Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Το δείπνο μετά από συγκεκριμένη ώρα κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία

Το δείπνο μετά από συγκεκριμένη ώρα κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία

Για κάθε ώρα αργότερα που κάποιος δειπνεί, οι πιθανότητες για εγκεφαλικό ή μίνι εγκεφαλικό αυξάνονται κατά οκτώ τοις εκατό, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Το να φάτε το βραδινό σας αργά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να υποστείτε εγκεφαλικό ή μίνι εγκεφαλικό έως και 28%, αποκάλυψε νέα έρευνα. Επιστήμονες στη Γαλλία ανακάλυψαν στοιχεία ότι το να τρως πριν τις 20:00 μπορεί να είναι καλύτερο για σένα μετά από μια επταετή μελέτη που εξέτασε την υγεία περισσότερων από 100.000 ανθρώπων σε σχέση με την ώρα που έτρωγαν δείπνο. Οι ερευνητές εξέτασαν ημερολόγια τροφίμων που κρατούσαν οι συμμετέχοντες στη μαζική μελέτη μεταξύ 2009 και 2022, η οποία παρακολουθούσε τις ώρες των γευμάτων τους τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη έτρωγαν το βραδινό τους γεύμα πριν από τις 20:00, ενώ το ένα τρίτο της ομάδας έτρωγε μετά τις 21:00, σύμφωνα με έκθεση του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (14 Δεκεμβρίου). Κατά τη διάρκεια της μελέτης υπήρχαν περίπου 2.000 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των συμμετεχόντων.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις ώρες του δείπνου όσων είχαν υποφέρει από καρδιαγγειακή νόσο, παρατήρησαν έναν τρομακτικό συσχετισμό. Όσοι έφαγαν βραδινό αργά, μετά τις 21:00, είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό ή παροδικό ή ένα «μίνι-εγκεφαλικό», που ονομάζεται ισχαιμικό επεισόδιο, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έτρωγαν πριν τις 8 το βράδυ.

Ο Δρ Bernard Srour, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι Nord, είπε: «Όπως πολλοί άνθρωποι, η γιαγιά μου με προειδοποιούσε να μην δειπνώ πολύ αργά, και αυτή η μελέτη δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποια λογική σε αυτή τη συμβουλή. Τώρα είμαστε μια κοινωνία 24/7, όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν ποτέ αρκετό χρόνο, πολλοί από εμάς τρώμε συχνά αργότερα το βράδυ. Αλλά οι άνθρωποι που τρώνε βραδινό αργά επειδή πιστεύουν ότι είναι πολύ απασχολημένοι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας, αν και αυτό παρατηρείται περισσότερο στις γυναίκες και χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα».

Οι ερευνητές είπαν ότι μελέτες σε ζώα δείχνουν αυξημένο σάκχαρο στο αίμα και την αρτηριακή πίεση όταν τα γεύματα καταναλώνονται αργότερα μέσα στην ημέρα – υποδηλώνοντας ότι έχουμε εξελιχθεί να τρώμε νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Το να φάτε βραδινό αργότερα το βράδυ, όταν η αρτηριακή πίεση είναι κανονικά χαμηλότερη, θα μπορούσε να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία με την πάροδο του χρόνου και να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος που οδηγούν σε εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να μπορέσει να δημιουργηθεί ένας οριστικός σύνδεσμος και είναι απίθανο όταν τρώτε να επηρεάσει την υγεία σας τόσο όσο η υγιεινή διατροφή. Τα άτομα στη μελέτη που έτρωγαν μετά τις 21:00 δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο για άλλα είδη αγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακές προσβολές, στηθάγχη ή φραγμένες αρτηρίες σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν πριν τις 20:00, ο κίνδυνος περιοριζόταν σε εγκεφαλικά αγγειακά προβλήματα, δηλαδή εγκεφαλικά επεισόδια και ισχαιμικές προσβολές.

Για κάθε ώρα αργότερα που κάποιος δειπνεί, οι πιθανότητες για εγκεφαλικό ή μίνι εγκεφαλικό αυξάνονται κατά οκτώ τοις εκατό, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications. Και δεν είναι μόνο οι ώρες του δείπνου, καθώς κάθε ώρα αργότερα κάποιος έπαιρνε πρωινό, ο κίνδυνος όλων των τύπων καρδιαγγειακών παθήσεων αυξανόταν κατά έξι τοις εκατό.

Η μελέτη υποστηρίζει προηγούμενα ευρήματα ότι μεγαλύτερες περίοδοι μη κατανάλωσης φαγητού κατά τη διάρκεια της νύχτας θα μπορούσαν να είναι καλές για την υγεία. Κάθε επιπλέον ώρα νηστείας κατά τη διάρκεια της νύχτας συνδέθηκε με επτά τοις εκατό μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή μικροεγκεφαλικού. Αυτά τα οφέλη για την υγεία φαίνεται ότι οφείλονται στους συμμετέχοντες που έφαγαν το βραδινό τους νωρίς, αφήνοντας περισσότερες ώρες πριν από το πρωινό – αντί να αφήσουν το πρωινό τους αργά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΗΠΑ: Οι ενήλικες καταναλώνουν τις θερμίδες ενός γεύματος σε σνακ

Παιδιά ύπνος: Γιατί τα παιδιά χάνουν τον ύπνο τους;

Πώς να σερβίρετε ένα υγιεινό και θρεπτικό οικογενειακό γεύμα;

Ποια φαγητά είναι η καλύτερη επιλογή για δείπνο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές

Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ΝΔΔ) περιλαμβάνουν μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οδηγώντας σε βλάβες στην προσωπική, κοινωνική, ακαδημαϊκή ή επαγγελματική λειτουργία.

Η σπουδαιότητα της μετεγχειρητικής νευροαποκατάστασης για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο;

Μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση: Η μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο λόγω της πολύπλοκης και λεπτής φύσης της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο και της επακόλουθης διαδικασίας ανάρρωσης.

Νέες, δύσκολες στη θεραπεία μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος

Δέρμα λοιμώξεις: Οι νέες και αναδυόμενες μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αν και τα τρέχοντα ποσοστά στις ΗΠΑ παραμένουν χαμηλά.

Close Icon