Επιστημονικά Νέα

Τεστ Καρκίνος NHS: Ασιοδοξία δίνει τεστ αίματος για την ανίχνευση της πηγής 50 ειδών της νόσου

Τεστ Καρκίνος NHS: Ασιοδοξία δίνει τεστ αίματος για την ανίχνευση της πηγής 50 ειδών της νόσου

«Το τεστ ήταν 85% ακριβές στην ανίχνευση της πηγής του καρκίνου και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο, γιατί πολλές φορές δεν είναι αμέσως προφανές, όταν έχετε τον ασθενή μπροστά σας, ποια εξέταση χρειάζεται για να δείτε εάν τα συμπτώματά του οδηγούν σε διάγνωση καρκίνου», είπε και κατέληξε: «Με αυτό το τεστ, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι προχωράμε σωστά από την αρχή».

Τεστ Καρκίνος NHS: Μεγάλη αισιοδοξία σκόρπισε στους επιστήμονες η είδηση ότι ένα τεστ αίματος μπορεί να ανιχνεύσει περισσότερους από 50 διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Σύμφωνα με δοκιμή του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας NHS στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες ασθενείς το τεστ μπόρεσε να ανιχνεύσει ίχνη καρκίνου σε 323 από τους 6.238 ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί τον παθολόγο τους με ύποπτα συμπτώματα. Σύμφωνα με τη βρετανική διαδικτυακή εφημερίδα The Independent , από αυτούς τους 323 ασθενείς, 244 διαγνώστηκαν στη συνέχεια με καρκίνο, δίνοντας μια θετική προγνωστική ακρίβεια 75%. Περίπου το 2% των ασθενών με αρνητικό αποτέλεσμα ανιχνεύθηκε με καρκίνο. Η ακρίβεια του τεστ εξαρτιόταν επίσης από το στάδιο του καρκίνου – κυμαινόταν από 24% για όγκους πολύ πρώιμου σταδίου (στάδιο Ι) έως 95% για προχωρημένη νόσο (στάδιο IV). Οι συχνότερες διαγνώσεις καρκίνου ήταν του εντέρου (37%), του πνεύμονα (22%), της μήτρας (8%), του οισοφάγου-γαστρικού (6%) και των ωοθηκών (4%).

«Έρευνα εν εξελίξει»

Το τεστ παραμένει σε μεγάλο βαθμό «έρευνα εν εξελίξει», λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των καρκίνων που ενδέχεται να εντοπίσει. Συχνά, οι ασθενείς έχουν συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, και απαιτούν πολλαπλές εξετάσεις και επισκέψεις στο νοσοκομείο. Η εξέταση δεν ανιχνεύει όλους τους καρκίνους και δεν αντικαθιστά τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του NHS, όπως αυτά για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του εντέρου. Στις ΗΠΑ, έχει συστηθεί για άτομα με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων άνω των 50 ετών. Αν και δεν είναι αρκετά ακριβές για να «αποκλείσει τον καρκίνο», το τεστ ήταν πραγματικά χρήσιμο για τους ασθενείς, δήλωσε στο BBC News ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μαρκ Μίντλετον. «Το τεστ ήταν 85% ακριβές στην ανίχνευση της πηγής του καρκίνου και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο, γιατί πολλές φορές δεν είναι αμέσως προφανές, όταν έχετε τον ασθενή μπροστά σας, ποια εξέταση χρειάζεται για να δείτε εάν τα συμπτώματά του οδηγούν σε διάγνωση καρκίνου», είπε και κατέληξε: «Με αυτό το τεστ, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι προχωράμε σωστά από την αρχή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

94% αποτελεσματικό τεστ αίματος για τον καρκίνο του προστάτη

Υπερβολικοί θάνατοι από καρκίνο και COVID στις αρχές της πανδημίας στις ΗΠΑ

Πότε αυξάνονται τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα;

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Πώς να μάθετε εάν έχετε ρήξη χιαστού;

Ρήξη χιαστού: Μια ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL),  είναι ένας τραυματισμός στο γόνατο που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο, οίδημα και ήχο σκασμού.