Επιστημονικά Νέα

Βρογχιολίτιδα παιδιά: Τι είναι η βρογχιολίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Βρογχιολίτιδα παιδιά: Τι είναι η βρογχιολίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Βρογχιολίτιδα παιδιά: Η βρογχιολίτιδα είναι μια κοινή ασθένεια του αναπνευστικού που επηρεάζει βρέφη και μικρά παιδιά.

Η βρογχιολίτιδα είναι μια κοινή ασθένεια του αναπνευστικού που επηρεάζει βρέφη και μικρά παιδιά. Συνήθως προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις, με συχνότερο ένοχο τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Η βρογχιολίτιδα επηρεάζει κυρίως τους μικρούς αεραγωγούς, γνωστούς ως βρογχιόλια, στους πνεύμονες.

Αιτίες:
Η βρογχιολίτιδα προκαλείται κυρίως από ιογενείς λοιμώξεις που επηρεάζουν την κατώτερη αναπνευστική οδό. Εκτός από τον RSV, άλλοι ιοί όπως ο αδενοϊός, ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός και η γρίπη μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε βρογχιολίτιδα.

Συμπτώματα:
Τα πρώιμα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας μοιάζουν με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος, όπως καταρροή, βήχας, φτέρνισμα και πυρετός. Ωστόσο, καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια. Τα κύρια συμπτώματα της βρογχιολίτιδας περιλαμβάνουν συριγμό, γρήγορη αναπνοή, δυσκολία στην αναπνοή και σε ορισμένες περιπτώσεις, μια μπλε απόχρωση στο δέρμα, που υποδηλώνει ανεπαρκή οξυγόνωση.

Παράγοντες κινδύνου:
Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα κάτω των δύο ετών, είναι πιο ευαίσθητα στη βρογχιολίτιδα. Τα πρόωρα μωρά, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και τα άτομα με ορισμένες καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή βρογχιολίτιδα.

Μετάδοση:
Η βρογχιολίτιδα είναι εξαιρετικά μεταδοτική και συνήθως εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες για αρκετές ώρες, συμβάλλοντας στην ευκολία μετάδοσής του.

Πρόληψη:
Η πρόληψη της βρογχιολίτιδας συχνά περιλαμβάνει την άσκηση καλής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού πλυσίματος των χεριών, την αποφυγή στενής επαφής με άρρωστα άτομα και τη διασφάλιση ότι τα βρέφη δεν εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου. Επιπλέον, η χορήγηση του εμβολίου RSV σε βρέφη υψηλού κινδύνου μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία.

Θεραπεία:
Η βρογχιολίτιδα αντιμετωπίζεται κυρίως με υποστηρικτική φροντίδα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ενυδάτωση του παιδιού, τη χρήση υγραντήρα για να διευκολύνει την αναπνοή και τη χορήγηση φαρμάκων που μειώνουν τον πυρετό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η νοσηλεία μπορεί να είναι απαραίτητη, ειδικά εάν το παιδί έχει δυσκολία στην αναπνοή ή κινδυνεύει να αφυδατωθεί.

Οι γονείς και οι φροντιστές θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσουν σημάδια αναπνευστικής δυσχέρειας σε ένα παιδί, όπως γρήγορη ή επίπονη αναπνοή, επίμονο βήχα ή μια μπλε απόχρωση στο δέρμα. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των επιπλοκών που σχετίζονται με τη σοβαρή βρογχιολίτιδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα διαπιστώνει ότι πολλοί Αμερικανοί χαλαρώνουν την προφύλαξή τους κατά τη διάρκεια των αναπνευστικών ασθενειών

Ο κίνδυνος θανάτου στο νοσοκομείο από αναπνευστικά αίτια είναι υψηλότερος το καλοκαίρι από ό,τι τον χειμώνα, μελέτη

Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για αύξηση των κρουσμάτων - Απευθύνει έκκληση για εμβολιασμό

Η πρώιμη αναπνευστική λοίμωξη στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε υπνική άπνοια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.