Επιστημονικά Νέα

Σκοτεινή Τριάδα: Πώς να μειωθούν τα άσχημα χαρακτηριστικά προσωπικότητας;

Σκοτεινή Τριάδα: Πώς να μειωθούν τα άσχημα χαρακτηριστικά προσωπικότητας;

Σκοτεινή Τριάδα: Οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στη συμφιλίωση μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσουν στη μείωση των σκοτεινών χαρακτηριστικών με τρόπο που οι άνθρωποι είναι πιθανό να συνεργαστούν.

Θέλετε να είστε λιγότερο εγωιστές, χειριστικοί ή παρορμητικοί; Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα καθήκοντα που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν κάποιον πιο ευχάριστο μειώνουν επίσης αποτελεσματικά μια τριάδα αρνητικών χαρακτηριστικών προσωπικότητας γνωστά ως Σκοτεινή Τριάδα—μακιαβελισμός, ναρκισσισμός και ψυχοπάθεια. Η μελέτη του καθηγητή ψυχολογίας του SMU Nathan Hudson έδειξε ότι η εξάσκηση δραστηριοτήτων όπως η δωρεά χρημάτων σε μια φιλανθρωπική οργάνωση που κανονικά θα ξοδεύατε για τον εαυτό σας ή η ομιλία σε έναν ξένο και η ερώτηση για τον εαυτό τους μείωσε και τα τρία χαρακτηριστικά της Σκοτεινής Τριάδας μετά από τέσσερις μήνες.

Αυτό ίσχυε ακόμη και για άτομα που είπαν ότι ήθελαν να αυξήσουν τα σκοτεινά χαρακτηριστικά τους, όχι να τα μειώσουν. Σε μια έκπληξη, ωστόσο, η μελέτη του Hudson που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality διαπίστωσε ότι αυτοί οι άνθρωποι ήθελαν να γίνουν πιο ευχάριστοι – σεμνοί, ευγενικοί, προσεκτικοί και εξυπηρετικοί. “Επομένως, οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στη συμφιλίωση μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθήσουν στη μείωση των σκοτεινών χαρακτηριστικών με τρόπο που οι άνθρωποι είναι πιθανό να συνεργαστούν”, είπε.

Πώς εξηγεί ο Hudson το εύρημα; “Υποθέτω ότι οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα μακιαβελισμού, για παράδειγμα, θέλουν να είναι καλοί, ευγενικοί άνθρωποι. Αλλά αισθάνονται επίσης ότι η χειραγώγηση των άλλων είναι μια καλή και χρήσιμη στρατηγική για να περιηγηθούν στη ζωή και να αποκτήσουν αυτό που θέλουν”. Και ίσως υπάρχει μια ψυχική αποσύνδεση για άτομα με υψηλά επίπεδα της Σκοτεινής Τριάδας. “Κανείς δεν θέλει να βλέπει τον εαυτό του ως κακό ή κακό. Έτσι οι άνθρωποι τείνουν να δικαιολογούν την κακή συμπεριφορά τους”, είπε.

Η Σκοτεινή Τριάδα έχει συσχετιστεί με μια σειρά από κινδύνους συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της ακαδημαϊκής εξαπάτησης, της αυξημένης εγκληματικής δραστηριότητας, της αυξημένης βίας με τους οικείους συντρόφους και της αρνητικής συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας, όπως μειωμένη παραγωγικότητα και εξασθενημένες επαγγελματικές σχέσεις. Προηγούμενη έρευνα από τον Hudson και άλλους ψυχολόγους έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που εργάστηκαν ενεργά για να αλλάξουν πτυχές της προσωπικότητάς τους, σε πολλές περιπτώσεις, είχαν επιτυχία στο να επιτύχουν τα αποτελέσματα που επιθυμούσαν.

Βοήθησε στη δημιουργία μιας λίστας προκλήσεων που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι για να αλλάξουν ένα από τα Πέντε Μεγάλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας:

  • εξωστρέφεια
  • ευχαρίστηση
  • διαφάνεια
  • ευσυνειδησία
  • συναισθηματική σταθερότητα

