Ψυχική Υγεία

Γνωστική έκπτωση: 2 χαρακτηριστικά προσωπικότητας αυξάνουν τον κίνδυνο

Γνωστική έκπτωση: 2 χαρακτηριστικά προσωπικότητας αυξάνουν τον κίνδυνο

Γνωστική έκπτωση: Νέα έρευνα δείχνει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σχετίζονται με τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα, ο υψηλός νευρωτισμός και η χαμηλή ευσυνειδησία συνδέονται με αρνητικό αντίκτυπο στη γνωστική υγεία. Η αύξηση της ευσυνειδησίας μπορεί να είναι μια πιθανή στρατηγική για την προώθηση της υγιούς γνωστικής γήρανσης.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι τα σταθερά εσωτερικά χαρακτηριστικά που μπορούν να προβλέψουν και να εξηγήσουν ποιοι είμαστε και γιατί κάνουμε αυτό που κάνουμε σε ορισμένες καταστάσεις. Αποτελούνται από τα συναισθήματα, τις στάσεις, τις συνήθειες και τις συμπεριφορές που επιδεικνύει ένα άτομο.

Παράγοντες που αντιπροσωπεύουν την προσωπικότητα περιλαμβάνουν:

  • νευρωτισμός — ανήσυχος και ανησυχητικός
  • ευσυνειδησία — το να είσαι πειθαρχημένος και οργανωμένος
  • εξωστρέφεια — να είσαι φιλικός και εξωστρεφής
  • αποδοχή — να είσαι χρήσιμος και να συγχωρείς
  • ανοιχτότητα — να είσαι περίεργος και οξυδερκής

 

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας επηρεάζουν την υγεία

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική και ψυχική μας ευεξία μέσω προτύπων χρήσιμων ή μη βοηθητικών σκέψεων και συμπεριφορών. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική μας λειτουργία καθώς γερνάμε. Για παράδειγμα, το επίμονο στρες μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης προκαλούν πιο γρήγορη συρρίκνωση του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.

Η τρέχουσα βιβλιογραφία υποδηλώνει ότι τα άτομα με υψηλό νευρωτισμό και χαμηλή ευσυνειδησία μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI), άνοια ή θάνατο. Οι σχέσεις μεταξύ της εξωστρέφειας και της γνωστικής εξασθένησης στις μελέτες ήταν λιγότερο συνεπείς. Τα άτομα με MCI έχουν συμπτώματα απώλειας μνήμης, αλλά μπορούν ακόμα να συνεχίσουν τη ζωή τους ως συνήθως. Η ύπαρξη MCI δεν παρεμβαίνει στην απόδοση των καθημερινών δραστηριοτήτων, σε αντίθεση με τη ζωή με άνοια. Περίπου το 12-18% των ατόμων 60 ετών και άνω έχουν MCI, με περίπου 10% έως 15% να εμφανίζει άνοια κάθε χρόνο.

Η διάκριση της συσχέτισης των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας με τη γνωστική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της μη φυσιολογικής γήρανσης. Αυτό οδήγησε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βικτώριας, το Πανεπιστήμιο Northwestern, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο Rush να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της μετάβασης από μη γνωστική εξασθένηση (NCI) σε MCI, άνοια ή θάνατο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο American Psychological Association Journal of Personality and Social Psychology.

Χαρακτηριστικά προσωπικότητας και γνωστική υγεία: Μελετώντας τη σύνδεση

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1954 ηλικιωμένους που ήταν εγγεγραμμένοι στο Rush Memory and Aging Project. Οι συμμετέχοντες έλαβαν ετήσιες αξιολογήσεις μέχρι θανάτου. Ο προσδιορισμός της γνωστικής κατάστασης έγινε σε 3 στάδια. Το πρώτο βήμα μέτρησε το επίπεδο της βλάβης με βάση τα αποτελέσματα από 19 γνωστικών τεστ σε 5 τομείς, συμπεριλαμβανομένων:

  • επεισοδιακή μνήμη: προηγούμενες εμπειρίες με πληροφορίες για το πότε, πού και τι συνέβη
  • σημασιολογική μνήμη: ουσιαστικά και εννοιολογικά γεγονότα για τον κόσμο
  • μνήμη εργασίας: διατήρηση μιας μικρής ποσότητας πληροφοριών για χρήση στον προγραμματισμό, τη λογική, την κατανόηση και την επίλυση προβλημάτων
  • αντιληπτική ταχύτητα: ταχύτητα στη σύγκριση ή εύρεση μορφών ή συμβόλων ή αναγνώρισης μοτίβων
  • οπτικοχωρική ικανότητα: αναγνώριση, επεξεργασία και ερμηνεία οπτικών πληροφοριών αντικειμένων στο χώρο

