Επιστημονικά Νέα

Τα κατοικίδια στην κρεβατοκάμαρα διαταράσσουν τον ποιοτικό ύπνο;

Τα κατοικίδια στην κρεβατοκάμαρα διαταράσσουν τον ποιοτικό ύπνο;

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων αναφέρουν ότι τα κατοικίδιά τους έχουν γενικά θετική επίδραση στην ψυχική τους υγεία.

Ο ύπνος με τον σκύλο σας στο ίδιο δωμάτιο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Scientific Reports. Επιστρατεύθηκε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα περισσότερων από 1.500 Αμερικανών ενηλίκων που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση των συνηθειών ύπνου τους. Συνολικά, περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν ότι κοιμούνται μαζί με κατοικίδια – ορίζεται στη μελέτη ως ύπνος στο ίδιο δωμάτιο με το κατοικίδιό σας για τουλάχιστον ένα μέρος της νύχτας.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τις συνήθειες ύπνου των ανθρώπων που κοιμόντουσαν και δεν κοιμόντουσαν μαζί με κατοικίδια. Οι αναλύσεις αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν μαζί με κατοικίδια είχαν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου και περισσότερα συμπτώματα αϋπνίας από εκείνους που δεν κοιμόντουσαν. Αυτά τα ευρήματα παρέμειναν ακόμη και μετά την καταγραφή των δημογραφικών διαφορών μεταξύ αυτών των ομάδων. Όταν εξετάστηκε ο τύπος του κατοικίδιου ζώου, βρέθηκαν στοιχεία για αρνητική επίδραση στον ύπνο όταν κοιμόμαστε μαζί με σκύλους, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για αρνητική επίδραση στον ύπνο όταν κοιμόμαστε μαζί με γάτες.

Παραδόξως, το 93% των ατόμων στη μελέτη που κοιμήθηκαν μαζί με τα κατοικίδιά τους πίστευαν ότι τα κατοικίδιά τους είχαν είτε θετική είτε ουδέτερη συνολική επίδραση στον ύπνο τους. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα κατοικίδια ζώα τους στον ύπνο τους.

Γιατί έχει σημασία

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων αναφέρουν ότι τα κατοικίδιά τους έχουν γενικά θετική επίδραση στην ψυχική τους υγεία. Τα κατοικίδια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των ιδιοκτητών τους με πολλούς τρόπους κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως με την ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας, την προώθηση μιας καθημερινής ρουτίνας και την παροχή αγάπης και συντροφικότητας.

Ωστόσο, η μελέτη καλύπτει ένα σημαντικό κενό γνώσης, υποδεικνύοντας ότι ο κοινός ύπνος με κατοικίδια μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου. Ο καλός ύπνος είναι πυλώνας υγείας και ευεξίας. Παρόλο που τα κατοικίδια μπορεί να έχουν γενικά θετική επίδραση στην ψυχική υγεία, είναι πιθανό κάποια από αυτά τα οφέλη να υπονομευθούν εάν σας προκαλούν επίσης απώλεια ύπνου τη νύχτα.

Αν και μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι ο ύπνος μαζί με τα κατοικίδιά τους μπορεί να τους προσφέρει μια αίσθηση άνεσης ή οικειότητας, είναι σημαντικό για τα άτομα που μοιράζονται ένα υπνοδωμάτιο με τα κατοικίδιά τους να γνωρίζουν τις δυνατότητές τους να χρησιμεύσουν ως πηγή νυχτερινού θορύβου, ζέστης ή κίνηση που μπορεί να διαταράξει την ικανότητά σας να πέσετε ή να κοιμάστε.

Τι ακόμα δεν είναι γνωστό

Μελέτες που βασίζονται σε έρευνες δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι ο κοινός ύπνος με κατοικίδια προκαλεί διαταραχή του ύπνου, αν και υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει. Ένας σημαντικός παράγοντας που δεν αξιολόγησε η μελέτη ήταν αν οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν μαζί με άλλα άτομα, όπως σύζυγο ή παιδί. Προηγούμενη έρευνα υποδηλώνει ότι το να μοιραζόμαστε ένα κρεβάτι με άλλους ανθρώπους μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο μας και ότι τα οφέλη για την ψυχική υγεία από την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων θα μπορούσαν να είναι ισχυρότερα για άτομα με ρομαντικό σύντροφο.

Τι έπεται

Μάλλον δεν είναι ρεαλιστικό για τους περισσότερους ανθρώπους να σταματήσουν απλώς να κοιμούνται μαζί με τα κατοικίδιά τους. Λοιπόν, τι πρέπει να κάνει κάποιος για να βελτιώσει τον ύπνο του αν μοιράζεται ήδη ένα κρεβάτι με τα κατοικίδιά του;

Μερικές συμβουλές ειδικών περιλαμβάνουν την επιλογή ενός στρώματος που είναι αρκετά μεγάλο για εσάς και τα κατοικίδιά σας, το πλύσιμο και την αλλαγή του κρεβατιού σας τακτικά και τη δημιουργία και διατήρηση μιας συνεπούς ρουτίνας πριν τον ύπνο με τα κατοικίδια ζώα σας. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εντοπιστούν πιο συγκεκριμένες συνήθειες και ρουτίνες που μπορούν να υιοθετήσουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων για να εξασφαλίσουν έναν καλό ύπνο όταν μοιράζονται την κρεβατοκάμαρα με τα κατοικίδιά τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για το κατοικίδιό σας;

Πώς να φροντίσετε σωστά το άρρωστο κατοικίδιό σας;

Πώς ακριβώς ωφελεί τον εγκέφαλο η αλληλεπίδραση με τα σκυλιά;

Aviva: Σκύλοι και γάτες πίσω από 6.000 αξιώσεις ασφάλισης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.