Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Οι θρόμβοι είναι συλλογές αίματος που μοιάζουν με γέλη που σχηματίζονται όταν τα αιμοπετάλια, οι πρωτεΐνες και τα κύτταρα στο αίμα κολλούν μεταξύ τους. Είναι απαραίτητα για την πρόληψη της υπερβολικής αιμορραγίας από τραυματισμούς, σχηματίζοντας ένα βύσμα που σφραγίζει την πληγή. Ωστόσο, όταν σχηματίζονται θρόμβοι ακατάλληλα μέσα στα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να θέτουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι θρόμβων αίματος:

  • ο αρτηριακός
  • και ο φλεβικός.

 

Οι αρτηριακοί θρόμβοι εμφανίζονται στις αρτηρίες, οι οποίες μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο μακριά από την καρδιά. Αυτοί οι θρόμβοι μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος σε ζωτικά όργανα. Σχηματίζονται φλεβικοί θρόμβοι στις φλέβες, οι οποίοι επιστρέφουν στην καρδιά αίμα με έλλειψη οξυγόνου. Ένας κοινός τύπος φλεβικού θρόμβου είναι η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT), που συνήθως εντοπίζεται στα πόδια. Εάν ένα DVT εκτοπιστεί, μπορεί να ταξιδέψει στους πνεύμονες, προκαλώντας μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση γνωστή ως πνευμονική εμβολή.

Διάφοροι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος, συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης ακινησίας, της χειρουργικής επέμβασης, του τραύματος, ορισμένων ιατρικών καταστάσεων (όπως ο καρκίνος ή της καρδιακής νόσου), της εγκυμοσύνης και των γενετικών προδιαθέσεων. Παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η χρήση ορισμένων φαρμάκων (όπως τα αντισυλληπτικά χάπια) συμβάλλουν επίσης στον κίνδυνο.

Τα συμπτώματα των θρόμβων αίματος ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση τους. Για την DVT, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν οίδημα, πόνο και ερυθρότητα στο προσβεβλημένο άκρο. Η πνευμονική εμβολή μπορεί να προκαλέσει ξαφνική δύσπνοια, πόνο στο στήθος και βήχα. Οι θρόμβοι στις αρτηρίες μπορεί να οδηγήσουν σε έντονο πόνο, απώλεια λειτουργικότητας και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με μειωμένη ροή αίματος στην πληγείσα περιοχή.

Η πρόληψη των θρόμβων αίματος περιλαμβάνει τη διαχείριση παραγόντων κινδύνου μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η αποφυγή παρατεταμένων περιόδων ακινησίας. Οι ιατρικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων. Για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν πρόσθετα προληπτικά μέτρα, όπως κάλτσες συμπίεσης ή μηχανικές συσκευές που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tροφές που προστατεύουν από θρόμβους

Πώς συνδέεται η στένωση της καρωτίδας με το εγκεφαλικό;

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα αιμορροφιλίας;

Πώς ένα συνθετικό μόριο μιμείται την αντιπηκτική δράση του οργανισμού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέες, δύσκολες στη θεραπεία μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος

Δέρμα λοιμώξεις: Οι νέες και αναδυόμενες μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αν και τα τρέχοντα ποσοστά στις ΗΠΑ παραμένουν χαμηλά.

Προσδόκιμο Υγιούς Επιβίωσης - Χαμηλότερο μετά τα 65 στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ

Η ανθεκτικότητα είναι μία έννοια, την οποία είδαμε πολύ καλά και εμείς από κοντά το προηγούμενο διάστημα με τον covid και έχει να κάνει με την ικανότητα του συστήματος να μπορεί να απορροφά κρίσεις. Δηλαδή, όταν έρχεται μια υγειονομική κρίση από κάθε αιτία, να μπορεί το σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί» εξηγεί ο καθηγητής.

Αισθήσεις: Το 73% παραβλέπουν την ακοή και ευνοούν την όραση

Αισθήσεις: Η ενθάρρυνση σε όλους να δώσουν προτεραιότητα στην ακοή τους είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση του στίγματος και τη βελτίωση της κατανόησης της απώλειας ακοής και του τρόπου αντιμετώπισής της.

Είναι απαραίτητοι οι συνεργάτες των ασθενών στην έρευνα;

Συνολικά, η κοινοπραξία NECESSITY φαίνεται να ήταν επιτυχημένη και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα συνεργατικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της κλινικής έρευνας στο μέλλον, βοηθώντας στην απάντηση ερωτήσεων από την οπτική γωνία τόσο του ασθενούς όσο και της ιατρικής κοινότητας.

Close Icon