Επιστημονικά Νέα

Θυρεοειδής καρκίνος παχυσαρκία: 1 στους 5 καρκίνους θυρεοειδούς στο μέλλον θα σχετίζεται με την παχυσαρκία

Θυρεοειδής καρκίνος παχυσαρκία: 1 στους 5 καρκίνους θυρεοειδούς στο μέλλον θα σχετίζεται με την παχυσαρκία

Θυρεοειδής καρκίνος παχυσαρκία: Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη αξιολογεί την επιβάρυνση του καρκίνου του θυρεοειδούς που αποδίδεται στα τρέχοντα επίπεδα παχυσαρκίας και συγκρίνει αυτή την επιβάρυνση ανά φύλο.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι για την πρόληψη του καρκίνου του θυρεοειδούς, πρέπει να αποφύγετε το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer. Πρόκειται για την πρώτη παγκοσμίως μελέτη με επικεφαλής τον Δρ. Maarit Laaksonen από τη Σχολή Μαθηματικών και Στατιστικής του UNSW. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένας στους πέντε μελλοντικούς καρκίνους του θυρεοειδούς στην Αυστραλία αποδίδεται στα τρέχοντα επίπεδα υπέρβαρου και παχυσαρκίας. Ο Δρ. Laaksonen, ανώτερος λέκτορας στο Data Science, είπε ότι αυτό είναι ανησυχητικό καθώς ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στην Αυστραλία έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με το 75% των Αυστραλών ανδρών και το 60% των γυναικών να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

“Αυτό το εύρημα μεταφράζεται σε σχεδόν 10.000 καρκίνους του θυρεοειδούς τα επόμενα 10 χρόνια”, είπε ο Δρ Laaksonen. “Η παχυσαρκία εξηγεί το 75% αυτής της επιβάρυνσης στην Αυστραλία”, πρόσθεσε ο Δρ Laaksonen. Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σωματικό λίπος είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Ωστόσο, ο Δρ. Laaksonen είπε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη αξιολογεί την επιβάρυνση του καρκίνου του θυρεοειδούς που αποδίδεται στα τρέχοντα επίπεδα υπέρβαρου και παχυσαρκίας και συγκρίνει αυτή την επιβάρυνση ανά φύλο. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας από τους λίγους καρκίνους που είναι 2-3 φορές πιο συχνοί στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Ωστόσο, ο Δρ. Laaksonen είπε ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι η μελλοντική επιβάρυνση του καρκίνου του θυρεοειδούς που αποδίδεται στο υπέρβαρο/παχύσαρκο είναι υψηλότερη για τους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Παχυσαρκία και καρκίνος θυρεοειδούς

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία εξηγεί δύο στους πέντε καρκίνους του θυρεοειδούς στους άνδρες και έναν στους 10 καρκίνους του θυρεοειδούς στις γυναίκες. “Δεν είναι ακόμα καλά κατανοητό τι προκαλεί τη διαφορά φύλου στον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς που σχετίζεται με το υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία. Αλλά τα ευρήματά μας προσθέτουν στοιχεία στην επείγουσα ανάγκη να σταματήσει και να αντιστραφεί η τρέχουσα παγκόσμια τάση αύξησης βάρους, ιδιαίτερα της παχυσαρκίας και ειδικά στους άνδρες”, πρόσθεσε ο Δρ Laaksonen. “Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής δεν φαίνεται να εμπλέκονται, αλλά η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία, η έλλειψη ιωδίου και ορισμένοι γενετικοί παράγοντες και το οικογενειακό ιστορικό είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μοιάζει λίγο με τον καρκίνο του προστάτη και οι παράγοντες κινδύνου του δεν είναι ακόμη πολύ καλοί κατανοητό”, είπε ο Δρ Laaksonen.

Τα ευρήματα της μελέτης βασίστηκαν σε επτά αυστραλιανές μελέτες κοόρτης στις οποίες συμμετείχαν 370.000 συμμετέχοντες, οι οποίες επέτρεψαν την αξιολόγηση λιγότερο κοινών καρκίνων όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς. “Συνδέσαμε τα δεδομένα από αυτές τις επτά μελέτες, που όλες εξασφάλισαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος [ΔΜΣ] των συμμετεχόντων κατά την έναρξη της μελέτης, με τις εθνικές βάσεις δεδομένων για τον καρκίνο και τον θάνατο”, εξήγησε ο Δρ. Laaksonen. “Υπολογίσαμε τον ενημερωμένο επιπολασμό του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στον πληθυσμό της Αυστραλίας από την τελευταία Εθνική Έρευνα Υγείας από το 2017-2018. Στη συνέχεια συνδυάσαμε την ισχύ του συσχετισμού και τις εκτιμήσεις επιπολασμού έκθεσης για να εκτιμήσουμε τα αποδιδόμενα κλάσματα του πληθυσμού [PAF]. Τα PAF περιέγραψαν ποιο κλάσμα μελλοντικών καρκίνων σε επίπεδο πληθυσμού εξηγείται από την τρέχουσα έκθεση.”

Οι προηγμένες μέθοδοι PAF επέτρεψαν αμερόληπτες εκτιμήσεις επιβάρυνσης ασθενειών, καθώς και τη σύγκριση της επιβάρυνσης ασθενειών που μπορούσε να προληφθεί ανά υποομάδες πληθυσμού στη μελέτη. “Αυτές οι μέθοδοι απαιτούν πρόσβαση σε δεδομένα μεγάλης κοόρτης”, είπε ο Δρ. Laaksonen. Καθώς ο επιπολασμός του υπέρβαρου/παχυσαρκίας είναι υψηλότερος στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, αυξάνει τη διαφορά φύλου στο βάρος του καρκίνου του θυρεοειδούς. “Τέλος, πολλαπλασιάσαμε τις εκτιμήσεις του PAF με τους προβλεπόμενους αριθμούς καρκίνων του θυρεοειδούς τα επόμενα δέκα χρόνια (2021-2030) για να πάρουμε τους απόλυτους αριθμούς καρκίνων του θυρεοειδούς που αναμένεται να εμφανιστούν λόγω σωματικού λίπους”, είπε ο Δρ Laaksonen. Ο στόχος του έργου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από κοινού από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας και το Ινστιτούτο Καρκίνου NSW, ήταν να αξιολογηθεί για πρώτη φορά η μελλοντική επιβάρυνση του καρκίνου στην Αυστραλία και οι καθοριστικοί παράγοντες του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυξάνεται ο κίνδυνος για προβλήματα όρασης στα παιδιά από τον διαβήτη τύπου 2

Άσκηση: To ενδοκανναβινοειδές σύστημα συνεργάζεται με την μικροχλωρίδα του εντέρου για αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Η βαριατρική χειρουργική κρίνεται αποτελεσματική στον διαβήτη τύπου 2

1 στους 3 φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπέρβαρος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.