Επιστημονικά Νέα

Το κολύμπι είναι μακράν η καλύτερη άσκηση για όλο το σώμα

Το κολύμπι είναι μακράν η καλύτερη άσκηση για όλο το σώμα

Η κολύμβηση είναι η τέταρτη πιο δημοφιλής δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά γιατί ακριβώς; Υπάρχουν πολλά οφέλη που μπορείτε να κερδίσετε από την κολύμβηση σε τακτική βάση.

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να κάνουν 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Το κολύμπι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να λειτουργήσετε ολόκληρο το σώμα και το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Μια ώρα κολύμβησης καίει σχεδόν τόσες θερμίδες όσο το τρέξιμο, χωρίς να επηρεάζει τα οστά και τις αρθρώσεις σας. Η κολύμβηση είναι η τέταρτη πιο δημοφιλής δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά γιατί ακριβώς; Υπάρχουν πολλά οφέλη που μπορείτε να κερδίσετε από την κολύμβηση τακτικά.

Λειτουργεί ολόκληρο το σώμα σας. Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της κολύμβησης είναι ότι λειτουργεί πραγματικά ολόκληρο το σώμα σας, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα. Αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό σας, τονώνει τους μυς, χτίζει δύναμη, χτίζει αντοχή Υπάρχουν διάφορες πινελιές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε ποικιλία στην προπόνηση κολύμβησης, όπως: ύπτιο, πεταλούδα, ελεύθερη κολύμβηση. Το καθένα επικεντρώνεται σε διαφορετικές ομάδες μυών και το νερό παρέχει μια απαλή αντίσταση. Ανεξάρτητα από το στυλ όμως, χρησιμοποιείτε τις περισσότερες μυϊκές ομάδες για να μετακινήσετε το σώμα σας μέσα στο νερό.

Είναι κατάλληλο για άτομα με τραυματισμούς, αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις. Το κολύμπι μπορεί να είναι μια ασφαλής επιλογή άσκησης για άτομα με: αρθρίτιδα, αναπηρία, άλλα ζητήματα που καθιστούν δύσκολες τις ασκήσεις υψηλής αντίστασης. Το κολύμπι μπορεί ακόμη και να μειώσει τον πόνο σας ή να βελτιώσει την ανάρρωσή σας από τραυματισμό. Μία μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα ανέφεραν σημαντικές μειώσεις στον πόνο στις αρθρώσεις και στη δυσκαμψία και εμφάνισαν λιγότερο σωματικό περιορισμό μετά από δραστηριότητες όπως κολύμπι και ποδηλασία. Ακόμα πιο ενδιαφέρον, δεν υπήρχε καμία διαφορά στα οφέλη μεταξύ των δύο ομάδων. Έτσι, η κολύμβηση φαίνεται να έχει πολλά από τα ίδια οφέλη με τις ασκήσεις εδάφους.

Το κολύμπι μπορεί να έχει τη δύναμη να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα. Σε μια μελέτη σε ηλικιωμένους ενήλικες με αϋπνία, οι συμμετέχοντες ανέφεραν τόσο μια αύξηση στην ποιότητα ζωής όσο και τον ύπνο μετά την τακτική αερόβια άσκηση. Σχεδόν 50 τοις εκατό των ηλικιωμένων αντιμετωπίζει κάποιο επίπεδο αϋπνίας, οπότε αυτό είναι εξαιρετικό νέο. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε όλους τους τύπους αερόβιας άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των ελλειπτικών, του Stairmaster, του ποδηλάτου, της πισίνας και των βίντεο άσκησης. Η κολύμβηση είναι προσβάσιμη σε ένα ευρύ φάσμα ατόμων που ασχολούνται με σωματικά ζητήματα που κάνουν άλλες ασκήσεις, όπως το τρέξιμο, λιγότερο ελκυστικές. Αυτό μπορεί να κάνει το κολύμπι μια καλή επιλογή για ηλικιωμένους ενήλικες που θέλουν να βελτιώσουν τον ύπνο τους.

Ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους μπορούν επίσης να αποκομίσουν μερικές υπέροχες ανταμοιβές από το κολύμπι. Σε μια μελέτη σε ζώα, η κολύμβηση ενός μητρικού αρουραίου αποδείχθηκε ότι άλλαξε την ανάπτυξη του εγκεφάλου στους απογόνους της. Μπορεί ακόμη και να προστατεύσει τα μωρά από ένα είδος νευρολογικού ζητήματος που ονομάζεται υποξία-ισχαιμία, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Εκτός από τα πιθανά οφέλη για το παιδί, το κολύμπι είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να πραγματοποιηθεί και στα τρία τρίμηνα. Μια άλλη μελέτη δεν εμφανίζει δυσμενείς επιπτώσεις στο κολύμπι σε χλωριωμένες πισίνες ενώ είστε έγκυος. Στην πραγματικότητα, οι έγκυες γυναίκες που κολύμπησαν κατά τη διάρκεια των αρχών έως τα μέσα της εγκυμοσύνης είχαν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και συγγενών ελαττωμάτων. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο καθοριστικός ρόλος της θαλάσσιας χελώνας στα νερά των ωκεανών

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι των θαλασσών

Διπλός σεισμός μεταξύ Αιγίου και Ναυπάκτου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Το μακροχρόνιο στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Καρδιά και άγχος: Μπορεί το μακροχρόνιο στρες να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα απαντούσαν καταφατικά, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό είναι λιγοστά.

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο νέας μόλυνσης

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

Μπορούν τα αρνητικά ιόντα να λειτουργήσουν ως αντικαταθληπτικά

Θάλασσα: Τα αρνητικά ιόντα είναι άοσμα, άγευστα και αόρατα μόρια που εισπνέουμε σε αφθονία σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως η θάλασσα. Μόλις φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματός μας, τα αρνητικά ιόντα πιστεύεται ότι προκαλούν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, ορμόνης της διάθεσης, βοηθώντας στην ανακούφιση της κατάθλιψης, την διαχείριση του άγχους και την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.

Έρευνα ενοχοποιεί τη φρουκτόζη για βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.

Αποκωδικοποιήθηκε το... κρυφό μήνυμα στο αλεξίπτωτο του Perseverance

NASA Perseverance: Το «κρυφό μήνυμα» της NASA στο αλεξίπτωτο με το οποίο το ρομπότ Perseveranceκατέβηκε στην επιφάνεια του Άρη τράβηξε την προσοχή χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το αποκρυπτογράφησαν.