Επιστημονικά Νέα

Τεστ SARS-CoV-2: Μελέτη δείχνει ότι ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί σε δάκρυα που λαμβάνονται με οφθαλμικό επίχρισμα

Τεστ SARS-CoV-2: Μελέτη δείχνει ότι ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί σε δάκρυα που λαμβάνονται με οφθαλμικό επίχρισμα

"Όταν ξεκινήσαμε, στις αρχές του 2021, δεν είχαμε την τεχνολογία για τη διασταύρωση ορισμένων τύπων δεδομένων ως διέξοδο από τη βασική επιστήμη στην κλινική πρακτική. Έκτοτε, ο Sabage εργάστηκε ως ειδικευόμενος ερευνητής στο Byers Eye Institute του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ [στις Ηνωμένες Πολιτείες], ένα κορυφαίο κέντρο για προηγμένες μελέτες των οφθαλμικών υγρών. Η τεχνολογία τους μας επέτρεψε να ανιχνεύσουμε διάφορους συσχετισμούς και να επιβεβαιώσουμε την παρουσία του SARS-CoV-2 στα δείγματα δακρύων μας.

Τεστ SARS-CoV-2: Έρευνα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (USP) στη Βραζιλία διαπίστωσε ότι ο κορωνοϊός που προκαλεί την COVID-19 μπορεί να ανιχνευθεί σε δάκρυα που συλλέγονται με μάκτρο. Η μπατονέτα είναι ένα απορροφητικό βαμβακερό επίθεμα σε μια εύκαμπτη ράβδο που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό πληγών, την εφαρμογή φαρμάκων και τη λήψη δειγμάτων. Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από ασθενείς που διαγνώστηκαν με τη νόσο με συμβατικές μεθόδους και εισήχθησαν στο Νοσοκομείο Αποκατάστασης Κρανιοπροσωπικών Ανωμαλιών (HRAC) που λειτουργεί από την Οδοντιατρική Σχολή του Bauru (FOB-USP). Ο SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε στο 18,2% των δειγμάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση έναντι της ρινοφαρυγγικής μάκρυνσης, η οποία είναι δυσάρεστη, και ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία τους από τη μόλυνση μέσω των δακρύων των ασθενών, αν και ο κίνδυνος είναι ομολογουμένως χαμηλός.

Επιπλέον, ο συνδυασμός δύο παραγόντων -περισσότερες συννοσηρότητες και υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας- μεταξύ των ασθενών των οποίων τα δείγματα δακρύων βρέθηκαν θετικά υποδηλώνει ότι αυτή η μέθοδος ανίχνευσης του ιού θα μπορούσε να αποτελέσει προγνωστικό παράγοντα. Η μελέτη αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου 2022 του Περιοδικού Κλινικής Ιατρικής (Journal of Clinical Medicine). “Αρχικά, θέσαμε ως στόχο την ανάπτυξη μιας διαγνωστικής εξέτασης που θα βασίζεται στην ευκολότερη συλλογή υλικού χωρίς να προκαλεί ταλαιπωρία στους ασθενείς. Η λήψη ρινικού και ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος δεν είναι μόνο δυσάρεστη, αλλά συχνά πραγματοποιείται και λανθασμένα. Για τα άτομα με απόκλιση του ρινικού διαφράγματος, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Θεωρήσαμε ότι η δειγματοληψία δακρύων θα ήταν εύκολη στην εκτέλεση και πιο ανεκτή. Καταφέραμε να δείξουμε ότι αυτό είναι εφικτό. Μεταξύ των περιορισμών της μελέτης ήταν ότι δεν γνωρίζαμε αν η ποσότητα του υγρού που συλλέγεται για την εξέταση επηρεάζει το αποτέλεσμά της”, δήλωσε στο Agência FAPESP ο Luiz Fernando Manzoni Lourençone, καθηγητής ιατρικής στο HRAC και τελευταίος συγγραφέας του άρθρου. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η πιθανότητα ανίχνευσης του ιού στα δάκρυα είναι μεγαλύτερη όταν ο ασθενής έχει υψηλό ιικό φορτίο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ιαιμία στα σωματικά υγρά, πρόσθεσε. Η κοόρτη της μελέτης περιελάμβανε 61 νοσηλευόμενους ασθενείς, με 28 να είναι αρνητικοί και 33 θετικοί για την COVID-19 με RT-qPCR μέσω ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος. Τα δάκρυα αναλύθηκαν και από τους 33 θετικούς και από 14 από τους 28 αρνητικούς. Τα δάκρυα συλλέχθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2021, όταν οι κύριες ιικές παραλλαγές που κυκλοφορούσαν στην πολιτεία του Σάο Πάολο ήταν η γάμμα και η δέλτα. Εκτός από τη συλλογή με επιπεφυκοτικό επίχρισμα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν επίσης μια τεχνική γνωστή ως δοκιμή ταινίας Schirmer, κατά την οποία μια λωρίδα διηθητικού χαρτιού τοποθετείται για πέντε λεπτά μέσα στο κάτω βλέφαρο (συνήθως χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί αν το μάτι παράγει αρκετά δάκρυα).

