Επιστημονικά Νέα

Τροφική αλλεργία: Υποφέρετε από τροφική δυσανεξία ή τροφική αλλεργία;

Τροφική αλλεργία: Υποφέρετε από τροφική δυσανεξία ή τροφική αλλεργία;

Τροφική αλλεργία: Πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποιου είδους σωματικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάποιου είδους σωματικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Οι περισσότερες από αυτές τις αντιδράσεις οφείλονται σε τροφική δυσανεξία και όχι σε τροφική αλλεργία. Μια πραγματική τροφική αλλεργία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη και μικρές ποσότητες της προσβλητικής τροφής μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να είναι σοβαρά ή απειλητικά για τη ζωή. Έχουν άμεση έναρξη και τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κνίδωση, πρήξιμο, έμετο, καταρροή ή συμφόρηση, συριγμό, υπόταση και μπορεί να γίνουν πιο σοβαρά. Ο επιπολασμός της αληθινής τροφικής αλλεργίας, δηλαδή των αντιδράσεων δυσανεξίας που προκαλούνται ανοσολογικά, είναι μόνο 2% έως 5%. Αντίθετα, η τροφική δυσανεξία συχνά επηρεάζει μόνο το πεπτικό σύστημα και προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Ωστόσο, επηρεάζει την ποιότητα ζωής. 

Συμπτώματα Τροφικής Δυσανεξίας

Η τροφική δυσανεξία εκτιμάται ότι επηρεάζει έως και το 15 20% του πληθυσμού. Οι περισσότεροι άνθρωποι με τροφική δυσανεξία αναφέρουν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως αυξημένο μετεωρισμό, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα ή διάρροια. Άλλα συμπτώματα όπως ημικρανία, άσθμα, έκζεμα, κακουχία μπορεί επίσης να εμφανιστούν.

Συνιστάται στους ασθενείς με τροφική δυσανεξία να αποφεύγουν τα διατροφικά  ερεθίσματα για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα για να προκληθεί βελτίωση των συμπτωμάτων, συνήθως 3 4 εβδομάδες. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να ενημερώνονται για κατάλληλες εναλλακτικές τροφές με παρόμοιο διατροφικό προφίλ, ώστε να διατηρηθεί η διατροφική επάρκεια κατά τη διάρκεια του διατροφικού αποκλεισμού. Αυτή η περίοδος θα πρέπει να ακολουθείται από σταδιακή επανεισαγωγή των τροφίμων στην ατομική ανοχή για την αύξηση της διατροφικής ποικιλίας, τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας.

Οι πιο συχνές τροφικές δυσανεξίες

Η πιο κοινή δυσανεξία παρατηρείται σε τρόφιμα όπως το κριθάρι, το γάλα, τα αυγά , τα μπιζέλια, ορισμένοι ξηροί καρποί, το καλαμπόκι, το σιτάρι κ.λπ. Η εξαίρεση των τροφίμων που επισημαίνονται στην αναφορά για βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα μπορεί να βελτιώσει ή να αναστρέψει τα συμπτώματα. Η υψηλότερη συχνότητα τροφικής δυσανεξίας παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα 18-40 ετών, αν και καμία ηλικιακή ομάδα δεν εξαιρείται.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις τροφικές ευαισθησίες μπορεί να εμφανιστούν ώρες ή ημέρες μετά την κατανάλωση του προσβλητικού φαγητού. Ο έλεγχος τροφίμων ανοσοσφαιρίνης G (IgG) βοηθά στον εντοπισμό τροφίμων που μπορεί να έχετε δυσανεξία και να εξαλείψετε από τη διατροφή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σύνδεση των αλλεργιών στα μάτια με την υγρασία του περιβάλλοντος

Πιστεύετε ότι έχετε αλλεργία στην πενικιλίνη; Οι πιθανότητες είναι να κάνετε λάθος

Πώς να καταλάβετε αν τα συμπτώματα οφείλονται σε αλλεργίες, κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή COVID-19

Οι τροφικές αλλεργίες στη βρεφική ηλικία συνδέονται με το παιδικό άσθμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε πραγματικά

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει πιο δύσκολη την απόλαυση της ζωής. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι χρόνοι του ύπνου των ανθρώπων να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τι επανενεργοποιεί τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα;

Επειδή οι μεταστάσεις προκαλούν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι καλύτερες γνώσεις σχετικά με τον λήθαργο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη θεραπεία.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου;

Καρκίνος: Η συνεχής έρευνα για τα αίτια, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη μείωση των επιπτώσεων αυτής της καταστροφικής ασθένειας στα άτομα και την κοινωνία στο σύνολό της.