Επιστημονικά Νέα

ΣΜΝ: Τα κρούσματα σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων αυξήθηκαν στις ΗΠΑ

ΣΜΝ: Τα κρούσματα σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων αυξήθηκαν στις ΗΠΑ

ΣΜΝ: Ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) έχει ωθήσει τους ειδικούς της δημόσιας υγείας των ΗΠΑ να ζητήσουν περισσότερη πρόληψη και θεραπεία.

Ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) έχει ωθήσει τους ειδικούς της δημόσιας υγείας των ΗΠΑ να ζητήσουν περισσότερη πρόληψη και θεραπεία. Αυτό περιλαμβάνει αυξανόμενα ποσοστά σύφιλης και γονόρροιας και HIV.

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα

«Είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε για την ανοικοδόμηση, την καινοτομία και την επέκταση της πρόληψης [ΣΜΝ] στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Δρ Leandro Mena, διευθυντής του Τμήματος Πρόληψης ΣΜΝ στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. μια ομιλία τη Δευτέρα σε ιατρικό συνέδριο για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ανέφερε το Associated Press. Οι λύσεις περιλαμβάνουν κιτ οικιακών δοκιμών για ορισμένα ΣΜΝ που θα διευκολύνουν τους ανθρώπους να μάθουν ότι έχουν μολυνθεί και να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν τη διάδοσή τους σε άλλους, είπε ο Μένα. Όμως ο Δρ Μάικ Σάαγκ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, είπε ότι βασικό μέρος των προσπαθειών πρέπει να είναι η αύξηση της χρήσης προφυλακτικών. “Είναι πολύ απλό. Περισσότερες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι κάνουν περισσότερο σεξ χωρίς προστασία”, είπε ο Saag.

Το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων έχει προσθέσει άλλο ένα στρώμα ανησυχίας, επειδή ο ιός εξαπλώνεται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες. Οργανισμοί δημόσιας υγείας και ο Εθνικός Συνασπισμός Διευθυντών ΣΜΝ ζητούν περισσότερη ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων 500 εκατομμυρίων δολαρίων για κλινικές ΣΜΝ. Ο Mena πρότεινε τη μείωση του στίγματος, τη διεύρυνση του προσυμπτωματικού ελέγχου και της θεραπείας και την υποστήριξη της ανάπτυξης δοκιμών στο σπίτι. «Οραματίζομαι μια μέρα όπου η εξέταση [για ΣΜΝ] μπορεί να είναι τόσο απλή και προσιτή όσο το να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι», είπε η Μένα.

Ενώ τα κρούσματα σύφιλης μειώθηκαν απότομα με τη διαθεσιμότητα των αντιβιοτικών τη δεκαετία του 1940, τα ποσοστά μόλυνσης πέρυσι έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1991. Ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1948. Κάποια στιγμή, τα ποσοστά μόλυνσης ήταν τόσο χαμηλά που το CDC σχεδίαζε να εργαστεί για την εξάλειψη της νόσου, αλλά ο οργανισμός απέρριψε αυτά τα σχέδια το 2013 καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνέχισε να αυξάνεται, ανέφερε το AP. Τα κρούσματα αυξάνονται από το 2002, κυρίως σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες. Το 1998, υπήρχαν μόνο 7.000 νέα κρούσματα σύφιλης σε εθνικό επίπεδο. Μέχρι το 2021, αυτός ο αριθμός ήταν 52.000, ανέφερε το AP. Το ποσοστό των κρουσμάτων ήταν 16 ανά 100.000 άτομα πέρυσι, με τα υψηλότερα ποσοστά στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και στους μαύρους και ισπανόφωνους Αμερικανούς και ιθαγενείς Αμερικανούς, ανέφερε το AP.

