Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Τεστ Καρκίνος NHS: Ασιοδοξία δίνει τεστ αίματος για την ανίχνευση της πηγής 50 ειδών της νόσου

Τεστ Καρκίνος NHS: Ασιοδοξία δίνει τεστ αίματος για την ανίχνευση της πηγής 50 ειδών της νόσου

«Το τεστ ήταν 85% ακριβές στην ανίχνευση της πηγής του καρκίνου και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο, γιατί πολλές φορές δεν είναι αμέσως προφανές, όταν έχετε τον ασθενή μπροστά σας, ποια εξέταση χρειάζεται για να δείτε εάν τα συμπτώματά του οδηγούν σε διάγνωση καρκίνου», είπε και κατέληξε: «Με αυτό το τεστ, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι προχωράμε σωστά από την αρχή».

Τεστ Καρκίνος NHS: Μεγάλη αισιοδοξία σκόρπισε στους επιστήμονες η είδηση ότι ένα τεστ αίματος μπορεί να ανιχνεύσει περισσότερους από 50 διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Σύμφωνα με δοκιμή του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας NHS στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες ασθενείς το τεστ μπόρεσε να ανιχνεύσει ίχνη καρκίνου σε 323 από τους 6.238 ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί τον παθολόγο τους με ύποπτα συμπτώματα. Σύμφωνα με τη βρετανική διαδικτυακή εφημερίδα The Independent , από αυτούς τους 323 ασθενείς, 244 διαγνώστηκαν στη συνέχεια με καρκίνο, δίνοντας μια θετική προγνωστική ακρίβεια 75%. Περίπου το 2% των ασθενών με αρνητικό αποτέλεσμα ανιχνεύθηκε με καρκίνο. Η ακρίβεια του τεστ εξαρτιόταν επίσης από το στάδιο του καρκίνου – κυμαινόταν από 24% για όγκους πολύ πρώιμου σταδίου (στάδιο Ι) έως 95% για προχωρημένη νόσο (στάδιο IV). Οι συχνότερες διαγνώσεις καρκίνου ήταν του εντέρου (37%), του πνεύμονα (22%), της μήτρας (8%), του οισοφάγου-γαστρικού (6%) και των ωοθηκών (4%).

«Έρευνα εν εξελίξει»

Το τεστ παραμένει σε μεγάλο βαθμό «έρευνα εν εξελίξει», λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των καρκίνων που ενδέχεται να εντοπίσει. Συχνά, οι ασθενείς έχουν συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, και απαιτούν πολλαπλές εξετάσεις και επισκέψεις στο νοσοκομείο. Η εξέταση δεν ανιχνεύει όλους τους καρκίνους και δεν αντικαθιστά τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του NHS, όπως αυτά για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του εντέρου. Στις ΗΠΑ, έχει συστηθεί για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων άνω των 50 ετών. Αν και δεν είναι αρκετά ακριβές για να «αποκλείσει τον καρκίνο», το τεστ ήταν πραγματικά χρήσιμο για τους ασθενείς, δήλωσε στο BBC News ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μαρκ Μίντλετον. «Το τεστ ήταν 85% ακριβές στην ανίχνευση της πηγής του καρκίνου και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο, γιατί πολλές φορές δεν είναι αμέσως προφανές, όταν έχετε τον ασθενή μπροστά σας, ποια εξέταση χρειάζεται για να δείτε εάν τα συμπτώματά του οδηγούν σε διάγνωση καρκίνου», είπε και κατέληξε: «Με αυτό το τεστ, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι προχωράμε σωστά από την αρχή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

94% αποτελεσματικό τεστ αίματος για τον καρκίνο του προστάτη

Υπερβολικοί θάνατοι από καρκίνο και COVID στις αρχές της πανδημίας στις ΗΠΑ

Πότε αυξάνονται τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα;

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αισθήσεις: Το 73% παραβλέπουν την ακοή και ευνοούν την όραση

Αισθήσεις: Η ενθάρρυνση σε όλους να δώσουν προτεραιότητα στην ακοή τους είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση του στίγματος και τη βελτίωση της κατανόησης της απώλειας ακοής και του τρόπου αντιμετώπισής της.

Είναι απαραίτητοι οι συνεργάτες των ασθενών στην έρευνα;

Συνολικά, η κοινοπραξία NECESSITY φαίνεται να ήταν επιτυχημένη και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα συνεργατικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της κλινικής έρευνας στο μέλλον, βοηθώντας στην απάντηση ερωτήσεων από την οπτική γωνία τόσο του ασθενούς όσο και της ιατρικής κοινότητας.

Ένα δισεκατομμύριο νέοι σε κίνδυνο απώλειας ακοής 

Ακοή νέοι: Ένας από τους κύριους ένοχους που συμβάλλει σε αυτό το αυξανόμενο πρόβλημα είναι η ευρεία χρήση προσωπικών συσκευών ήχου, όπως ακουστικά και ακουστικά, που χρησιμοποιούνται σε υψηλή ένταση για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Eρευνητές διερευνούν την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τη βιοδραστικότητα των φυτικών φαρμάκων

Καθώς το ενδιαφέρον για την εξατομικευμένη και ολιστική φροντίδα υγείας αυξάνεται, οι δυνατότητες της βοτανοθεραπείας ως πολύτιμου συμπληρώματος στις σύγχρονες πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Close Icon