατροφικής ποικιλίας, τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας.

Οι πιο συχνές τροφικές δυσανεξίες

Η πιο κοινή δυσανεξία παρατηρείται σε τρόφιμα όπως το κριθάρι, το γάλα, τα αυγά , τα μπιζέλια, ορισμένοι ξηροί καρποί, το καλαμπόκι, το σιτάρι κ.λπ. Η εξαίρεση των τροφίμων που επισημαίνονται στην αναφορά για βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα μπορεί να βελτιώσει ή να αναστρέψει τα συμπτώματα. Η υψηλότερη συχνότητα τροφικής δυσανεξίας παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 18-40 ετών, αν και καμία ηλικιακή ομάδα δεν εξαιρείται.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις τροφικές ευαισθησίες μπορεί να εμφανιστούν ώρες ή ημέρες μετά την κατανάλωση του προσβλητικού φαγητού. Ο έλεγχος τροφίμων ανοσοσφαιρίνης G (IgG) βοηθά στον εντοπισμό τροφίμων που μπορεί να έχετε δυσανεξία και να εξαλείψετε από τη διατροφή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η σύνδεση των αλλεργιών στα μάτια με την υγρασία του περιβάλλοντος

Πιστεύετε ότι έχετε αλλεργία στην πενικιλίνη; Οι πιθανότητες είναι να κάνετε λάθος

Πώς να καταλάβετε αν τα συμπτώματα οφείλονται σε αλλεργίες, κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή COVID-19

Οι τροφικές αλλεργίες στη βρεφική ηλικία συνδέονται με το παιδικό άσθμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Το BDNF είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρώνων. Μεταλλάξεις ή μεταβολές στην έκφρασή του έχουν συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές άγχους, επηρεάζοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης.

Οι εκπληκτικές επιδράσεις της καφεΐνης στον ύπνο 

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό κορυφαίας αξιολόγησης, χρησιμοποίησε μεγάλη δείγματος πληθυσμού και προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης του ύπνου. Διαπιστώθηκε ότι η καφεΐνη, ακόμη και όταν καταναλώνεται αρκετές ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητά του.

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή 

Η νέα αυτή ανακάλυψη αφορά την ταυτοποίηση ενός βιοδείκτη στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να διακρίνει άτομα με αγχώδη διαταραχή από υγιή άτομα. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Εμβολιασμός ή φυσική ανοσία;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό συγκρίνοντας την προστασία από εμβολιασμό και φυσική λοίμωξη διαπίστωσε ότι η ανοσία μετά τον εμβολιασμό παρέχει σταθερή και αξιόπιστη προστασία, η οποία συχνά υπερβαίνει αυτήν που αποκτάται μέσω φυσικής λοίμωξης.

Οι σοβαρότερες μορφές Covid-19 συνδέονται με γενετική προδιάθεση;

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η γενετική προδιάθεση δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα κινδύνου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, η ηλικία, η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων και ο τρόπος ζωής επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Ανοσοθεραπεία μειώνει 40% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο πνεύμονα 

Καρκίνος πνεύμονα:Ο τρόπος λειτουργίας της ανοσοθεραπείας βασίζεται στην χρήση ειδικών φαρμάκων, όπως οι αναστολείς των σημείων ελέγχου (checkpoint inhibitors), που εμποδίζουν τα καρκινικά κύτταρα από το να καταστρέψουν τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού.

Close Icon