Επιστημονικά Νέα

Βαζεκτομή ΗΠΑ: Όλο και περισσότεροι επιλέγουν την βαζεκτομή τα τελευταία χρόνια

Βαζεκτομή ΗΠΑ: Όλο και περισσότεροι επιλέγουν την βαζεκτομή τα τελευταία χρόνια

Βαζεκτομή ΗΠΑ: Η αύξηση των ποσοστών αγγειεκτομής παρατηρήθηκε σε όλες τις περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι αγγειεκτομές γίνονται όλο και πιο συχνές στις Ηνωμένες Πολιτείες, με μια πρόσφατη μελέτη να αποκαλύπτει μια αύξηση των ποσοστών κατά περισσότερο από ένα τέταρτο την τελευταία δεκαετία. Το ποσοστό των αγγειεκτομών στις ΗΠΑ παρουσίασε αύξηση 26% μεταξύ 2014 και 2021, σύμφωνα με μια ανάλυση δεδομένων εμπορικών απαιτήσεων υγείας.

Αγγειεκτομή

Η αύξηση των ποσοστών αγγειεκτομής παρατηρήθηκε σε όλες τις περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών εκτός από τα βορειοανατολικά, με τις μεγαλύτερες σχετικές αυξήσεις να παρατηρούνται σε συγκεκριμένα δημογραφικά στοιχεία. Οι άνδρες χωρίς παιδιά παρουσίασαν αύξηση 61%, οι άνδρες με μεγαλύτερες συζύγους είδαν αύξηση 41%, οι ανύπαντροι άνδρες και οι νέοι άνδρες ηλικίας 18 έως 24 ετών παρουσίασαν αύξηση 41% και οι άνδρες με δύο ή περισσότερα παιδιά συνέχισαν επίσης να επιλέγουν τη βαζεκτομή.

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τον αυξανόμενο ρόλο που αναλαμβάνουν οι άνδρες στην αναπαραγωγική υγεία και τον οικογενειακό προγραμματισμό, ιδίως καθώς τα ζευγάρια επιλέγουν να ολοκληρώσουν την αναπαραγωγική τους ηλικία. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2022 που επηρέασε τα δικαιώματα στις αμβλώσεις μπορεί επίσης να συμβάλλει στην αυξημένη ζήτηση για αγγειεκτομές.

Η αγγειεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που πραγματοποιείται σε περιβάλλον γραφείου υπό τοπική αναισθησία. Η ευκολία της χορήγησης, ο ελάχιστος χρόνος διακοπής και η αυξανόμενη αντίληψη της αναστρεψιμότητας έχουν πιθανώς συμβάλει στη δημοτικότητά της. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν να μην βασίζεστε στην αναστροφή της αγγειεκτομής, ιδίως αφού έχει περάσει σημαντικό χρονικό διάστημα από τη διαδικασία, καθώς οι πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης μετά από αναστροφή μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Ενώ ο αριθμός των αγγειεκτομών που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο της μελέτης θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος, υπάρχει έλλειψη διαθέσιμων ουρολόγων για την παροχή συμβουλών και την εκτέλεση της διαδικασίας. Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της πρόβλεψης και της κάλυψης της αυξανόμενης ανάγκης για συμβουλευτική και υπηρεσίες αγγειεκτομής τα επόμενα χρόνια.

Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά την αύξηση των ποσοστών της βαζεκτομής, η απολίνωση των σαλπίγγων στις γυναίκες παραμένει πιο δημοφιλής ως μόνιμη επιλογή αντισύλληψης. Ο αντίκτυπος των περιορισμών στις αμβλώσεις έχει ωθήσει ορισμένους άνδρες να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην πρόληψη των ανεπιθύμητων κυήσεων, ωστόσο η μέθοδος εξακολουθεί να μην χρησιμοποιείται επαρκώς σε σύγκριση με τις επιλογές αντισύλληψης στις γυναίκες.

Συνολικά, η αύξηση των ποσοστών της βαζεκτομής αντανακλά τη μεταβαλλόμενη δυναμική στον οικογενειακό προγραμματισμό και την αναπαραγωγική υγεία, με περισσότερους άνδρες να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων και στις επιλογές αντισύλληψης. Καθώς αυτές οι τάσεις συνεχίζονται, θα είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε αν θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες συμμετέχουν στον επιμερισμό των ευθυνών αντισύλληψης. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Urology.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η βαζεκτομή και σε ποιες περιπτώσεις την κάνουν;

Αγγειεκτομή: Ακόμη πιο ασφαλής από ό,τι αναφέρεται, σύμφωνα με βρετανική μελέτη

Το νέο ανδρικό αντισυλληπτικό δεν περιλαμβάνει ορμόνες

ICSI: θεραπεία γονιμότητας και η ανησυχία για κατάχρηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.