Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Βιταμίνη Κ2 καρδιά: 34% χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής νόσου με επαρκή λήψη Κ2

Βιταμίνη Κ2 καρδιά: 34% χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής νόσου με επαρκή λήψη Κ2

Βιταμίνη Κ2 καρδιά: Τα άτομα των οποίων η διατροφή ήταν υψηλή σε βιταμίνη Κ2 είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση.

Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που έχει σημαντική επίδραση στην υγεία σας. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Κ στη διατροφή τους. Δεδομένου ότι το σώμα σας αποθηκεύει μόνο ελάχιστη, εξαντλείται γρήγορα χωρίς τακτική διαιτητική πρόσληψη. Δεδομένα από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan έδειξαν ότι τα άτομα των οποίων η διατροφή ήταν υψηλή σε βιταμίνη Κ2 είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση.

Πού βρίσκεται η βιταμίνη Κ;

Οι βιταμίνες που απαντώνται στη φύση είναι η βιταμίνη Κ1 (ονομάζεται επίσης φυλλοκινόνη) και η βιταμίνη Κ2 (ονομάζονται επίσης μενακινόνες). Η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη φυτά και είναι περισσότερο γνωστή για το ρόλο που παίζει στην πήξη του αίματος. Η βιταμίνη Κ2 προέρχεται κυρίως από τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και ζωικά προϊόντα, όπως τα αυγά, το συκώτι και το κρέας. Η βιταμίνη Κ2 είναι σημαντική για την παραγωγή και τη χρήση ορμονών, καθώς και για την υγεία των οστών και της καρδιάς.

Η βιταμίνη Κ2 μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκληρωτικών καρδιακών παθήσεων

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan δημοσίευσαν μια προοπτική μελέτη κοόρτης στο Journal of the American Heart Association τον Αύγουστο του 2021. Η μελέτη περιελάμβανε συμμετέχοντες που εγγράφηκαν στη Δανέζικη Μελέτη Διατροφής, Καρκίνου και Υγείας και τους ακολούθησαν το πολύ για 23 χρόνια. Οι ερευνητές επέλεξαν άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό αθηροσκλήρωσης καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD). Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής και παρακολουθήθηκαν για τυχόν εισαγωγές στο νοσοκομείο που σχετίζονται με ASCVD, όπως:

  • ισχαιμική καρδιακή νόσο
  • ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο
  • νόσο της περιφερικής αρτηρίας

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Αφού υπολόγισαν τη διαιτητική πρόσληψη βιταμίνης Κ1 και βιταμίνης Κ2 από τα ερωτηματολόγια των συμμετεχόντων, βρήκαν ότι όσοι έκαναν δίαιτα πλούσια σε βιταμίνη Κ είχαν συνολικό μειωμένο κίνδυνο 34% οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από 53.372 άτομα και τα δεδομένα διαχωρίστηκαν για τη μέτρηση των παραγόντων κινδύνου σε άτομα με υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ1 και βιταμίνης Κ2. Οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης Κ1 σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη, είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας σχετιζόμενης με ASCVD.

Όταν διαχωρίστηκαν τα δεδομένα για τη βιταμίνη Κ2, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν την υψηλότερη διατροφική πρόσληψη είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για ασθένειες που σχετίζονται με το ASCVD από εκείνους που έκαναν δίαιτα με τη χαμηλότερη ποσότητα βιταμίνης Κ2. Η έρευνα υποστηρίζει επίσης προηγούμενες μελέτες που αποκάλυψαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ θα μπορούσε να μειώσει τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Πρόκειται λοιπόν για έναν παραμελημένο παράγοντα στην καρδιαγγειακή υγεία.

Προηγούμενες μελέτες συνηγορούν στα ευρήματα

Η βιταμίνη Κ2 εξυπηρετεί τον ρόλο της ρύθμισης του ασβεστίου μέσω της ενεργοποίησης της αντιασβεστωτικής πρωτεΐνης, της πρωτεΐνης μήτρας GLA. Η συμπλήρωση με βιταμίνη Κ2 έχει συνδεθεί στενά με τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της καρδιακής νόσου ρυθμίζοντας τη συστημική ασβεστοποίηση και την αρτηριακή ακαμψία.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 εξέτασε την επίδραση που θα μπορούσε να έχει η βιταμίνη Κ2 στην εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που δεν υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν βιταμίνη Κ2 έδειξαν μείωση της εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης αλλά όχι απαραίτητα την εξέλιξη της ασβεστοποίησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η νευρολογική υγεία συνδέεται με την υγεία της καρδιάς

Περισσότερο ελαιόλαδο στη διατροφή σας για μακροζωΐα

Υψηλά επίπεδα Τ-λεμφοκυττάρων καταπολεμούν την Covid

Η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανθρώπινη Πρωτεΐνη - Ελπίδα για μελλοντικές μη εθιστικές θεραπείες πόνου

Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστήρια των βιολογικών μας μηχανισμών, μελέτες όπως αυτή δείχνουν πώς η εξελικτική βιολογία και η σύγχρονη φαρμακολογία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των πιεστικών ιατρικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Μπορεί το μηνιγγίωμα να αντιμετωπιστεί με ακτινοθεραπεία;

Μινιγγίωμα ακτινοθεραπεία: Τα μηνιγγιώματα είναι γενικά βραδέως αναπτυσσόμενοι όγκοι που προέρχονται από τις μήνιγγες, τα προστατευτικά στρώματα που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Close Icon