Τα δείγματα αναλύθηκαν μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου 2021. Ο SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε στο 18,2% των δειγμάτων που συλλέχθηκαν με επιπεφυκότα επιχρίσματος και στο 12,1% εκείνων που συλλέχθηκαν με τη λωρίδα Schirmer. Όπως αναμενόταν, κανένας από τους ασθενείς που βρέθηκαν αρνητικοί για τον ιό μέσω ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος δεν είχε δάκρυα που βρέθηκαν θετικά. Ο δείκτης συννοσηρότητας Charlson (CCI) χρησιμοποιήθηκε για την πρόβλεψη του κινδύνου θανάτου εντός ενός έτους από τη νοσηλεία για ασθενείς με 20 συγκεκριμένες παθήσεις. Οι ασθενείς με σωματίδια SARS-CoV-2 σε δείγματα δακρύων είχαν σχεδόν επταπλάσια πιθανότητα θανάτου σε σύγκριση με τους ασθενείς με αρνητικό αποτέλεσμα. Αυτοί οι ασθενείς είχαν επίσης και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον θάνατο, όπως ένα κακό ποσοστό δεκαετούς επιβίωσης με βάση τον CCI. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς είχαν χαμηλή παραγωγή δακρύων και δυσφορία στα μάτια, ανεξάρτητα από τη διάγνωση COVID-19, γεγονός που ενδεχομένως υποδεικνύει την ανάγκη χρήσης τεχνητών δακρύων κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Η μελέτη περιελάμβανε επίσης δημογραφικά, κλινικά και οφθαλμικά συμπτώματα. Η κύρια διαγνωστική εξέταση που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ποσοτική PCR σε πραγματικό χρόνο (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης), η οποία μπορεί να ανιχνεύσει ένα μόνο αντίγραφο του ιικού RNA σε ένα δείγμα και θεωρείται το χρυσό πρότυπο για τη διάγνωση της COVID-19 από τα εργαστήρια κλινικών αναλύσεων σε όλον τον κόσμο. Μια καινοτομία σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες, η θετικότητα του ιικού RNA στην παρούσα μελέτη προσδιορίστηκε με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια με την ανάλυση του νουκλεοκαψιδίου (N), του φακέλου (E) και της RNA-εξαρτώμενης RNA πολυμεράσης (RdRp). Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2021 στο Πειραματική Βιολογία και Ιατρική Experimental Biology and Medicine από ομάδα ερευνητών της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Κρατικού Πανεπιστημίου του Campinas (FCM-UNICAMP), επίσης στην πολιτεία του Σάο Πάολο, ανέφερε τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη στο διδακτικό νοσοκομείο του, όπου ο SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε σε δείγματα δακρύων από το 8,43% των 83 ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη.

“Όταν ξεκινήσαμε, στις αρχές του 2021, δεν είχαμε την τεχνολογία για τη διασταύρωση ορισμένων τύπων δεδομένων ως διέξοδο από τη βασική επιστήμη στην κλινική πρακτική. Έκτοτε, ο Sabage εργάστηκε ως ειδικευόμενος ερευνητής στο Byers Eye Institute του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ [στις Ηνωμένες Πολιτείες], ένα κορυφαίο κέντρο για προηγμένες μελέτες των οφθαλμικών υγρών. Η τεχνολογία τους μας επέτρεψε να ανιχνεύσουμε διάφορους συσχετισμούς και να επιβεβαιώσουμε την παρουσία του SARS-CoV-2 στα δείγματα δακρύων μας. Η συνεργασία με μια άλλη ομάδα έφερε αποτελέσματα για την πανεπιστημιούπολή μας και άνοιξε μια νέα ερευνητική γραμμή”, δήλωσε ο Lourençone. Η ερευνητική ομάδα έχει πλέον αρχίσει να εργάζεται σε μια νέα γραμμή που επικεντρώνεται στην ανίχνευση άλλων ιογενών ασθενειών μέσω εξετάσεων και αναλύσεων που αφορούν τα μάτια. “Πολλοί ιοί δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς στη Βραζιλία. Θέλουμε να αναπτύξουμε λύσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Σκοπεύουμε να αναλύσουμε άλλες ιογενείς παθήσεις που γίνονται συστηματικές”, δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Γαλλία εγκαταλείπει τα τεστ Covid για ταξιδιώτες από την Κίνα

Συναγερμός για αύξηση των κρουσμάτων μετά την ανακάλυψη παραλλαγών της Omicron

Η εξέταση COVID-19 πριν από την επέμβαση και πριν από την εισαγωγή δεν συνιστάται πλέον για ασυμπτωματικούς ασθενείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια 5ήμερη έκθεση στη ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ρύπανση εγκεφαλικό: Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη για τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και του εγκεφαλικού αποκαλύπτει ότι ακόμη και μια σύντομη έκθεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Σκούρα oύρα και άλλα συμπτώματα τουαλέτας που μπορεί να είναι σημάδια ηπατικής βλάβης

Ηπατική βλάβη: Το χρώμα των ούρων και των κοπράνων σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την κατάσταση του συκωτιού σας. Τα χλωμά κόπρανα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα με το ήπαρ ή άλλο συστατικό του συστήματος παροχέτευσης των χοληφόρων. 

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.