Η μελέτη καταδεικνύει ότι μόνο οι δραστηριότητες που στοχεύουν στη συμφιλίωση αποδείχθηκε ότι μειώνουν και τα τρία χαρακτηριστικά της Σκοτεινής Τριάδας – πάνω και πέρα ​​από οποιεσδήποτε αλλαγές στη συμφιλίωση. Για τη μελέτη, ο Hudson είχε πάνω από 460 μαθητές με μέση ηλικία 20 ετών να αξιολογήσουν τις επιθυμίες τους να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των Big Five και της Dark Triad. Τους δόθηκαν καθήκοντα να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που ήθελαν να κάνουν. Οι μαθητές έλαβαν επίσης μια σειρά ερωτήσεων για να αξιολογήσουν πόσο ισχυρά ήταν αυτά τα χαρακτηριστικά μετά από κάθε εβδομάδα της τετράμηνης μελέτης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα άτομα στη μελέτη δεν υποβλήθηκαν σε κλινικό έλεγχο για κανένα από τα χαρακτηριστικά της Σκοτεινής Τριάδας. Αντίθετα, ταξινομήθηκαν μέσω των απαντήσεών τους σε μια έρευνα που βασίζεται στην κλίμακα Short Dark Triad 27 στοιχείων. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που κατετάγησαν υψηλότερα όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της Σκοτεινής Τριάδας είπαν ότι δεν ήθελαν να αλλάξουν τον ναρκισσισμό ή την ψυχοπάθεια. Ο Χάντσον βρήκε ότι οι περισσότεροι ήθελαν να αυξήσουν τον μακιαβελισμό – που χαρακτηρίζεται από χειραγώγηση και εκμετάλλευση των άλλων, κυνική περιφρόνηση της ηθικής και εστίαση στο συμφέρον και την εξαπάτηση.

Τα ναρκισσιστικά άτομα είναι γνωστά για τη μεγαλοπρέπειά τους, την υπερηφάνεια και την έλλειψη ενσυναίσθησης, ενώ η ψυχοπάθεια χαρακτηρίζεται από παρορμητικότητα, εγωισμό και διαρκή αντικοινωνική συμπεριφορά. Γιατί κανείς με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν θέλει να αλλάξει; “Αυτό το εύρημα έχει κάποιο εγγενές νόημα στο ότι αυτά τα σκοτεινά χαρακτηριστικά γενικά σχετίζονται με το να έχεις μια υπερδιογκωμένη άποψη για τον εαυτό σου και να είσαι εντάξει με το να πληγώνεις ή να χρησιμοποιείς άλλους ανθρώπους για δικό του όφελος”, είπε ο Hudson. “Τα άτομα με τέτοια χαρακτηριστικά μπορεί να βλέπουν τις υψηλές τους απόψεις για τον εαυτό τους ή την προθυμία τους να χρησιμοποιήσουν τους άλλους ως ένα πλεονέκτημα που τους βοηθά να επιτύχουν στόχους, σε αντίθεση με το ότι είναι υποχρέωση”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα αυτιστικά άτομα έχουν χειρότερη υγεία και υγειονομική περίθαλψη

Η προσωπικότητα και η παιδική ηλικία συνδέονται με τη μοναξιά στους ενήλικες

Τι συμβολίζει το πράσινο χρώμα για τη προσωπικότητά μας;

2 χαρακτηριστικά προσωπικότητας που σχετίζονται με τη γνωστική έκπτωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η φωτοευαισθησία και πώς να τη διαχειριστείτε

Φωτοευαισθησία: Η ευαισθησία στον ήλιο δεν προκαλεί μονάχα εξανθήματα, αλλά βλάπτει επίσης το δέρμα σας σε επίπεδο DNA, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Ρινικό σπρέιμε ανοσοποιητική δράση προστατεύει από τη μόλυνση από κορωνοϊό συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων παραλλαγών

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία sherpabody είναι επίσης εφαρμόσιμη για την πρόληψη πολλών άλλων ιογενών ασθενειών, ιδίως της γρίπης και άλλων ιών του αναπνευστικού συστήματος.

Η ώρα της ημέρας έχει σημασία όσον αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη για τις μεταστάσεις

"Ο καθορισμός του ελεγχόμενου από τον κιρκάδιο ρυθμό χρονισμού του πολλαπλασιασμού και της απελευθέρωσης των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος σε πρόσθετους τύπους καρκίνου μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του βέλτιστου χρονικού παραθύρου για τη χορήγηση θεραπείας".

Τα γονίδια του χρώματος των ματιών είναι κρίσιμα για την υγεία του αμφιβληστροειδούς

Αμφιβληστροειδής: Πολλές ανθρώπινες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών του αμφιβληστροειδούς ή των νευροεκφυλιστικών, σχετίζονται με ανισορροπίες στις μεταβολικές οδούς.