Οι γυναίκες είχαν συνήθως χαμηλότερο ποσοστό από τους άνδρες, αλλά αυξήθηκε κατά 50% πέρυσι. Η σύφιλη προκαλεί πληγές στα γεννητικά όργανα. Η βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα και θάνατο χωρίς θεραπεία. Η συγγενής σύφιλη, η οποία μεταδίδει τη μόλυνση μεταξύ μιας εγκύου γυναίκας και του μωρού της, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης, ακοής και ακόμη και θάνατο σε ένα νεογέννητο. Πέρυσι, τα κρούσματα συγγενούς σύφιλης έφτασαν τα 2.700, συμπεριλαμβανομένων 211 βρεφών που γεννήθηκαν νεκρά ή πέθαναν.

Αυτή είναι μια απότομη αύξηση από 300 περιπτώσεις ετησίως πριν από μια δεκαετία, ανέφερε το AP. Τα ποσοστά μόλυνσης από γονόρροια αυξάνονται επίσης εδώ και χρόνια, ενώ οι περιπτώσεις HIV αυξήθηκαν κατά 16% το 2021, ανέφερε το AP. Είναι «εκτός ελέγχου», δήλωσε στο AP ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ, εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Συνασπισμού Διευθυντών ΣΜΝ. Οι λόγοι για την αύξηση ποικίλλουν από την ανεπαρκή χρηματοδότηση για τις δοκιμές και την πρόληψη έως την καθυστερημένη διάγνωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η χρήση προφυλακτικών έχει επίσης μειωθεί, ενώ η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ μπορεί να έχει μειωμένες αναστολές. Οι αυξήσεις μπορεί επίσης να συνδέονται με την αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας μετά τα lockdown για τον COVID-19. «Οι άνθρωποι αισθάνονται απελευθερωμένοι», είπε ο Saag στο AP.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΣΜΝ: 5 μύθοι σχετικά με τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα κρούσματα αρκετών σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με δημοσιευμένη έκθεση από τα CDC

CDC: Συχνά τα ΣΜΝ μεταξύ των εφήβων

Λιγότερες εξετάσεις για ΣΜΝ λόγω πανδημίας καταγράφει η Αγγλία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να μειώσει την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής

Πρέπει να διεξαχθούν μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί αν ο ίδιος μηχανισμός συμβαίνει και στους ανθρώπους. Εάν αυτό ισχύει, θα απαιτηθούν περαιτέρω δοκιμές για να εκτιμηθεί εάν ο μηχανισμός θα μπορούσε να στοχευθεί με ασφάλεια χωρίς να διαταραχθούν άλλες νευρικές οδοί. Οι ερευνητές έχουν σχέδια για περαιτέρω διερεύνηση του μηχανισμού.

Οι πολλές εκδηλώσεις της μακράς COVID

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την πιθανότητα ότι οι μηχανισμοί της μακράς COVID μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων με βάση μια συλλογή βασικών παραγόντων κινδύνου. Υπό αυτό το πρίσμα, οι μελέτες κλινικής έρευνας, όπως η " Έρευνα της COVID για την ενίσχυση της ανάκαμψης (RECOVER)" του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας NIH, θα πρέπει πιθανώς να καθορίσουν υπο-ομάδες στις προσπάθειές τους να προσδιορίσουν υποψήφια θεραπευτικά μέσα.

Ο ρόλος των θρησκευτικών ιδρυμάτων στην προώθηση της καλής υγείας

Μελέτη: Τα θρησκευτικά ιδρύματα μπορούν να υποστηρίξουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν υγιή την αρτηριακή πίεση και να αποφύγουν την υπέρταση μέσω της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης.

Οι επικαιροποιημένες διμερείς ενισχύσεις είναι πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου από Omicron

"Η αυξημένη αποτελεσματικότητα που διαπιστώθηκε σε αυτή τη μελέτη καταδεικνύει γιατί είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να προστατεύονται με το επικαιροποιημένο αναμνηστικό, ακόμη και αν είχαν ήδη λάβει την αρχική αναμνηστική δόση", λέει ο Δρ Ζακ Μουρ, επιδημιολόγος της Πολιτείας στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Βόρειας Καρολίνας.