Στο δεύτερο βήμα, ένας νευροψυχολόγος διεξήγαγε μια τυφλή αξιολόγηση της βαθμολογίας βλάβης και των κλινικών δεδομένων. Τέλος, ένας έμπειρος επαγγελματίας εξέτασε αυτοπροσώπως συμμετέχοντες που πληρούσαν κριτήρια γνωστικής εξασθένησης για να επιβεβαιώσει την αξιολόγηση. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια αξιολόγηση προσωπικότητας που ονομάζεται NEO-Five Factor Inventory για να βαθμολογήσουν την ευσυνειδησία, την εξωστρέφεια και τον νευρωτισμό. Οι υψηλότερες βαθμολογίες έδειχναν υψηλότερα επίπεδα αυτών των χαρακτηριστικών.

Η μελέτη προσαρμόστηκε επίσης για παράγοντες κρίσιμους για την ανάπτυξη γνωστικής εξασθένησης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα αναλυτικό εργαλείο που ονομάζεται μοντελοποίηση επιβίωσης πολλαπλών καταστάσεων για να προσδιορίσουν την επίδραση της ευσυνειδησίας, της εξωστρέφειας και του νευρωτισμού στη μετάβαση σε τέσσερα στάδια (NCI, MCI, άνοια και θάνατος).

Ορισμένα χαρακτηριστικά ενέχουν κίνδυνο

Οι συμμετέχοντες με υψηλότερη ευσυνειδησία είχαν 22% μειωμένο κίνδυνο εξέλιξης από NCI σε MCI. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες με υψηλότερο νευρωτισμό είχαν 12% αυξημένο κίνδυνο μετάβασης από NCI σε MCI.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αλτσχάιμερ - Προστατευτική η «καλή» χοληστερόλη στον εγκέφαλο

Νέα μελέτη εξηγεί πώς μπορούμε να προλάβουμε την άνοια

Ποια χαρακτηριστικά επιδρούν στη γνωστική λειτουργία αργότερα στη ζωή;

Η υψηλή χοληστερίνη στα 35 είναι παράγοντας κινδύνου για άνοια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα social media επηρεάζουν τη ζωή μας;

Social Media: Για να μετριάσετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να καθιερώσετε υγιή όρια και πρακτικές.

Τεχνολογίες παρακολούθησης που δεν εμπιστεύονται τα άτομα με ψυχικές ασθένειες, σύμφωνα με μελέτη

"Συνιστάται έντονα η ενσωμάτωση σε βάθος γνώσης της βιωμένης εμπειρίας της ψυχικής ασθένειας και των ευρύτερων πλαισίων της φροντίδας ψυχικής υγείας μέσω του συνσχεδιασμού από τους χρήστες και τους φροντιστές", λέει ο Patrickson. Οι ερευνητές λένε ότι ενώ τα ευρήματα αυτά ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες της υγείας, τους σχεδιαστές ψηφιακής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Γέννηση Μωρού - "Γεγονός κρίσης" για τη σχέση του ζευγαριού - Συχνά συνδέεται με μείωση της ποιότητας της σχέσης

Η μελέτη αυτή περιορίστηκε από ένα αρκετά μικρό δείγμα ετερόφυλων γονέων που συμβιώνουν. Παρ' όλα αυτά, υπογραμμίζει την αξία των ιστοριών στη διαμόρφωση των οικογενειακών μεταβάσεων. Για τους θεραπευτές που εργάζονται με νέους γονείς στον απόηχο μιας δύσκολης γέννησης, η ενθάρρυνση των ζευγαριών να αναζητήσουν νόημα στην ιστορία της γέννησης του μωρού τους μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασής τους στη γονεϊκότητα.

Μπορούν τα αναψυκτικά να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία;

Αναψυκτικά: Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και καφεΐνης, τα τεχνητά πρόσθετα και η εξάρτηση από τα ανθρακούχα αναψυκτικά ως μηχανισμό αντιμετώπισης είναι πτυχές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία.